De 11 meest geschikte manieren om een depressie te behandelen
Er bestaat meer dan één manier om een depressie te behandelen. Iedereen heeft zo zijn eigen innerlijke zwarte gaten en sterke punten. We hebben veel verschillende strategieën tot onze beschikking die die sterke punten aan kunnen wakkeren. Diezelfde strategieën kalmeren onze wanhoop en verminderen de slapeloze nachten, de angst en de apathie. Iedereen is een gevangene in hun eigen gevangenis — en niet alle cellen kunnen met dezelfde sleutel worden geopend.
Manieren om een depressie te behandelen
Wanneer je gediagnosticeerd wordt met depressie, verandert er iets binnenin jezelf. Aan de ene kant voel je je misschien opgelucht omdat je eindelijk een diagnose hebt. Het geeft je een een oorzaak voor alle ellende, de vermoeidheid, het huilen en het verdriet. Het is een startpunt in je zoektocht naar de hulp die je nodig hebt. Maar je stelt jezelf echter ook waarschijnlijk de klassieke vraag: “Wat nu? Gaat mijn leven vanaf nu bestaan uit medicatie en therapie?”
“Zwarte gaten zijn niet zo zwart als de illustraties ons laten denken. Het zijn geen eeuwige gevangenissen zoals we ooit dachten. Dingen kunnen uit een zwart gat klimmen, en misschien zelfs in een ander universum terecht komen.”
-Stephan Hawking-
Soms is onze zicht op hoe depressie zou moeten worden behandeld nogal beperkt. Antidepressiva zijn lang niet de enige strategie en ze zijn lang niet altijd nodig. Dit is iets dat alleen een deskundige kan vaststellen (hoogstwaarschijnlijk in gezamenlijk overleg met jou). Het is ook belangrijk om te weten dat omgaan met een psychologische aandoening als een reis kan worden gezien. Een reis om de best begaanbare weg naar huis te vinden. Terug naar je eigen balans en de kracht die je bent verloren. De volgende tactieken zijn van bewezen invloed op depressie (en het herstel hiervan).
1. Samenwerking tussen verschillende professionals
Mensen zien meer en meer dat huisartsen veel te snel antidepressiva en anxiolytica voorschrijven. Deze artsen dienen meestal als de toegangsweg naar gespecialiseerde behandeling voor de mensen die deze nodig hebben. Ze zijn de eerste persoon aan wie iemand laat weten dat ze niet meer verder kunnen op deze manier, dat ze meer moeten slapen, ontspannen, dat ze willen stoppen met huilen. Maar ze zijn geen experts wanneer het op psychologische stoornissen aankomt.
Om depressie te behandelen op een geschikte en alomvattende manier, is het van belang dat meerdere strategieën ingezet worden. Hiervoor moeten meer professionals samen werken. Het is essentieel voor medische centra om psychologen en psychiaters te hebben die synchroon met huisartsen kunnen samenwerken. Zelfs maatschappelijk werkers zijn bijzonder behulpzaam in de meeste gevallen. Het is in de recente jaren immers duidelijk geworden dat depressie het meeste voorkomt binnen de bevolkingsgroepen met de minste middelen om hiertegen te vechten.
2. Cognitieve gedragstherapie
De meest succesvolle therapeutische benadering om depressie te behandelen tot op heden, is cognitieve gedragstherapie. Wanneer deze gecombineerd wordt met medicatie kunnen aanzienlijke vooruitgangen geboekt worden.
Bij deze therapie gaat het om de gedachtepatronen van de persoon in kwestie. De irrationele ideeën worden afgebroken, terwijl gedachten met betrekking tot progressieve veranderingen worden aangemoedigd en versterkt. Patiënten leren zo om de controle over hun eigen leven terug te nemen en meer logisch en realistisch te redeneren.
3. Interpersoonlijke therapie
Zoals gezegd bestaat er meer dan een enkele wijze om een depressie te behandelen. Er zijn veel verschillende manieren. Het is van belang om er eentje te vinden die het beste bij iemands behoeften past. Terwijl cognitieve gedragstherapie een van de meest effectieve behandelwijzen is gebleken, bestaan er ook andere behulpzame manieren.
Interpersoonlijke psychotherapie komt goed van pas wanneer de depressieve stoornis een resultaat is van de relaties van een patiënt. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding of het verlies van een dierbare. Het doel is voor de patiënt om de stressvolle gebeurtenis aan te kaarten. Bovendien wordt er tijdens dit proces gewerkt aan zelfvertrouwen en worden strategieën ontwikkeld om relaties met anderen te verbeteren.
4. Emotionally focused therapy
De emotionally focused therapy van Greenberg is een combinatie van Rogeriaanse humanistische therapie en Gestalttherapie. Het komt goed van pas bij het behandelen van een depressie. Het doel hiervan is om de patiënt — ook wel aangeduid als cliënt binnen de Rogeriaanse stroming — te helpen met het identificeren, aanpakken en doorlopen van hun emoties. De therapeut voorziet de patiënt van een veilige omgeving waar hij of zij hun angsten kan leren hanteren en hun moeilijke emoties kan doorlopen.
5. Beweging
Mensen met een klinische depressie hebben vaak de kracht en motivatie niet om te gaan zwemmen, fietsen of naar een zumbales te gaan. Maar indien mogelijk, is het ‘t beste voor hun om even het huis uit te gaan, de warmte van de zon te voelen, de geluiden van buiten aan te horen en te gaan lopen. Gewoon lopen.
Iets dat zo simpel is als 20 minuten lopen kan al heel voordelig uitpakken.
6. Gezond eten
Gezond eten zal je depressie niet wegnemen, maar het zal je immuunsysteem versterken en je hersenen de nodige voedingstoffen geven. De vrijlating van bepaalde neurotransmitters die hieruit volgen, zoals serotonine en dopamine, zullen je helpen om je beter te voelen.
We raden het volgende aan: vers fruit en verse groenten, volkoren granen eten, omega-3 vetzuren en voedsel dat veel magnesium bevat.
7. Sint-janskruid
Er zijn onderzoeken uitgevoerd die suggereren dat het Sint-janskruid een waardevolle, homeopathische aanvulling is op reguliere behandelingen voor depressie. Vraag wel altijd aan een deskundige wat de juiste dosis voor jou is.
8. Een second opinion aanvragen
Er zijn genoeg patiënten die geen verbetering vertonen na het proberen van verschillende farmacologische en psychologische behandelingen. Als je tot de conclusie komt bij die groep te horen, valt het sterk aan te raden om een second opinion van je diagnose aan te vragen. Dit omdat persoonlijkheidsstoornissen en andere problemen zich namelijk kunnen verschuilen achter een depressie. Het is daarom soms moeilijk om ze op te sporen.
9. Sociale steun
Medicatie kan depressie behandelen, maar niet verhelpen. Psychotherapie kan het behandelen en de patiënt copingstrategieën aanleren, maar ook dit kan het niet genezen. Wat kan dit dan wel doen? De psychologische steun van anderen. Het vertrouwen van deze mensen en je begrepen en verzorgd voelen door hun. Dit is heel goed te combineren met alle voorgaande manieren om depressie te behandelen.
Vandaar dat het belangrijk is dat je jezelf met mensen omringt die je kunnen helpen om moeilijke situaties te overwinnen.
10. Nieuwe hobby’s en interesses
Je geest is misschien niet ontvankelijk voor het vinden van nieuwe hobby’s die je motiveren en je versterken. Echter, het doen van kleine activiteiten waarvan je geniet in je dagelijkse leven, dingen waardoor je kunt ontspannen en die je interesseren, kunnen een effectieve strategie zijn om een depressie te behandelen.
Schilderen, schrijven, muziek maken of luisteren en daarnaast yoga zijn slechts enkele voorbeelden van het soort activiteiten waar we het over hebben.
11. Aandachtgerichte cognitieve therapie
Nadat je je door een depressie hebt weten heen te worstelen, bestaat het risico van een terugval nog steeds. Na twee of drie jaar kan een depressie zichzelf namelijk zomaar weer presenteren.
Om dit te voorkomen is zogenaamde aandachtgerichte cognitieve therapie een ideale tactiek. Je kunt ademoefeningen en meditatie dagelijks gebruiken om de negatieve gedachten te weerstaan. Ook al blijven ze terugkomen net als onkruid.
Het belangrijkste is in elk geval dat je doorhebt dat er meer dan één manier is om depressie te behandelen. Er bestaan tientallen of misschien zelfs honderden. Je hoeft alleen de juiste combinatie van strategieën te vinden die het beste bij jouw eigen behoeften past. Hulp zoeken van een psycholoog of een psychiater kan je naar het licht helpen te leiden.