Besluitvorming in een relatie

Wanneer je als stel beslissingen neemt, zijn er bepaalde aspecten waarmee je rekening moet houden als je het succes van je relatie wilt garanderen en conflicten wilt vermijden. Laten we dat eens nader bekijken.
Besluitvorming in een relatie
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Julia Marquez Arrico

Laatste update: 13 december, 2022

In alle relaties zijn er momenten waarop beslissingen genomen moeten worden. Sommige zijn misschien belangrijker dan andere, maar toch leveren ze allemaal situaties op waarin onderhandeld moet worden. Hoewel je waarschijnlijk heel goed met je partner kunt opschieten, is het in feite normaal dat je het niet over alles eens bent.

Daarom zijn er vaak verschillen tussen jullie bij het nemen van beslissingen. Bovendien houdt besluitvorming in je relatie meer in dan je simpelweg als voor of tegen iets opstellen. Het is eigenlijk een test van de soliditeit en harmonie van jullie verbintenis.

In dit artikel zullen we proberen de variabelen te identificeren die de besluitvorming in een relatie beïnvloeden en de problemen die zich kunnen voordoen. We zullen ons concentreren op de belangrijkste en meest voorkomende beslissingen waarbij conflicten kunnen ontstaan.

  • Als er een relatiecrisis is of als je al enige tijd bij elkaar bent en je gevoelens zijn niet hetzelfde, kan er twijfel ontstaan over de vraag of je bij elkaar moet blijven of uit elkaar moet gaan.
  • Of je moet gaan samenwonen.
  • Tijd doorbrengen met elkaars familie. Bijvoorbeeld een weekend bij je schoonouders, Kerstmis, Pasen, enz.
  • Trouwen.
  • Het krijgen van kinderen.
  • De opvoeding van je kinderen.
  • Een verandering van baan, een langeafstandsrelatie of een verhuizing.
  • Ontrouw of onenigheid over andere elementen van jullie relatie. Bijvoorbeeld of je een open relatie wilt of polyamorie.
  • De tijd die jullie voor jezelf hebben.
Stel heeft ruzie

De invloeden op de besluitvorming in een relatie

Binnen een relatie wordt de besluitvorming beïnvloed door een aantal factoren. We zullen deze hieronder bespreken.

Vertrouwen in jezelf

Het beeld dat je van jezelf hebt en het gevoel dat jouw mening geldig is, spelen beide een belangrijke rol bij de besluitvorming in je relatie. Als je bijvoorbeeld zelfverzekerd bent, zul je voldoende steun hebben om te verdedigen waar je in gelooft en de uiteindelijke beslissing te beïnvloeden.

Inderdaad, als je zelfverzekerd bent, zul je een actieve rol spelen in de beslissingen die jullie als stel nemen. Als je echter onzeker bent, sta je in de schaduw van je partner en wat die ook zegt of beslist.

Evenzo helpt zelfvertrouwen je om niet te zwijgen uit angst voor afwijzing. Als je als stel gevoelige zaken behandelt, is het dus van groot belang dat je boven je angsten uitstijgt om invloed te hebben op de beslissingen die genomen worden.

Aan de andere kant, als je onzeker bent, offer je je vermogen om invloed uit te oefenen op ten gunste van er goed uitzien. Dat komt omdat je dan geneigd bent te zeggen wat anderen willen horen of wat conflicten vermijdt.

De positie van je partner

Als je als stel een beslissing moet nemen, is een belangrijk aspect de rol die je partner speelt in jullie toekomstplannen. In feite is jullie besluitvormingsproces als stel meer gebaseerd op de toekomst dan op het heden.

Het potentieel dat je in je partner ziet, speelt een heel belangrijke rol. Bijvoorbeeld of jullie jezelf zien als samen gaan wonen, trouwen en kinderen krijgen. In feite is de besluitvorming in een relatie meer gebaseerd op de verwachtingen in je geest dan op jullie huidige gedeelde werkelijkheid samen.

In zijn theorie van de liefde stelde Robert Sternberg voor dat er drie componenten nodig zijn voor een volledige en volwassen liefde. Een van deze componenten is verbintenis. Toch verwijst hij niet naar commitment op juridisch, trouw of relatie niveau, maar naar het commitment voor de toekomst van de relatie.

Wil besluitvorming een succesvol proces zijn, dan moet er dus commitment zijn. Je moet als team samenwerken om je gemeenschappelijke doelen te bereiken.

De besluitvorming in je relatie is meer gebaseerd op de verwachtingen in je hoofd dan op je huidige werkelijkheid met je partner.

Stel hand-in-hand op een spoor

Je communicatievaardigheden en het vermogen van je partner om je te begrijpen

Goede communicatievaardigheden zijn essentieel om je angsten, twijfels, hoop en verlangens te kunnen delen. Daarom zal het verbaliseren van alles wat in je opkomt en wat iets bijdraagt aan het aan de beslissing voorafgaande reflectieproces constructieve mogelijkheden hebben.

Je hoeft niet alles te zeggen wat je denkt, maar je moet wel alles denken en voelen wat je zegt. Anders geef je toe aan een ambivalente en onduidelijke communicatie waarin veel te veel ruimte is voor interpretatie. Dat zou zonder twijfel gevaarlijk zijn voor jullie leven samen als stel.

Bovendien moet je partner kunnen begrijpen wat je hem of haar wilt overbrengen. Dit betekent dat ze niet alleen moeten begrijpen wat je zegt, maar ook moeten weten waarom het belangrijk voor je is. In die zin speelt non-verbale communicatie ook een belangrijke rol.

Het is onmogelijk om niet te communiceren, en in het kader van de besluitvorming in een relatie is het noodzakelijk dat wat je zegt consistent is met de rest van de elementen die je tot uitdrukking brengt.

Dat komt omdat eventuele inconsistenties misverstanden kunnen opwekken. Bijvoorbeeld blij zijn om een bruiloft te plannen en toch, diep van binnen, blijven denken dat het huwelijk alleen maar tot mislukking leidt.

Het is onmogelijk om niet te communiceren, en bij het nemen van beslissingen in een relatie moet je ervoor zorgen dat wat je zegt overeenkomt met wat je tentoonspreidt.

Aanbevelingen voor besluitvorming in een relatie

Het is belangrijk dat bij elk besluitvormingsproces in een relatie rekening wordt gehouden met de volgende aspecten.

Tijd

Neem de tijd die je nodig hebt om te beslissen. Hoewel er geen specifieke maatregelen zijn voor elke situatie, is het belangrijk dat jullie beiden vermijden overhaaste beslissingen te nemen. Vooral als het gaat om vitale zaken.

Perpectief

Houd in gedachten dat jullie allebei verschillende mensen zijn en verschillende perspectieven kunnen hebben. In feite hoeven jullie het niet over alles eens te zijn. Het belangrijkste is dat je deze realiteit weet te herkennen en tot afspraken komt die jullie beiden ten goede komen.

Aannames

Vermijd aannames over wat je partner gelooft of denkt. Neem nooit elkaars mening als vanzelfsprekend aan of neem beslissingen zonder ze te bespreken. Het feit dat je iemand goed kent, betekent niet dat je precies weet wat hij op een bepaald moment wil. Het is altijd beter om met hem of haar te overleggen en samen te beslissen.

Respect

Wees respectvol. Vermijd kritiek en oordeel over hen. Alleen omdat zij anders denken geeft jou niet het recht om hun perspectief te devalueren.

Besluitvorming

Beoordeel de hele situatie voordat je een beslissing neemt. Dit houdt in dat je alle mogelijke uitkomsten moet overwegen, over het onderwerp moet leren, deskundigen moet raadplegen, enz.

Verwachtingen

Laat je niet meeslepen door valse verwachtingen. Bedenk dat sommige beslissingen gemakkelijker te nemen zullen zijn dan andere. Het feit dat één beslissing gemakkelijk te nemen was, betekent niet dat dit altijd het geval zal zijn. Het is onvermijdelijk dat sommige beslissingen moeilijker zullen zijn dan andere. Dit is volkomen normaal.

Betrokkenheid

De mate van betrokkenheid bij jullie beiden moet gelijk zijn. Want als de een het proces serieuzer neemt dan de ander, zullen toekomstige conflicten mogelijk zijn. Als iets belangrijk is voor je partner, moet je het idealiter altijd de relevantie geven die het verdient.

Een gedeeld proces

Ten slotte moet besluitvorming in een relatie een proces zijn dat gedeeld wordt door degenen die het nemen. In dit verband is onderzoek (Engelse link) gedaan door Kamp Dush en Taylor (2010) aan de Ohio Universiteit (VS). Zij stelden dat gedeelde besluitvorming een voorspeller is van langere en meer bevredigende relaties.

Ten slotte is het ook belangrijk om je in te spannen om de externe invloeden die in jullie besluitvorming als stel kunnen binnendringen te beperken. Daarom moet je voorrang geven aan wat jij en je partner voelen, en de motivatie om anderen gelukkig te maken op de tweede plaats laten staan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kamp Dush, C. M. y Taylor, M. G. (2011).Trajectories of Marital Conflict Across the Life Course. Predictors and Interactions With Marital Happiness Trajectories. Journals of Family Issues, 33: 3. https://doi.org/10.1177/0192513X11409684
  • Queen, T. R., Berg,  C. A., & Lowrance, W. (2015). A Framework for Decision Making in Couples across Adulthood. En Thomas M. Hess, JoNell Strough, Corinna E. Löckenhoff, (Eds.) Aging and Decision Making. Academic Press.
  • Sternberg, R. J. (2007). Triangulating love. En Oord, T. J. The altruism reader: Selections from writings on love, religon and science. West conshohocken, PA: Templeton fundation.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.