De vijf soorten moeders en hun emotionele invloed
In dit artikel gaan we in op hoe verschillende soorten moeders hun kinderen beïnvloeden. Maak je wel eens kleine fouten en voel je je toch een absolute mislukkeling? Ben je emotioneel sterk afhankelijk van je partner? Of vermijd je een verbintenis koste wat het kost? Misschien vind je het moeilijk om beslissingen te nemen?
Al dit soort situaties komen dagelijks voor in het leven van veel mensen. En hoewel het misschien verrassend lijkt, zijn ze het resultaat van jeugdervaringen en de verschillende soorten moederschap die ze hebben meegemaakt.
In zijn boek De Moederfactor: How Your Mother’s Emotional Legacy Impacts Your Life, concludeert de Amerikaanse psycholoog Dr. Stephan Poulter dat de invloed van de band die je met je moeder hebt zelfs in je volwassen leven duidelijk is. Het weerspiegelt zich in je sterke en zwakke punten, je gevoel van eigenwaarde en de manier waarop je met anderen omgaat.
In zijn boek beschrijft hij vijf soorten moeders. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken en geven verschillende erfenissen door aan hun nakomelingen. Lees verder om meer over hen te weten te komen.
“Mijn moeder glimlachte naar me. Haar glimlach omhelsde me als het ware.”
De vijf soorten moeders
Volgens de auteur zijn er vijf categorieën moeders. De overgrote meerderheid valt in een van deze categorieën. Eén moeder kan echter de kenmerken van meerdere types hebben. Toch is er meestal één kenmerk dat overheerst.
De perfectionistische moeder
Deze moeders zijn controlerend, angstig en geven veel om uiterlijk vertoon. Hun doel is om hun kinderen en familie perfect te laten lijken in de ogen van de wereld. Deze houding leert kinderen om hyperkritisch te zijn over zichzelf en zich voortdurend ontoereikend en ontoereikend te voelen.
Ze hebben vaak een grote angst voor kritiek en afwijzing van andere mensen, maar hebben tegelijkertijd de neiging om anderen te beoordelen. Daarom worden ze uiteindelijk zeer veeleisende mensen. Bovendien hebben ze geen geduld voor fouten en verdragen ze geen frustratie.
De onvoorspelbare moeder
Deze vrouwen hanteren een chaotische opvoedingsstijl, gebaseerd op hun emotionele toestand van dat moment. In feite weten ze niet hoe ze hun emoties moeten beheersen en laten ze die de manier waarop ze met hun kinderen omgaan beïnvloeden.
Kinderen van deze moeders hebben de neiging om een ambivalente gehechtheid te ontwikkelen en groeien op in een constante staat van alertheid. Ze worden zelfs gedwongen om de emotionele toestand van hun moeder te leren lezen om te weten wat ze van hen kunnen verwachten.
Deze kinderen manifesteren hun angst ook in de rest van hun relaties. Bovendien zijn ze angstig en niet in staat om te vertrouwen op de stabiliteit van andermans genegenheid. Ze hebben ook de neiging om te overdreven te reageren op ogenschijnlijk triviale zaken.
De beste-vriend-moeder
Deze moeders stellen zelden grenzen. Ze delen geheimen en zelfs kleding met hun kinderen en gedragen zich als hun gelijken. Bovendien nemen ze hun rol als verantwoordelijke volwassene niet op zich en belasten ze hun kinderen misschien zelfs met de verantwoordelijkheid om volwassen en verzorger te zijn.
Hun kinderen kunnen opgroeien met het gevoel dat ze in de steek gelaten of verwaarloosd worden. Ze zullen ook een grote angst voor afwijzing ervaren en de neiging hebben om zich onbemind te voelen in hun volwassen relaties. Daarnaast raken ze waarschijnlijk verwikkeld in onevenwichtige relaties waarin ze de rol van verzorger op zich nemen.
De ik-eerst-moeder
Dit soort moeders is egocentrisch, egoïstisch en hun kinderen zijn niet hun prioriteit. Zo groeien ze op met het gevoel dat het hun rol is om aan de wensen en behoeften van hun moeder te voldoen en dat zij altijd gelijk heeft. In feite wordt hun mening ongeldig en doet die er niet eens toe. Het gebrek aan emotionele steun dat ze krijgen, leidt ertoe dat ze aan zichzelf en hun eigen capaciteiten gaan twijfelen.
De volledige moeder
Dit is de ideale moederstijl. Maar slechts ongeveer 10% van de kinderen heeft het geluk zo’n moeder te hebben. Het zijn evenwichtige, liefdevolle vrouwen die in staat zijn te sturen en grenzen te stellen.
Deze moeders moedigen de ontwikkeling van autonomie en individualiteit aan. Zo groeien kinderen op met een gezond gevoel van eigenwaarde. Ze voelen zich geliefd en zelfverzekerd. Als gevolg daarvan zijn ze in staat om risico’s te nemen, zich aan te passen aan veranderingen en gezonde relaties aan te gaan.
Alle soorten moeders stimuleren de ontwikkeling van sterke punten
De bovenstaande visie lijkt misschien wat pessimistisch. Het lijkt er inderdaad op dat slechts een klein percentage van de mensen kan genieten van de voordelen van goed ouderschap en een veilige hechting. Desalniettemin dragen alle soorten moeders, en de verschillende opvoedingscontexten die ze creëren, bij aan het opbouwen van bepaalde sterke punten in hun kinderen.
De kinderen van perfectionistische moeders zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk en volhardend op het werk. Aan de andere kant zorgen onvoorspelbare moeders ervoor dat een kind een groot empathisch vermogen (Engelse link) ontwikkelt. Tot slot worden opgroeiende moeders van beste vriendinnen besluitvaardige volwassenen die in staat zijn initiatief te nemen.
Kortom, niemand kan de omstandigheden van zijn of haar kindertijd veranderen. Maar ze hebben wel het vermogen om waardevolle hulpmiddelen te gebruiken en van die omstandigheden te leren. Sterker nog, iedereen heeft sterke punten. Of ze ervoor kiezen om die uit te buiten of dat ze blijven hangen in gedachten over wat had kunnen zijn, is aan hen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Poulter, S. B. (2010). El legado de las madres: La influencia de su herencia emocional en nuestra vida (1.a ed.). Barcelona, España: URANO, EDICIONES.
- Martínez, V. S., Castañeiras, C. E., & Posada, M. C. (2011). Estilos de apego y autoconcepto: bases para una adolescencia positiva. Psicodebate, 11, 27-42.
- Sánchez Herrero, M. (2011). Apego en la infancia y apego adulto: influencia en las relaciones amorosas y sexuales. Recuperado mayo de 2021, de http://hdl.handle.net/10366/99355