De piramide van de angst: begrijpen wat je bang maakt

Ben je bang voor hoogtes of spinnen? Veel irrationele fobieën en angsten houden verband met voorouderlijke angsten. Door ze te begrijpen kun je beter omgaan met die realiteiten die soms invaliderend kunnen zijn.
De piramide van de angst: begrijpen wat je bang maakt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 07 mei, 2023

Waar ben je bang voor? Als mens besta je uit dromen, behoeften, verlangens en oneindige angsten. In feite hebben onze angsten als soort ons voortbestaan begunstigd. Maar in het dagelijks leven beperkt deze basisemotie vaak onze kwaliteit van leven.

Zo zijn sommige mensen, ondanks dat ze volwassen zijn geworden, nog steeds bang in het donker. Dan zijn er onder ons die lijden aan de meest irrationele fobieën, zoals de klassieke angst voor spinnen of hoogtes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna 60 procent van de mensen irrationele angsten bezit. Bovendien begrijpen we hun oorsprong niet bijzonder goed.

In feite zit er niet altijd een traumatische gebeurtenis achter een angstreactie. Daarom wordt vaak gesuggereerd dat angst mogelijk een genetische component heeft.

De anatomie van onze donkerste angsten kan worden uitgeschakeld -of tenminste gereguleerd- als we ze beter kennen en hun oorsprong begrijpen. Er is een interessante theorie die in dit verband het vermelden waard is.

Primaten delen veel van onze angsten met ons, waaronder fobieën voor spinnen en slangen.

Piramide
Het eerste wat we moeten begrijpen over angsten is dat ze gewone ervaringen zijn en inherent zijn aan de mens.

De piramide van de angst en zijn vijf lagen

Tegenwoordig zijn de meeste van onze angsten geen legitieme bedreigingen voor ons overleven. De angsten van mannen en vrouwen in de 21e eeuw zijn inderdaad niet dezelfde als die van onze jager-verzamelaars voorouders. In de huidige tijd worden we meestal gegrepen door onnauwkeurige en irrationele werkelijkheden.

In feite manifesteren de angsten van de mens van vandaag zich vaak in angststoornissen en fobieën. Volgens onderzoek (Engelse link) van de Harvard Universiteit (VS) lijden jongeren tegenwoordig steeds vaker aan sociale angst. Deze angst om in het openbaar beoordeeld of belachelijk gemaakt te worden is een vrij wijdverbreide angst tussen de 16 en 29 jaar.

Dr. Karl Albrecht stelde in zijn boek Praktische Intelligentie een interessant model over dit onderwerp voor. Hij beweert dat de piramide van de angst ons informatie verschaft over de oorsprong van onze angsten.

Dit helpt ons ze te begrijpen en te rationaliseren. Zoals Albrecht uitlegt, maakt het weten waar deze verontrustende angsten vandaan komen het ons gemakkelijker om onze onaangepaste reacties te beheersen.

Laten we elke sport van de piramide van angst afbreken.

Net zoals Abraham Maslow de piramide van menselijke behoeften definieerde, is het ook mogelijk om de piramide van menselijke angsten te structureren.

1. De angst voor uitsterven

Denk je er wel eens aan om niet meer te zijn wie je bent? Aan verdwijnen en niet meer bestaan? Denk je wel eens aan de transcendentie van het leven en hoe het al zijn betekenis kan verliezen? Het is het soort gevoel dat je zou kunnen ervaren als je over een klif of in een immense oceaan in de afgrond kijkt. Meer dan een angst om te vallen, voel je je overweldigd door de eindeloze diepte die geen betekenis lijkt te hebben.

Niet-bestaan staat aan de basis van de piramide van angst. Het is niet alleen de angst voor de dood, het betekent ophouden te zijn wie je bent en jezelf verliezen. In feite heeft alles om je heen geen zin meer. Gekoppeld aan deze angst is de angst voor het donker, hoogtes, vliegen, etc.

2. Angst voor verminking

Er zit een natuurlijk instinct in ons, als mensen, dat verder gaat dan alleen overleven. Het houdt in dat we niet willen lijden of fysiek aangevallen willen worden. In feite zijn we bang om lijden in welke vorm dan ook te ervaren en moeten we ons fysiek veilig voelen. Veel fobieën komen voort uit dit niveau van angst. Bijvoorbeeld naalden, slangen, spinnen, menigten, de tandarts, enz.

Veel van onze angsten hebben inderdaad als basis dat we niet willen dat ons lichaam geschonden wordt door aanvallen, beten, agressie van welke aard dan ook, enz.

3. Angst voor het verlies van autonomie

Ben je bang om oud te worden? Doodsbang om ziek te worden? Versteend voor kleine ruimtes zoals liften? Bang om je baan te verliezen? We zouden kunnen zeggen dat, in de piramide van angst, de grootste sport de sport is die autonomie definieert.

Als mensen voelen we diepe paniek als we ons vermogen verliezen om zelfstandig te functioneren en ons niet langer geldig, autonoom en vrij voelen. In feite moeten onze hersenen weten dat we voor onszelf kunnen zorgen. Het is om deze reden dat je misschien gegrepen wordt door de angst om vast te komen zitten in een lift of het gevoel hebt dat iemand buitensporige controle over je uitoefent.

De angst voor intimiteit en verbintenis vindt zijn oorsprong in de angst om autonomie te verliezen.

4. De angst voor scheiding, verlating of afwijzing

Er is een oeroude angst die ons meer achtervolgt dan we misschien denken. Het is de angst om verlaten te worden, alleen te zijn, en niet geliefd en geaccepteerd te worden binnen relaties. Dat komt omdat de mens een sociaal wezen is. Als zodanig zijn we altijd georganiseerd in kleine groepen mensen. In feite is het een basisbehoefte voor onze overleving.

Daarom tempert het zich verbonden voelen met een of meer significante figuren je angst en bemiddelt het je psychologisch welzijn. Het niet hebben van deze dimensie roept tal van problemen op.

5. Angst voor de dood van het ego

Voel je je angstig als je een presentatie voor anderen moet houden? Ben je doodsbang om aan de telefoon te praten? Vind je het heel schrijnend om bekritiseerd of geplaagd te worden?

Schaamte, je niet competent voelen tegenover anderen, en onszelf voor schut zetten vormen de bovenste sport van de piramide van angst. Dit zijn aanvallen op het concept van het zelf. Het zijn diepe wonden tegenover je eigen zelfbeeld die uiterst moeilijk te hanteren zijn.

Vliegangst
Een vliegangst houdt verband met de voorouderlijke angst voor het niet-bestaan, een angst die verder gaat dan de eenvoudige angst om te sterven.

De aanwezigheid van voorouderlijke angsten

Bij het analyseren van de piramide van angsten ontdekken we een interessant aspect. Het is het feit dat veel angsten die we misschien als irrationeel beschouwen, zoals de angst voor naalden of hoogtes, nauw verwant zijn aan onze voorouderlijke angsten.

Zo brengt de terreur die veel mensen ervaren in zwembaden of de oceaan ons terug naar de stap van het niet-bestaan. Het brengt ons terug naar het angstige gevoel dat een met diepte begiftigde dimensie als water in ons kan opwekken. Het is een leegte die ons te boven gaat en die we niet kunnen beheersen.

Het piramidemodel van onze angsten is zowel interessant als de moeite waard. Angsten zijn immers trouwe vrienden die altijd bij ons zullen zijn. Zoals Woody Allen ooit zei: “Angst is mijn trouwste metgezel, het heeft me nooit misleid om met een ander mee te gaan.”


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Albrecht, Karl. Practical Intelligence: the Art and Science of Common Sense. New York: Wiley, 2007.
  • de Groot JHB, Smeets MAM. Human Fear Chemosignaling: Evidence from a Meta-Analysis. Chem Senses. 2017 Oct 1;42(8):663-673. doi: 10.1093/chemse/bjx049. PMID: 28981822.
  • Jefferies P, Ungar M. Social anxiety in young people: A prevalence study in seven countries. PLoS One. 2020 Sep 17;15(9):e0239133. doi: 10.1371/journal.pone.0239133. PMID: 32941482; PMCID: PMC7498107.
  • Zale EL, Lange KL, Fields SA, Ditre JW. The relation between pain-related fear and disability: a meta-analysis. J Pain. 2013 Oct;14(10):1019-30. doi: 10.1016/j.jpain.2013.05.005. Epub 2013 Jul 11. PMID: 23850095; PMCID: PMC3791167.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.