De I Tjing: meer dan alleen een orakel
De I Tjing, een boek dat bewaard is gebleven in China, is een van de oudste boeken die de mens kent. Men denkt dat het ongeveer 1.200 jaar geleden is geschreven en van taoïstische oorsprong is. De naam in het Engels betekent “Book of Changes.” In het Westen werd het populair als orakel.
In plaats van een waarzeggerij is het echter meer een morele gids en een filosofisch en kosmogonisch discours. De functie ervan is inderdaad niet zozeer om te voorspellen, maar eerder om jou, de lezer, bepaalde principes mee te geven, waar je vervolgens over nadenkt. Vervolgens werk je vanuit je eigen intuïtie een antwoord op je vraag uit.
“De toekomst is net zo onomkeerbaar
Als het ijzersterke gisteren. Het maakt niet uit
Tenzij het een donkere en geluidloze letter is
Van de eeuwige Schrift kan geen tong vertellen,
Wiens boek de tijd is.”–Jose Luis Borges, gedicht voor Richard Wilhelms versie van de I Tjing-
Wat we vandaag kennen als de I Tjing is niet het origineel. In feite heeft het in de loop van de tijd verschillende transformaties ondergaan. Teksten zijn verwijderd en toegevoegd, zowel om het te verrijken als om het begrijpelijker te maken.
Wat is de I Tjing?
De I Tjing is oorspronkelijk ontwikkeld met het idee dat verandering het enige constante in de wereld en het leven is. Het is ook gebaseerd op het principe dat alles wat je doet kan leiden tot veranderingen in het universum. Ook inbegrepen in dit principe is wat je niet doet.
Het roept ook het tegenovergestelde principe op. Met andere woorden, dat niets wat je doet of stopt, de fundamentele koers van het universum kan veranderen. Soms kun je dingen wijzigen. Je kunt ze echter nooit fundamenteel veranderen.
De I Tjing of Boek der Veranderingen is vooral bedoeld om na te denken over wie je bent, hoe je je voelt en hoe je kunt handelen om in harmonie te komen met het universum. Het doet dit door je specifieke berichten te geven. Deze zijn tot op zekere hoogte versleuteld en je moet ze zelf interpreteren. Jouw interpretatie leidt je vervolgens naar het volgen van een bepaalde handelwijze.
Dubbelzinnigheid en onzekerheid
De I Tjing is niet strikt een waarzeggerij omdat het niet suggereert dat je lot al geschreven is. In feite is het precies het tegenovergestelde. Want je raadpleegt de I Tjing alleen als je wilt weten wat je in bepaalde omstandigheden moet doen. Dit betekent dat jij uiteindelijk de beslissing neemt, gebaseerd op de I Tjing.
De antwoorden die de I Tjing geeft zijn niet definitief. Je kunt bijvoorbeeld niet zeggen: “Ik heb zo hard in de tuin gewerkt. Zal ik nu de wedstrijd voor de mooiste tuin winnen?” Een antwoord op een vraag als deze vind je niet in de tekst. Dat komt omdat de I Tjing altijd in onzekere bewoordingen zal antwoorden.
Sommigen verklaren deze dubbelzinnigheid met dit soort voorbeelden. Als een stel een geadopteerd kind heeft, kregen ze dan kinderen of niet? In feite hebben de diepste en meest waardevolle vragen geen categorische antwoorden. Dit is wat de I Tjing benadrukt.
Om de I Tjing te raadplegen, moet je dus niet alleen de antwoorden leren interpreteren, maar ook de juiste vragen stellen. Anders heb je geen voordeel.
Carl Jung
Carl Gustav Jung gebruikte vaak de I Tjing. Hij zag het als een middel om toegang te krijgen tot de inhoud van het onbewuste. Dit gold in het bijzonder in het kader van zijn psychoanalyse. In feite schreef Jung de proloog van de meest klassieke vertaling van de I Tjing, geschreven door Richard Wilhelm.
Voor veel theoretici hangt Jungs concept van ‘synchroniciteit’ nauw samen met zijn ervaringen met de I Tjing. Volgens dit concept is niets dat gebeurt ooit te wijten aan toeval. De theorie suggereert dat onzichtbare lijnen sommige gebeurtenissen met andere verbinden. Dit resulteert in de realiteit die je vervolgens voorgeschoteld krijgt.
Voor Carl Jung was het een van de manieren om toegang te krijgen tot het begrip van zijn synchroniciteit. Dit boek laat je weten hoe, maar niet wat. Het laat je weten waarvoor, maar niet waarom. Inderdaad, als je het goed raadpleegt, begin je dingen in je leven te verbinden die voorheen misschien niets met elkaar te maken hadden en begin je ze te begrijpen.
Je kunt de I Tjing niet als een gewoon boek lezen. Dat komt omdat het is ontworpen als een orakel. Bovendien kun je het duizend keer lezen en elke keer zal het waarschijnlijk een ander boek lijken. Als je het echter op de juiste manier gebruikt, zul je merken dat het een belangrijke bron van verlichting is.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Cleary, T. (2005). I Ching/I Ching: El libro del cambio/The Book of Change. Edaf.