Conflict en creativiteit
In dit artikel bespreken we de samenhang tussen conflict en creativiteit. Wanneer ben je het meest creatief? Is het wanneer iemand je vertelt dat je idee echt origineel en uitstekend is of wanneer ze een probleem vinden met je voorstel? Het is aangetoond dat hoe gemakkelijker het is om een idee te bedenken, hoe correcter het lijkt te zijn.
“Creativiteit vereist de moed om onzekerheid los te laten.”
Er is zelfs een populair gezegde dat beweert dat leugens die vaak worden herhaald, uiteindelijk worden geloofd. Dus, hoe meer je herhaaldelijk een standpunt verdedigt, hoe meer je gelooft dat het waar is. Waarom? Omdat je andere mensen als filters van de waarheid neemt.
Je hebt de neiging om te denken dat als niemand het aandurft je in diskrediet te brengen, dat komt omdat ze het met je eens zijn. Er kunnen echter nog veel meer redenen zijn waarom je geen kritiek krijgt. Misschien zijn ze bijvoorbeeld bang om je pijn te doen of willen ze je gelukkig houden.
Het kan ook zijn dat ze geen idee hebben van het onderwerp waarmee je te maken hebt of ze vinden het niet zo belangrijk en waardig om een geschil over te beginnen. Toch voeg je deze mensen mentaal toe als verdedigers van je ideeën.
Vriendelijkheid en comfortzone
Je hebt vast wel eens gehoord van de comfortzone. Het is die ruimte waarin jij je prettig voelt. Het is aanwezig op alle gebieden van je leven. Toch is een van de grote problemen om erin te blijven, dat je niet vooruit komt.
Als je sociale, werk- of persoonlijke groepen openlijke kritiek vermijden, offeren ze ook debat en diepgaande discussies op. Uiteindelijk zal je, hoewel je een harmonieuze groep hebt, minder productief en origineel zijn.
Je geeft vaak geen kritiek omdat je bang bent de mensen van wie je houdt pijn te doen. Stel bijvoorbeeld dat je kind een schoolproject moet uitvoeren.
De kinderen zijn gevraagd om een origineel verhaal te schrijven en als ze je mening vragen, zeg je dat het perfect is. In werkelijkheid weet je echter dat ze sommige woorden verkeerd hebben gespeld en dat het verhaal zelf niets meer is dan een aangepaste versie van Roodkapje.
Toch vertel je ze niet dat ze moeten verbeteren en veranderen, omdat ze in jouw ogen maar klein zijn en waarschijnlijk hun best hebben gedaan. Desalniettemin zal hun leraar objectieve kritiek uiten. Dit zal hen in verwarring brengen, want wat betreft de mensen die ze het beste kennen in de wereld (hun ouders), hebben ze het goed gedaan.
Dit gebeurt in alle aspecten van het leven en het is zeker niet erg om je dierbaren te willen beschermen. Het is echter goed om te weten dat het soms heel positief kan zijn om op bepaalde fouten te wijzen.
Belangrijke aspecten van kritiek
Als je kritiek krijgt, moet je onthouden dat:
Conflict en confrontatie kunnen tot betere ideeën leiden. Als je luistert naar de standpunten van anderen, heb je namelijk de mogelijkheid om bepaalde aspecten te verbeteren waar je aanvankelijk niet zo sterk in was.
- Kritiek moet je niet als een persoonlijke aanval zien. De meeste kritiek, of die nu goed of slecht is, is bedoeld om iets in het bijzonder te verbeteren en je wordt in de regel niet als persoon in twijfel getrokken. In de zeldzame gevallen waarin dit het geval is, negeer het dan en gebruik je assertiviteitsvaardigheden.
- Passief-agressieve kritiek werkt niet echt. Net als bij het vorige punt, als de kritiek echt passief-agressief is, zal het helemaal niet nuttig zijn. Gooi het daarom weg en laat het geen cyclus van negatieve gedachten ontketenen, want deze zullen je aan het eind van de dag meer beschadigen.
- Kritiek dient zich alleen te richten op het onderwerp waar het over gaat, en niet-verbonden aanvallen te vermijden. Dit betekent niet dat wanneer je deelneemt aan een gesprek je soms niet geïrriteerd raakt. Als je echter op enig moment het gevoel hebt dat je de controle verliest, neem dan even de tijd om af te koelen.
Kritiek kan moeilijk te accepteren zijn, vooral als de criticus er niet zo goed in is. Dit geldt ook voor zelfkritiek. Het eerste dat je moet doen, is bepalen of de persoon die jou bekritiseert belangrijk voor je is en of hij de kennis heeft om een goede analyse uit te voeren. Analyseer vervolgens, voordat je een mening verwerpt, en ga na of deze echt de moeite waard is.
Het belang van creativiteit in het dagelijks leven
Creativiteit is het vermogen om nieuwe en unieke ideeën en producten te produceren. Het geeft je de mogelijkheid om je eigen perspectief te zien, te presenteren en uit te leggen.
Als we aan creativiteit denken, contextualiseren de meesten het alleen in de wereld van de kunst. Creativiteit wordt echter altijd in elk deel van je leven gebruikt. Creativiteit vormt je en maakt je uniek.
Gebruik je gave, wees je ervan bewust en pas het toe in je leven. Het aan het werk zetten kost geen geld, maar het scherpt je hersenen en traint het ook om met verrassende en originele oplossingen te komen.