Begroetingen, bruiloften en andere gebruiken: 18 van 's werelds eigenaardigste sociale tradities

Tradities zijn een essentieel onderdeel van het menselijk leven. Ze geven onze identiteit vorm en geven ons als gemeenschap steun en structuur. Veel gebruiken die in vreemde culturen worden beoefend, zijn voor ons verbazingwekkend, fascinerend of zelfs bizar. Maak kennis met enkele van hen.
Begroetingen, bruiloften en andere gebruiken: 18 van 's werelds eigenaardigste sociale tradities

Laatste update: 08 juli, 2024

Cultuur en gewoonten lopen sterk uiteen, wat onze planeet tot een diverse en fascinerende plek maakt. Gezien deze situatie zijn er sociale tradities die eigenaardig zijn en de aandacht van anderen trekken vanwege hun kenmerken en de manier waarop ze worden uitgevoerd.

Hoewel sommige hiervan extravagant lijken, zorgt de zoektocht naar verschil ervoor dat veel mensen de wereld rondreizen met de bedoeling in contact te komen met andere gemeenschappen en hun gebruiken. Lees verder om meer te weten te komen over enkele van deze merkwaardige gewoonten.

Begroeten: een van de meest eigenaardige sociale tradities

Sociale tradities

Hoewel we een lange weg hebben afgelegd sinds het begin van de beschaving, hebben sommige gemeenschappen oude tradities in ere gehouden. Veel van deze tradities zijn uniek voor bepaalde samenlevingen en komen meestal voort uit lokale overtuigingen en omstandigheden.

Groet bijvoorbeeld is een gemeenschappelijke handeling voor iedereen. Er zijn echter verschillende manieren om het te doen, afhankelijk van waar je bent. Hier vertellen we je hoe je moet groeten, volgens de meest eigenaardige sociale tradities in verschillende delen van de wereld.

1. Nieuw-Zeeland

Dit land heeft een traditionele Maori-groet die bekend staat als hongi. Deze bestaat uit het tegen elkaar wrijven van neuzen wanneer twee mensen elkaar ontmoeten. Deze handeling, die vaak gepaard gaat met een aanraking op het voorhoofd, staat bekend als de ha (levensadem), een soort symbool van eenheid.

2. Tibet

Hier verwelkomen ze elkaar door hun tong uit te steken. Deze handeling wordt al beoefend sinds de 9e eeuw ten tijde van koning Langdarma, van wie de overlevering zegt dat zijn tong donker van kleur was.

Bekend om zijn wreedheid en omdat Tibetanen in reïncarnatie geloven, begonnen ze elkaar op deze manier te begroeten om te laten zien dat ze niet de reïncarnatie waren van de kwaadaardige koning.

3. Tuvalu

De traditionele begroeting van Tuvalu, een eilandland in Oceanië, bestaat uit het drukken van je gezicht tegen de wang van de ander en dan een paar seconden diep ruiken.

4. Thailand

De Thaise begroeting is een elegante traditie met nuances en variaties. Het staat bekend als wai en houdt in dat je je lichaam en hoofd licht buigt met de handpalmen tegen elkaar op een gebedsachtige manier. Hoe hoger de handen ten opzichte van het gezicht zijn, hoe meer respect de groeter toont. Het gebaar gaat gepaard met de uitdrukking sawaddee.

5. India

In India begroeten de inwoners elkaar met het gebaar añjali mudrā. Hierbij worden de handpalmen over het hart gelegd enwordt er namaste gezegd.

6. Maleisië

Maleisiërs strekken gewoonlijk hun handen uit, raken de vingertoppen van de ander aan en brengen dan hun handen naar hun hart. Dit symboliseert dat ze je vanuit hun hart begroeten.

7. Filippijnen

Jongeren groeten oudere mensen door hun rechterhand vast te houden, naar voren te leunen en met hun knokkels op hun voorhoofd te drukken terwijl ze mano po zeggen. Het wordt beschouwd als een daad van eerbied en respect.

Trouwen: anders in elke uithoek van de wereld

Trouwringen maken deel uit van de sociale tradities in vele landen

Bruiloften of huwelijken zijn een ander ritueel dat verschilt van cultuur tot cultuur. Niet alle landen vieren het op dezelfde manier, zoals de onderstaande voorbeelden laten zien.

1. Schotland

In het noordoosten van Schotland is er een traditie vóór de bruiloft die blackening wordt genoemd. Vrienden en familie “ontvoeren” het verloofde paar en besmeren ze met van alles, van rotte eieren en ingewanden tot hondenvoer.

 

Verenigd Koninkrijk

Als we naar een bruiloft in het Verenigd Koninkrijk gaan, is het traditie dat een stel dat gaat trouwen de bovenste laag van hun bruidstaart invriest en op hun eerste jubileum opeet. Er wordt verondersteld dat dit geluk brengt voor het huwelijk.

De taart zal niet bederven, want een conventionele taart van dit type is gemaakt van in alcohol geweekte vruchtencake, bedekt met marsepein en glazuur.

10. Duitsland

In de Duitse polterabend-traditie komen vrienden en familie van de bruid en bruidegom voor de bruiloft samen en breken borden. Daarna ruimen de bruid en bruidegom de rommel op. Er wordt gezegd dat ze op deze manier leren om “samen te werken in moeilijke tijden”. Men gelooft ook dat deze handeling helpt om boze geesten af te weren.

Begrafenisgebruiken

Jongeren op de begraafplaats proberen de dood van een ouder te verwerken behoort ook tot de sociale tradities

De manier waarop de doden worden behandeld varieert van plaats tot plaats, waardoor veel van deze sociale tradities in de groep van de meest eigenaardige vallen.

1. Denemarken

De Denen vinden het gepast om hun begraafplaatsen om te vormen tot plekken voor gezelligheid. Ze zijn allemaal goed onderhouden en vol met lokale bewoners als het weer warmer wordt.

De Assistens Kirkegård begraafplaats in Kopenhagen is hier een perfect voorbeeld van. Hier kun je een gezellige tijd doorbrengen met goed gezelschap, want er liggen veel beroemde Denen begraven, waaronder Hans Christian Andersen.

2. Madagaskar

De Malagasy openen de graven van hun doden om de paar dagen en wikkelen ze in schone kleren. Telkens als ze dat doen, dansen ze ook bij het graf op muziek. Dit ritueel, bekend als famadihana, heeft als doel de ontbinding te versnellen om de geesten van de doden mee te nemen naar het hiernamaals.

3. Ghana

De begrafenisdans in Ghana, West-Afrika, was een video die viral ging ten tijde van COVID-19 opsluiting. Het weerspiegelt een deel van de begrafenisdiensten in dat land, waar het heel gebruikelijk is om het ritueel uit te voeren als de overledene ouder is dan 60 jaar . Een van de redenen hiervoor is dat de levensverwachting in dit Afrikaanse land 63 jaar is.

4. Tibet

Begraven in de hemel is een gebruik in Tibet onder sommige groepen boeddhisten. In dit ritueel worden lichamen achtergelaten op de top van een berg, vaak in stukken gesneden, om opgegeten te worden door vogels of andere dieren. Dit is een soort excarnatie (het verwijderen van het vlees voor de begrafenis).

Het gebruik van gebaren en geluiden

Begroetingen, bruiloften en andere gebruiken 18 van 's werelds eigenaardigste sociale tradities

Wat op sommige plaatsen gebruikelijk is of geen enkele reactie oproept, is op andere plaatsen aanstootgevend of onaangenaam. Hieronder staan enkele voorbeelden.

1. Wijzen met je duim

Er zijn culturen waar wijzen niet de beleefdste zaak van de wereld is. In landen als Maleisië en Indonesië kan het bijvoorbeeld als zeer beledigend worden ervaren. Het is echter gebruikelijk om met de duim naar dingen te wijzen, omdat dit als beleefder wordt beschouwd.

2. Alleen naar dingen wijzen

In verschillende Afrikaanse landen kun je alleen naar levenloze voorwerpen wijzen, dus nooit naar mensen of dieren.

3. Gebruik je rechterhand!

Het gebruik van de linkerhand voor eten of andere activiteiten wordt in bepaalde landen als onbeleefd en beledigend ervaren. Culturen in deze regio’s gebruiken de linkerhand vaak om zichzelf schoon te maken na een toiletbezoek en het wordt daarom als vies beschouwd.

Deze regel geldt voor verschillende delen van de wereld, waaronder een groot deel van het Midden-Oosten, Sri Lanka, India en delen van Afrika.

4. Luidruchtig eten

In westerse culturen wordt luidruchtig eten als onbeleefd beschouwd. Het tegenovergestelde is waar in landen als Japan, waar luidruchtig slurpen tijdens het eten een andere betekenis heeft: geluiden maken tijdens het eten van noedels laat zien dat je ervan geniet.

Eigenaardige sociale tradities: een brede erfenis om te weten

Na het bekijken van enkele van de meer eigenaardige sociale tradities, hopen we dat het je interesse heeft gewekt om meer te leren over andere plaatsen en hun culturen. Hoewel sommige van de genoemde gebruiken je misschien vreemd voorkomen, is het de moeite waard om er meer over te leren om de betekenis ervan beter te begrijpen.

Onthoud: mensen met verschillende gewoonten moeten geen obstakel vormen in de manier waarop we met elkaar omgaan. Het zou eerder een uitnodiging moeten zijn om kennis en tradities te delen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.