Chronowork, je werkdag aanpassen aan je circadiane ritme
Paola presteert het best na 18.00 uur, maar werkt van 8.00 tot 17.00 uur. Julian is van nature een vroege vogel, hoewel zijn werktijden om 15.00 uur beginnen. Sofia heeft haar hoogste concentratieniveau tussen 11.00 en 14.00 uur, en haar werkdag eindigt om 12.00 uur. Sofia heeft haar hoogste concentratieniveau tussen 11 en 14 uur, hoewel haar werkdag om 12 uur eindigt. Is dat niet absurd?
Er zijn veel van dit soort gevallen waarin chronowork niet wordt toegepast. Als we het analyseren, is het een verspilling van talent om de werktijden niet aan te passen aan het individuele biologische ritme. Als mogelijke oplossing voor dit probleem is er een interessant voorstel om af te stappen van vaste roosters en werkdiensten aan te passen aan de circadiane cycli van elke persoon.
Laten we het eens van dichterbij bekijken.
Wat is chronowork?
Journaliste Ellen Scott, bedenker van de blogWorking On Purpose en co-host van de podcast Eat, Sleep, Work, Repeat, heeft de term “chronowork” geformuleerd om te verwijzen naar de praktijk van het afstemmen van de werkdag op individuele biologische ritmes.
Dit concept maakt mensen bewust van een realiteit die vaak wordt genegeerd: terwijl het standaard werkschema van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags heel anders is. Van 9.00 tot 17.00 uur is voor sommigen handig, voor anderen is het een uitputtende en weinig bevredigende ervaring.
We hebben de neiging om mensen die het moeilijk vinden om vroeg op te staan te bestempelen als lui, onverantwoordelijk of ongeïnteresseerd in werk, zonder te bedenken dat de wereld van het werk ontworpen is op een manier die tegen hun genetica ingaat. De eerste stap in het implementeren van chronowork als een freelancer.
Ken je chronotype – ben je een leeuwerik, een uil of een kolibrie?
Het circadiane ritme wordt geregeld door de interne biologische klok, die zich in de hypothalamus bevindt, en is meestal gesynchroniseerd met licht- en donkercycli. Hoewel mensen de neiging hebben overdag actief te zijn en moeten rusten als de zon ondergaat, zijn er individuele variaties.
Dus voordat je je schuldig voelt over het feit dat je tot ‘s middags als een zombie rondloopt of ‘s ochtends moeite hebt je te concentreren, is het belangrijk om vast te stellen wat jouw chronotype is. Dat wil zeggen, weten wanneer je lichaam van nature rust zoekt of productiever wil zijn. Over het algemeen zijn er drie categorieën, die we hieronder nader toelichten.
Leeuwerik: de vroege vogel
Als je tot deze groep behoort, bevind je je in een bevoorrechte positie. Je biologische klok is functioneel voor het ritme van het stadsleven, waar activiteiten heel vroeg beginnen. Dit betekent dat je ‘s ochtends gemakkelijk wakker wordt en dat je hoogste energiepiek in de vroege uurtjes van de dag ligt – precies wat de wereld van het werk nodig heeft.
Kolibrie: de tussenschuiver
In dit geval is je productiviteitsniveau gelijkmatig over de dag verdeeld. Hoewel je het misschien moeilijk vindt om vroeg op te staan, kun je ‘s ochtends en ‘s middags goed blijven presteren. Je optimale rusttijd ligt tussen middernacht en 8 uur ‘s ochtends. Ongeveer 50% van de populatie bestaat uit kolibries.
Uil: de nachtuil
Net als uilen ben je ‘s nachts het meest productief. Je energie is op zijn hoogtepunt na zes uur ‘s avonds. Vroeg op staan kan een uitdaging voor je zijn en het geluid van de wekker is je grootste rivaal, die je biologische klok verstoort. Het feit dat je een uil bent, maar een leeuwerikenleven leidt, zou je het gevoel geven dat je in een jetlag
Wat weer zou leiden tot slaapproblemen. Twijfel je nog steeds over je chronotype? Je kunt de MEQ, de Morningness-Eveningness Questionnaire (Engelse link) invullen en een paar eenvoudige vragen beantwoorden over je levensstijl, gewoonten en voorkeuren in hypothetische situaties.
Voordelen van chronowork
Als een werknemer het eerste uur doelloos scrollt omdat hij of zij zich niet kan concentreren, doet dat niemand goed. Een strikt werkschema aanhouden kan leiden tot een lage productiviteit en ontevreden werknemers. Aan de andere kant vermindert de mogelijkheid om van rooster te veranderen de kans op werkstress met 20% (Engelse link).
Een aanpak die de individuele behoeften vooropstelt, biedt dus een aantal voordelen voor zowel werknemers als bedrijven.
Voor werknemers
Het is een waarheid als een koe dat werken tijdens pieken van piekenergie zich vertaalt in een hogere productiviteit. Het maakt de werkdag ook aangenamer en draaglijker en de motivatie wordt langer vastgehouden.
Maar chronowork heeft niet alleen positieve gevolgen op het werk, maar ook op het persoonlijke vlak. Wie zijn werkschema’s afstemt op zijn biologische schema’s, heeft minder stress omdat hij niet te maken heeft met een omslachtige organisatie.
Op deze manier is de kans groot dat ze hun slaapkwaliteit verbeteren en gezondheidsproblemen voorkomen die te maken hebben met de mismatch tussen hun biologische ritme en externe eisen.
Voor bedrijven
Het is geen nieuws dat gelukkige werknemers beter presteren in hun werk. Met dit in gedachten lijkt het een win-win situatie om werknemers toe te staan hun tijd op een meer autonome manier te beheren en rekening te houden met hun eigen behoeften.
Beide partijen winnen erbij. Tegelijkertijd leidt deze aanpak tot andere positieve en elkaar versterkende effecten: meer werktevredenheid, minder personeelsverloop, minder absenteïsme of traagheid en een betere werkomgeving. Al deze aspecten dragen bij aan een productievere en gezondere werkomgeving.
Hoe is het mogelijk om chronowork te implementeren?
Helaas is chronowork nog geen optie die veel bedrijven overwegen. Maar sommige bedrijven worden aangemoedigd om de sprong te wagen, omdat ze zich bewust zijn van de potentiële voordelen.
Een dergelijke aanpak zou betekenen dat er beleid wordt geïmplementeerd dat werknemers meer flexibiliteit biedt met betrekking tot hun roosters, wat een belangrijk element is van slimmer werken. Enkele manieren om dit te doen zijn
- Gemeenschappelijke werkperioden definiëren, maar enige vrijheid toestaan om het begin en einde van de werkdag aan te passen.
- Stimuleer telewerken of hybride werken, zodat elke werknemer zijn of haar werkdag structureert volgens zijn of haar eigen tempo.
Als je zelfstandig ondernemer bent, heb je de mogelijkheid om de werkdag naar eigen inzicht in te delen.
Hoewel je er misschien niet de volledige controle over hebt, omdat je afhankelijk kunt zijn van leveranciers, klanten, marktschema’s of andere externe factoren, heb je toch meer vrijheid in vergelijking met mensen die diensten verlenen aan anderen. Maak gebruik van de mogelijkheid om je dag in te delen volgens je chronotype.
Wijs taken die veel concentratie en inspanning vragen toe aan momenten waarop je meer energie hebt en laat minder veeleisende activiteiten over voor periodes waarin je je minder alert voelt.
We werken niet allemaal hetzelfde
Net zoals niet alle leerlingen hetzelfde ritme hebben of dezelfde prikkels nodig hebben om te leren, passen niet alle werknemers in dezelfde werkstructuren. Toch hanteren veel bedrijven nog steeds starre werktijden die de productiviteit belemmeren.
Bovendien dwingen sommige freelancers zichzelf om standaard werktijden aan te houden uit gewoonte, irrationele overtuigingen of gewoon omdat ze zich niet bewust zijn van hun genetische voorkeuren. In elk geval is het essentieel om chronowork te beschouwen als een alternatief om ons algehele welzijn te verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Morningness-Eveningness Questionnaire (MEQ). Calculate by QxMD. https://qxmd.com/calculate/calculator_829/morningness-eveningness-questionnaire-meq
- Ray, T. K., & Pana-Cryan, R. (2021). Work flexibility and work-related well-being. International journal of environmental research and public health, 18(6), 3254. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8004082/
- Scott, E. Working On Purpose. https://workingonpurposenewsletter.substack.com/