Assertieve kinderen zijn gelukkige kinderen

Geluk is niet het hebben van veel speelgoed of het krijgen van alles waar we om vragen. Geluk is tevredenheid, eigenwaarde en een gezonde liefde voor onszelf. Daarom zijn assertieve kinderen zelfverzekerder, vrolijker en hebben ze makkelijk contact met alles en iedereen om hen heen.
Assertieve kinderen zijn gelukkige kinderen

Laatste update: 08 december, 2021

Assertieve kinderen zijn gelukkige kinderen omdat ze hebben geleerd om te communiceren hoe ze zich precies voelen en wat ze willen. Omdat voor zichzelf opkomen en omdat ze hun grenzen kennen en zo hun sociale prestaties verbeteren.

Ongeacht het feit dat sommige mensen goed zijn met interpersoonlijke relaties, hebben ze van nature geen sociale competentie. Bedenk als ouder, of als volwassene die met een kind te maken heeft, dat je een rolmodel bent voor elk kleintje waarmee je in contact komt. Wees het voorbeeld dat ze moeten volgen om gezonde sociale vaardigheden te ontwikkelen.

We zouden met een gerust hart kunnen zeggen dat we kinderen soms niet de modellen geven die ze nodig hebben. Ja, we willen dat ze slagen in het leven, dus we schrijven ze in op de beste scholen (direct na hun geboorte). We betalen en vullen hun schema’s in met allerlei activiteiten zoals sport, muziek en talen.

We gaan zelfs zo ver dat we in contact blijven met hun leraren om er zeker van te zijn dat ze goed op schema liggen. Daarnaast hebben we ook inspraak in het soort mensen waarmee ze in contact komen, vooral degenen met wie ze bevriend zijn. We besteden aandacht aan alles wat ze doen, zoals ook hun gebruik van technologie zoals tv en elektronische apparaten.

Is het niet genoeg om assertieve kinderen op te voeden?

Ja, je doet je best als ouder. Ben je echter net zo trots op je emotionele intelligentie? Hoe zit het met je sociale vaardigheden? We vragen het alleen maar omdat velen van ons die dingen als vanzelfsprekend beschouwen. Dingen zoals eigenwaarde, assertiviteit en zelfs zelfbeeld maken deel uit van onze genetische code. Bovendien worden ze gevormd als we groeien.

Laten we het nu niet verkeerd opvatten. Dit zijn eigenschappen die dagelijks gekoesterd moeten worden. Het vereist een delicate, intuïtieve en stevig sturende hand om kinderen op te voeden met vaardigheden op elk basisgebied. Vaardigheden die hen geluk en psychologisch welzijn zullen brengen. Laten we dieper ingaan op een essentiële waarde: assertiviteit.

Ik denk dat we allemaal over empathie beschikken. We hebben misschien niet genoeg moed om het te laten zien.

Maya Angelou

Hoe voedt je assertieve kinderen op?

Een kleurrijke tekening van een kind

Om assertieve kinderen op te voeden, heb je geduld en gevoeligheid nodig. Vaak zeggen ouders, moeders en zelfs leraren dat er twee soorten jongens en meisjes zijn:

  • Aan de ene kant zijn er kinderen die de hele tijd ruzie maken. Degenen die altijd gefrustreerd zijn en mokken omdat ze aannemen dat bijna iedereen tegen hen is, omdat ze niet kunnen doen of hebben wat ze willen wanneer ze willen.
  • Aan de andere kant zijn er ook mensen die teruggetrokken en passief zijn. Degenen die nooit uitdrukken hoe ze zich voelen. In feite klagen ze zelden. Dit zijn de kinderen die vaak het makkelijke doelwit zijn van pestkoppen. Hun gebrek aan assertiviteit resulteert vaak in twee uitersten: passiviteit of agressiviteit. Helaas voor hen heeft geen van deze twee uitersten goede gevolgen.

Zo is het kunnen opvoeden van assertieve kinderen een manier om te investeren in hun geluk. Dit is het onderwerp van studies zoals die van Gertrude E. Chittenden in de Society for Research in Child Development. We investeren in en dragen bij aan het creëren van een respectvolle samenleving.

Leer kinderen over de wereld en laat ze hun grenzen zien

Om assertieve kinderen op te voeden, moet je ze al op jonge leeftijd het volgende idee bijbrengen: de wereld zit vol grenzen en we moeten ze allemaal respecteren. Een kind opvoeden is niet alleen maar vertellen wat goed en wat slecht is.

Er is veel meer aan de hand dan alleen maar moraliteit. Zaken als beleefdheid, respect voor alle levende wezens en de noodzaak om zich aan te passen aan de sociale codes om naast elkaar te kunnen leven. De wereld zit vol met fysieke, emotionele en zelfs financiële grenzen. We moeten bijvoorbeeld geen geld uitgeven aan dingen die we niet nodig hebben.

Wat is assertiviteit?

Kinderen liggen op hun buik op een steiger

Kinderen begrijpen meer dan we denken. Bovendien begrijpen ze al veel meer dan ze kunnen uitdrukken voordat ze vloeiend spreken. Het is dus nooit te vroeg om hen de volgende principes te leren:

  • “Ik kan zonder angst maar met respect, uitdrukken wat ik voel.”
  • “Mama en papa zullen me niet straffen voor wat ik zeg. Ze zijn mijn vangnet en ik kan me vrij uiten in hun gezelschap. Bovendien kan ik ze zelfs over mijn negatieve emoties vertellen: wat me beangstigt, wat me boos maakt en me zorgen baart.”
  • “Ik moet luisteren naar wat anderen me vertellen en ik moet dat met respect doen.”
  • “Ik begrijp dat ik niet altijd kan krijgen wat ik wil. Beetje bij beetje zal ik leren om geduld te hebben en mijn frustratie te tolereren.”

Assertieve kinderen hebben rolmodellen nodig

Een ander essentieel punt hier is dat we kinderen niet kunnen vragen zich te houden aan regels die we zelf niet volgen. Dus, als je agressief en respectloos tegen je partner praat, dan zullen je kinderen je communicatiestijl overnemen. Als je assertieve en gelukkige kinderen wilt opvoeden, wees dan meer dan een rolmodel. Wees ook hun dagelijkse inspiratiebron.

Leer ze hun taken, maar respecteer hun keuzes

Twee spelende kinderen

Kinderen zullen op een gegeven moment hun eigen ruimte en privacy gaan eisen. Het is iets wat ouders moeten respecteren. Zo verdien je hun vertrouwen en voelen ze zich veilig om op elk moment dingen met je te delen.

Een andere manier om hun assertiviteit te vergroten is door hen verantwoordelijkheden te geven die passen bij hun leeftijd. Het versterkt hun gevoel van competentie en eigenwaarde.

Emotionele intelligentie en assertiviteit

Tot slot moeten ouders en leraren de kinderen emotionele intelligentie bijbrengen. Het zal hen helpen hun emoties te beheersen, hun impulsen onder controle te houden en hun sociale vaardigheden te verbeteren. Emotionele communicatie is fundamenteel voor hun dagelijks leven.

Zoals je kunt zien, zijn er veel concepten en waarden die je je kinderen moet bijbrengen. Het zal een hele nieuwe wereld voor hen openen en beetje bij beetje zullen ze assertief worden.

Het is een avontuur dat eeuwig zal duren. Er zullen slechte en goede tijden zijn, dus wees geduldig. Wees vooral ook attent. Wees die vriendelijke waarnemer die weet wanneer hij bij moet springen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.