De val van te hoge verwachtingen van relaties
Het hebben van romantische relaties is echt belangrijk. Maar waarom lijden zo veel mensen als ze een relatie hebben? Het antwoord op deze vraag kan zijn dat veel mensen te hoge verwachtingen hebben die niet worden waargemaakt.
We hebben allemaal een idee in onze gedachten over ons perfecte liefdesverhaal. We dromen van een ideaal persoon, iemand die precies is wat we willen in een partner. Helaas is de echte wereld bijna nooit zo perfect als onze fantasieën.
Wanneer we dus beginnen te daten met iemand, hebben we de neiging om die persoon te vergelijken met onze fantasieën. Daardoor raken we ook weer snel teleurgesteld, omdat dit nooit de waarheid wordt. In dit artikel zullen we uitleggen hoe we de problemen kunnen vermijden die gepaard gaan met te hoge verwachtingen van een relatie.
Waarom veroorzaken te hoge verwachtingen problemen?
De menselijke geest is rationeel en dat is iets dat veel leed kan veroorzaken. Albert Ellis, de vader van de rationeel-emotieve gedragstherapie (RET), zei dat datgene wat pijn veroorzaakt niet is wat er met ons gebeurt, maar onze gedachten over wat er met ons gebeurt.
Nog voordat we een nieuwe relatie beginnen, hebben we al een idee van hoe het zou moeten zijn. Als onze nieuwe partner een beetje afwijkt van wat we verwacht hadden, voelen we ons verloren en teleurgesteld. De eerste dingen die in gedachten komen wanneer dat gebeurt zijn gedachten zoals: “ik kan hem niet uitstaan” of “dit is niet wat ik wilde.”
“Verwachtingen zijn de wortel van alle hartzeer.”
-William Shakespeare-
Daarom is het hebben van te hoge verwachtingen schadelijk. Bovendien wordt het probleem uiteindelijk erger, omdat we de ander niet vertellen wat we willen dat hij doet. Wat helaas de neiging heeft te gebeuren, is dat we met iemand een relatie aangaan en verwachten dat hij wel zal raden hoe wij willen dat hij of zij zich bij ons gedraagt.
Dus als de andere persoon onvermijdelijk een aantal van onze niet-expliciete regels breekt, worden we boos en gefrustreerd. Zouden we dat wel zo moeten voelen?
Hoe voorkom je de negatieve gevolgen van te hoge verwachtingen?
Hier zijn enkele tips om je te helpen voorkomen dat je te hoge verwachtingen je relaties zullen saboteren:
1. Wees een beetje flexibeler
Soms maken we een lijstje voordat we op zoek gaan naar een partner. We hebben een reeks eisen waaraan de andere persoon moet voldoen. Het probleem is dat de mens zelden perfect is en dat het voor iemand bijna onmogelijk is om volledig te voldoen aan de verwachtingen van wat wij als een ‘ideale’ partner beschouwen.
Dat gezegd hebbende, stop met het zoeken naar iemand die 100% perfect is. Probeer in plaats daarvan te leven in het moment. Verwachtingen hebben is één ding, maar ze tot het uiterste brengen is iets anders. Vergeet niet dat het hebben van te hoge verwachtingen je meer kwaad dan goed zal doen.
2. Leg uit wat niet onderhandelbaar is.
Betekent dit dat we niets van onze nieuwe partner mogen verwachten? Helemaal niet. Je moet je eigen grenzen ontdekken en de dingen die voor jou niet onderhandelbaar zijn. Als je dit eenmaal hebt gedaan, zal het makkelijker voor je zijn om ze uit te drukken aan de andere persoon.
Zo weet je partner wat je echt dwars zit. Dit zal hem of haar helpen om bepaalde dingen te vermijden die je niet leuk vindt omdat ze zich er nu van bewust zijn. Het is echt belangrijk om volledig eerlijk te zijn tegen je partner.
“Nooit anderen idealiseren. Zij zullen nooit aan je verwachtingen voldoen. Over-analyseer je relaties niet te veel.”
-Leo Buscaglia-
3. Ontdek de grenzen van je partner
Het is geweldig om duidelijk te zijn over wat niet onderhandelbaar is voor jou. Om de relatie functioneel te laten zijn, moet je echter ook de grenzen van je partner ontdekken. De makkelijkste manier om dit te doen is door het gewoon aan hem te vragen.
Helaas weet niet iedereen wat echt belangrijk is voor zijn welzijn. Daarom, als je ziet dat je partner het moeilijk heeft om je te vertellen wat hem dwarszit, help hem dan die dingen te ontdekken.