Het belang van emotionele onafhankelijkheid

Het belang van emotionele onafhankelijkheid

Laatste update: 05 september, 2016

‘Ik kan niet zonder jou’. ‘Ik zou het besterven als je mij zou verlaten’. Er zijn maar weinig uitspraken die in een relatie net zo gevaarlijk kunnen zijn als deze, maar weinig gedragingen die net zo destructief zijn als de gedragingen die ons leiden langs het pad van volledige emotionele afhankelijkheid, waar geen sprake is van autonomie en we beetje bij beetje steeds kwetsbaardere wezens worden.

We weten dat de liefde soms overweldigend kan zijn. We zijn niet in staat om de grenzen te zien en we laten onszelf meeslepen door de stroom van emoties waarin we toestaan dat onze hele wereld draait om iemand anders en we onszelf op de achtergrond zetten.

Als je dit weleens hebt ervaren, dan weet je ongetwijfeld ook hoeveel verdriet het kan veroorzaken wanneer je bijvoorbeeld plotseling verlaten of bedrogen wordt, wanneer er afstand ontstaat tussen jezelf en de persoon rondom wie je jouw volledige bestaan hebt geweven. We voelen ons leeg, verdwaald.

Hoe kunnen we nu verder leven zonder de ‘andere helft’ van onszelf? Het is nooit makkelijk om de knoop door te hakken en daarom moeten we leren om vanaf het begin zo veel mogelijk aan onze eigen emotionele onafhankelijkheid te werken, om altijd een gezond evenwicht te bewaren.

Het is absoluut niet makkelijk om over een breuk heen te komen en het is zelfs nog moeilijker als we volledig afhankelijk waren van de relatie. Met voldoende tijd en de juiste persoonlijke benadering zal op een gegeven moment echter de dag komen waarop we de dingen loslaten, waarop we onszelf hebben bevrijd van de last en in staat zijn om oprecht te zeggen: “Eindelijk kan ik zonder jou!”

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Om emotionele afhankelijkheid van een partner te begrijpen, is het belangrijk om eerst begrip te krijgen van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Deze stoornis doet zich voor wanneer we geen goede grenzen hebben vastgesteld en ons gevoel van eigenwaarde, onze waarden en ons zelfbeeld zwak en onbeschermd zijn.

Er zijn vandaag de dag genoeg mensen die dit soort gedrag ontwikkelen en de meerderheid van hen, verre van in staat om de realiteit waar ze in leven te herkennen, weigert vaak om hulp te accepteren of zelfs om te luisteren naar de raad van vrienden en familieleden. Zelfs tot het moment waarop het al te laat is en ze langzaam aan in een depressie zijn gegleden.

Laten we dus eens kijken naar de meest kenmerkende eigenschappen van mensen die last hebben van deze stoornis:

  • Ze laten hun partner voor hen kiezen.
  • Hun hele bestaan is gericht op hun partner, waardoor hun andere sociale banden en zelfs familiebanden op de achtergrond worden gesteld.
  • Ze zijn inschikkelijk. Ze proberen nooit iemand tegen te spreken om afwijzing of kritiek te vermijden.
  • Ze hebben meer vertrouwen in de capaciteiten van hun partner dan hun eigen capaciteiten.
  • Het beeld dat ze van zichzelf hebben is zeer zwak en zelfs negatief. Ze denken dat ze niets waard zijn zonder die andere persoon.
  • Ze vragen vaak bij elk wissewasje de mening van anderen.
  • Ze hebben geen vertrouwen in zichzelf en idealiseren hun partner.
  • Hun grootste angst is om verlaten te worden. Deze angst is ook de bron van hun obsessie met het behagen van anderen en het voortdurend behulpzaam zijn en is de reden waarom ze elke vorm van emotionele manipulatie toestaan, zolang ze hun geliefde maar niet kwijtraken.
Hart

Leer je eigen emotionele onafhankelijkheid ontwikkelen

Emotionele onafhankelijkheid is essentieel om een gezonde en gelukkig relatie te onderhouden. Je kunt van je partner houden en hem/haar zelfs aanbidden, terwijl je tegelijkertijd een gezonde dosis zelfvertrouwen onderhoudt en je persoonlijke groei verzorgt. Je kunt samen als stel vooruitgaan, maar tegelijkertijd ook als persoon.

Richt jezelf op de volgende steunpilaren om zelf emotionele onafhankelijkheid te ontwikkelen:

  • Stimuleer de emotionele groei van je partner, alsook die van jezelf. Laat hem/haar werken aan zijn/haar eigen dromen terwijl hij/zij deze dromen ook met jou deelt. Gun hem/haar zijn/haar eigen persoonlijke ruimte, biedt zelfverzekerdheid en steun en eis hetzelfde voor jezelf.
  • Zorg ervoor dat je altijd in staat bent om je eigen beslissingen te nemen gebaseerd op je eigen waarden. Als je partner inbreuk maakt op de dingen waar jij in gelooft en die jou definiëren door zijn/haar eigen overtuigingen aan je op te dringen, dan is dit een directe aanval op jouw emotionele onafhankelijkheid.
  • Laat jouw ideeën en criteria horen, leg je gedachten uit en handel altijd in overeenstemming met jouw eigen principes, waardoor je een goed gevoel van eigenwaarde kunt behouden. Probeer niet altijd inschikkelijk te zijn en de dingen die jou pijn doen te verbergen.
  • Zorg ervoor dat je universum niet volledig rond je partner gebouwd is en dat je hierdoor de persoon die je ooit was verloochent. Sta niet toe dat je een kleine satelliet wordt die zijn baan maakt om een grote planeet. Juist in tegenstelling: jij en je partner moeten beiden twee planeten zijn die zichzelf samen harmonieus een weg banen door hetzelfde universum.

–Afbeelding met dank aan Amanda Cass–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.