De verschillen tussen angst en stress
De verschillen tussen angst en stress zijn vervaagd in een wereld waar aandoeningen die gerelateerd zijn aan deze emoties een aanzienlijk percentage van de wereldwijde prevalentie innemen. In Spanje bijvoorbeeld, treft angst 6,7% van de bevolking en is het vijfde land met het hoogste stressniveau onder de leden van de Europese Unie.
Het zijn echter adaptieve emoties en ze reageren op verschillende behoeften, dus het is belangrijk om er onderscheid tussen te maken. Om je vermogen tot introspectie te verbeteren en duidelijke informatie te geven over een probleem dat zo wijdverspreid is onder de bevolking, presenteren we 6 verschillen tussen angst en stress.
Wat zijn angst en stress?
Stress is een reactie op een dringende vraag uit de omgeving, zoals een onmiddellijk gevaar.
In acute situaties kan stress adaptief en heilzaam zijn en ons helpen met noodscenario’s om te gaan. Als stress echter chronisch of acuut wordt, is het klinisch significant en kan het ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.
Het is gericht op het versnellen van de reactie om de situatie zo snel mogelijk op te lossen en wordt gedaan door activering van het sympathische zenuwstelsel. Angst is daarentegen een anticiperende emotie. Dit betekent dat het wordt geactiveerd wanneer de persoon een gevaarlijke situatie in de toekomst voorziet.
Angst is daarom ook een adaptieve en nuttige emotie, zolang het niet continu of bij afwezigheid van echt gevaar wordt ervaren.
De fysiologische reactie, die afhankelijk is van het sympathische zenuwstelsel, is gericht op het voorkomen van de situatie, niet op het oplossen ervan. Beide emoties hebben een aantal vergelijkbare lichamelijke manifestaties, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn; deze zijn als volgt:
- Beven.
- Zweten.
- Pilo-erectie.
- Bronchodilatatie.
- Uitzetten van de pupillen.
- Onderbreking van de spijsvertering.
- Verhoogde hartslag en ademhaling.
Daarom is het belangrijk om de verschillen tussen angst en stress op cognitief niveau te kennen, omdat dit de sleutel is om ze te karakteriseren en natuurlijk te behandelen. Laten we ze in detail bekijken.
Lees ook dit artikel: Is het mogelijk om angst te verminderen?
Verschillen tussen angst en stress
Omdat beide emotionele reacties prikkelend zijn en gerelateerd aan gevaar (reëel of verwacht), is het gemakkelijk om ze door elkaar te halen of zelfs tegelijkertijd te ervaren. Let dus op deze specifieke verschillen.
1. Oorsprong
Terwijl stress voortkomt uit een duidelijke en aanwezige gebeurtenis, zoals een noodgeval, is angst niet zo voor de hand liggend. O mdat het in de toekomst wordt geprojecteerd, heeft de nerveuze opwinding geen duidelijk begin en geen duidelijk einde.
2. Uitlokkende factoren
In het geval van stress komt de uitlokkende factor uit de omgeving. Dat wil zeggen, het individu wordt geconfronteerd met een situatie die een onmiddellijke reactie vereist.
Daarentegen zijn de factoren die een angsttoestand opwekken intern, gegenereerd door de angst van de persoon voor de mogelijke situatie die hij of zij verwacht.
3. Duur van de fysiologische respons
Bij angst is de duur van de effecten complex, omdat de opwinding reageert op cognitieve factoren en kan aanhouden, zelfs als de problematische situatie zich nooit voordoet.
Als stress chronisch wordt, komt dat omdat de stressoren te veel zijn of nooit ophouden.
Stress houdt echter op wanneer de stimulus die het veroorzaakt verdwijnt.
4. Intensiteit van de reactie
De intensiteit van stress en angst varieert, afhankelijk van de factoren die het veroorzaken. Maar in het eerste geval komt het overeen met de waargenomen ernst van de stressvolle gebeurtenis. In het geval van angst is de mate subjectiever en afhankelijk van de gedachten van het individu.
5. Een ander verschil tussen angst en stress is de ernst van de psychische stoornissen die ze veroorzaken
De eerste is ingrijpender, omdat het onder andere te maken heeft met fobieën of paniekstoornissen. De ernst van stress, zowel in acute als chronische vorm, is minder dan die van angst.
Maar als het gaat om organische aandoeningen, zoals hart- en vaatproblemen, moet er ook rekening worden gehouden met de ernst ervan.
6. Behandeling
Deze adaptieve emoties worden in overleg op verschillende manieren behandeld. Als stress chronisch wordt, richt de behandeling zich op het ontwikkelen van copingstrategieën, zoals training in meditatie of ademhalingstechnieken.
Als er sprake is van angst, kan een gecombineerde behandeling met psychofarmaca nodig zijn. Zoals deze overzichtsstudie, gedeeld door het Elektronisch tijdschrift eNeurology (Spaanse link).
De verschillen kennen tussen angst en stress is de sleutel tot het vragen om hulp
Zoals je ziet is het kennen van de verschillen tussen angst en stress belangrijk, niet alleen op een introspectief niveau. Ze leren identificeren en karakteriseren is de poort naar betere besluitvorming, omdat ze je motiveren om je omgeving te veranderen en aan je eigen geestelijke gezondheid te werken.
In een wereld waar één op de 8 mensen lijdt aan een psychische stoornis en waar depressieve en angststoornissen sinds 2020 met 26% zijn toegenomen en blijven stijgen (Engelse link), is alles wat je kunt doen om je eigen emotionaliteit te verbeteren weinig.
Dus,als je denkt dat je stress zich in de loop van de tijd te ver verspreidt of dat je angst je begint te verlammen, aarzel dan niet om psychologische hulp te vragen. We verdienen allemaal een goede geestelijke gezondheid.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5ª edición). American Psychiatric Publishing.
- Lemos, M. (2015). Reflexiones en torno al estrés y su relación con la enfermedad cardiovascular. Cuadernos Hispanoamericanos de Psicología, 15(2), 5-22.
https://masd.unbosque.edu.co/index.php/CHP/article/view/1910 - Macías, M., Pérez, C., López, L., Beltrán, L., & Morgado, C. (2019). Trastornos de ansiedad: revisión bibliográfica de la perspectiva actual. Revista Electrónica eNeurobiología, 10(24). https://eneurobiologia.uv.mx/index.php/eneurobiologia/article/view/2544
- Organización Mundial de la Salud. (2022). Trastornos mentales. Who.int. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/mental-disorders