De intensiteit van licht beïnvloedt je emoties
Licht is een van die elementen in de omgeving die altijd gewoon op de achtergrond aanwezig is. Je weet dat je veel licht nodig hebt als je wilt lezen, een foto wilt maken of iets gedetailleerd wilt bekijken. Op dezelfde manier weet je dat je duisternis wilt als je gaat slapen, of een hevige hoofdpijn hebt. Maar weet je ook dat de intensiteit van licht je emoties beïnvloedt?
Schaduwen suggereren het mysterieuze en het romantische. De lichten van zonsopgang of zonsondergang zijn suggestief. Het kleinste sprankje licht kan je de weg wijzen. Kortom, licht is er altijd en vertelt ons iets.
Licht heeft een impact op de manier waarop je de werkelijkheid emotioneel waarneemt. Het heeft ook een sterke invloed bij het nemen van beslissingen. Inderdaad, de intensiteit van het licht beïnvloedt je emoties.
De intensiteit van het licht beïnvloedt je emoties
Het is bewezen dat verlichte en heldere omgevingen je emoties intenser laten stromen. In dit verband heeft een groep onderzoekers van de Universiteit van Toronto de reacties van een groep mensen op met licht gevulde omgevingen gemeten.
Ze waren in staat om te verifiëren dat, hoe meer de verlichting toenam, des te sterker de emoties waren. Bovendien werden sommige deelnemers agressief wanneer het licht intenser was.
Het lijkt erop dat mensen een toename van het licht waarnemen met een parallelle toename van de temperatuur. Experts hebben deze reactie ‘het gloei-effect’ genoemd. Sterker nog, de combinatie van licht en warmte laat emoties tot leven komen.
Verlichting op zich roept geen nieuwe emoties op, maar stimuleert de bestaande, waardoor ze meer uitgesproken en zichtbaar worden.
Het praktische effect van deze ontdekking was dat extreem heldere omgevingen meer bevorderlijk zijn voor het uitvoeren van activiteiten waarbij emoties een overheersende rol spelen. Bijvoorbeeld een familiereünie of het ontmoeten van oude vrienden.
Aan de andere kant, als de situatie het nemen van rationele beslissingen vereist en een koel hoofd vereist, is het het beste om de jaloezieën of gordijnen een beetje te sluiten. Dat komt omdat een minder verlichte omgeving emoties vermindert en objectiever redeneren aanmoedigt.
Knipperende lichten en blauw licht
Als het licht stabiel is, trekt het meestal niet de aandacht. Het is er gewoon als onderdeel van de decoratie, maar wordt nauwelijks opgemerkt. Aan de andere kant trekt een flikkerend licht meteen onze aandacht.
De Universiteit Utrecht heeft hier een experiment mee gedaan. Staande naast een straatlantaarn, stelden ze verschillende voorbijgangers een vraag. Sommigen van hen werden ondervraagd terwijl het licht constant was, terwijl anderen werden ondervraagd terwijl het licht flikkerde. De reacties van de eerste waren conventioneel en gematigd, terwijl die van de laatste radicaler en intoleranter waren.
De onderzoekers concludeerden dat mensen knipperende lichten associëren met gevaar. Ze hebben inderdaad onze emotionele alarmen geactiveerd en ons alert gemaakt. In dezelfde lijn maakt het flitsende licht in nachtclubs deel uit van de ‘adrenaline’-ervaring waar velen naar op zoek zijn.
De universiteit van Harvard voerde echter een onderzoek uit waarin werd geverifieerd dat blauwe of blauwachtige lichten een kalmerend effect hebben op onze emoties. Blijkbaar vergroten ze ons vermogen om ons te concentreren en gegevens vast te leggen. Toch kan blauw licht ook leiden tot een verlies van slaapkwaliteit.
Afbeelding met dank aan josemanuelerre