De magie van poëzie en hoe het pijn kan verlichten
Poëzie kan de pijn verlichten op die momenten in je leven dat je het gevoel hebt dat je hart in miljoenen stukjes is gebroken. Wanneer je gedachten versplinteren en je je uitgeput voelt. Je vindt het misschien moeilijk om door te gaan en stort je dan in een depressie. Je hebt het gevoel dat het stormt.
Dat zijn de momenten om je tot poëzie te wenden. Dankzij poëzie kun je namelijk een deel van die wond helen. Lees verder en maak een rondreis door het prachtige verband tussen kunst en gezondheid. Ontdek bovendien hoe poëzie kan helpen om een deel van het leed dat je in je emotionele rugzak meedraagt te ontladen.
“Hij die edele geneugten put uit gevoelens van poëzie is een ware dichter, al heeft hij in zijn hele leven nog nooit een regel geschreven.”
Kunst en gezondheid
Kunst is een krachtig voertuig dat zowel een steun als een medium is om bewuste en onbewuste zaken uit te drukken. Door middel van verschillende kunstvormen kunnen mensen uitdrukken hoe ze zich voelen, wat ze denken en zelfs hoe ze zijn. Het maakt het voor hen gemakkelijker om met de stroom mee te gaan en over zichzelf na te denken.
Ook de medische wereld gebruikt het als middel om pijn te verlichten. In feite zijn er allerlei therapieën met muziek, schilderen, fotografie, theater, enz. Iedereen doet het beter als hij deel uitmaakt van een creatief proces. Mensen met terminale kanker hebben bijvoorbeeld baat bij humoristische situaties in de podiumkunsten.
Daarom bestaat er in sommige ziekenhuizen zoiets als clownstherapie. Andere therapievormen gebruiken geuren om mensen met Alzheimer te stimuleren en hen te helpen hun emoties los te laten. Zoals je ziet, verwerken velen hun trauma’s door middel van kunst.
Dit wil niet zeggen dat kunst de pijn helemaal stopt. Bedenk wel dat gezondheid een integrale aangelegenheid is. Dat het ook te maken heeft met het mentale en sociale vlak. Het gevoel van pijn kan dus afnemen als er een gevoel van onderlinge verbondenheid is.
Poëzie kan de pijn verlichten
Volgens het woordenboek is poëzie “Een kwaliteit van schoonheid en intensiteit van emotie die als kenmerkend voor gedichten wordt beschouwd”. Woorden communiceren emoties, gedachten en handelingen en iedereen kan er een staat van kalmte door bereiken. Maar hoe?
Gedichten zitten vol symbolen, verhalen en uitdrukkingen die de menselijke ziel kunnen raken. Ze zijn zelfs zo krachtig dat ze doordringen tot in het diepst van je wezen. Zo brengen ze je in contact met iemand die jou schijnbaar begrijpt.
Het is alsof ze het moment vastleggen en zeggen wat je niet onder woorden kunt brengen. Poëzie drukt alles zo duidelijk uit dat het bijna lijkt alsof ze je intiemste geheimen kennen.
Poëzie als psychotherapie, school en gemeenschap
Mensen gebruiken poëzie al heel lang voor therapeutische doeleinden. Aristoteles moedigde bijvoorbeeld aan om catharsis te ervaren door middel van poëzie voor een emotionele genezing. In het begin van de 19e eeuw raadde de psychiatrie het ook aan voor geesteszieken, dankzij Benjamin Rush.
Eli Griefer, een dichter die vrijwilligerswerk deed in het Creedmoor Psychiatric Center in New York, geleid door psychiater Jack J. Leedy, was de bedenker van poëzietherapie. Samen schreven ze de principes en stelden voor om het te gebruiken voor de behandeling van emotionele stoornissen.
De National Association for Poetry Therapy ontstond in 1981 en houdt jaarlijkse conferenties in de VS. De laatste jaren verschijnen er steeds meer boeken over poëzie. De bekendste bundel die poëzie erkent als middel voor psychotherapie is: “De Princeton Encyclopedie van Poëzie en Poëtica” (Engelse link)
Om je nu te verdiepen in recent wetenschappelijk onderzoek, kun je je ook verdiepen in het Journal of Poetry Therapy.
Poëzie stelt mensen in staat om zich vanuit hun veilige ruimte te uiten en zich beetje bij beetje open te stellen. Door middel van metaforen helpt het je om de betekenis van het woord te overstijgen en verbinding te maken vanuit de diepte, maar ook om te visualiseren wat je voelt, denkt en doet.
Op dezelfde manier verzacht schrijven de pijn. Aan de ene kant kun je de angst sublimeren en aan de andere kant kun je je verdiepen in symbolen, woorden en beelden die je helpen om de inhoud te genereren waarvan je niet weet hoe je die in alledaagse taal onder woorden moet brengen.
Hoe poëzie de pijn kan verlichten – onderwijs en de gemeenschap
Poëzie kan een educatief middel zijn om de emotionele intelligentie in de klas te vergroten. Het is een goed onderzocht onderwerp dat echter zelden wordt toegepast in de academische wereld, ondanks het feit dat het net zo noodzakelijk is als de rest van de vakken.
Op dezelfde manier bevordert poëzie creatieve expressie en leidt het tot zelfkennis. Het stelt je onder andere in staat om delen van je duisternis uit te drukken, medelevend en empathisch te zijn, diepe inhoud te creëren, jezelf te identificeren, spanningen los te laten en lijden om te zetten in leren.
Je kunt poëzie ook gebruiken als je met gemeenschappen werkt. Dit komt omdat het de emoties, gedachten en acties van de onderwerpen waaruit het bestaat met elkaar kan verbinden. Bovendien bevordert het creatie op basis van iemands wortels, tradities en overtuigingen.
Gemeenschappen kunnen zich verdiepen door middel van collectieve gedichten die de gemeenschap verenigen en helpen overstijgen. Daarnaast brengen ze mensen dichter bij elkaar door de waarde van voorouderlijke metaforen, waarin verhalen vol moraal worden verteld, te herstellen.
Kortom, poëzie brengt mensen dichter bij hun donkerste plekken en helpt hen een pad te bouwen door middel van woorden om licht te werpen op een nieuwe horizon. Het verzacht de ziel door je duisternis te uiten. Tot slot is het een vorm van dieper graven om het heldere licht aan het einde te vinden dat de pijn verzacht en je helpt om het te transformeren en te overstijgen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Mazza, N. (2017). The evolution of poetic inquiry practice, education, and evaluation in poetry therapy, 30 (1). Doi: https://doi.org/10.1080/08893675.2017.1260197
Mazza, N. (2017). Poetry therapy: Theory and practice. (2ed) New York: Routledge.