Als je moeder wilt zijn maar het niet lukt
De pijn die je ervaart als je moeder wilt zijn maar het niet lukt, is meestal onzichtbaar voor de buitenwereld. Het is een situatie waarin je gedwongen wordt het eerdere beeld dat je van jezelf had helemaal opnieuw op te bouwen.
In feite moet je in veel gevallen je hele levensplan omgooien. Ook impliceert het vaak een radicale heroverweging van je relatie. Zonder twijfel is het een emotioneel complexe situatie.
Als je in deze situatie verkeert, heb je misschien verschillende pogingen gehad om zwanger te worden (Spaanse link), die allemaal in frustratie eindigden. Of misschien ben je lichamelijk in staat om kinderen te krijgen, maar staan er andere obstakels in de weg.
Zoals we al eerder zeiden, kan het zijn dat je deze situatie alleen doormaakt. Bovendien begrijpen andere mensen vaak niet de diepe pijn die ervaren wordt door het willen krijgen van kinderen (Spaanse link) maar het niet kunnen. Bovendien begrijpen ze niet het moeilijke proces dat doorlopen moet worden om het te boven te komen.
“Zoek nu niet naar de antwoorden die je niet gegeven kunnen worden, omdat je ze niet zou kunnen leven. En het gaat erom, alles te leven. Leef de vragen nu. Misschien zul je dan, geleidelijk, zonder het te merken, langs een verre dag in het antwoord leven.”
Als je moeder wilt zijn, maar het niet kunt
De meest voorkomende redenen om geen moeder te kunnen worden zijn biologisch. In de regel zijn er bepaalde anatomische of medische problemen die tot onvruchtbaarheid leiden.
Misschien heb je een aaneenschakeling van mislukte pogingen om zwanger te worden meegemaakt. Misschien heb je geassisteerde voortplantingsmethoden geprobeerd. Deze processen zijn fysiek en mentaal zwaar.
Erger nog, als ze niet de verwachte resultaten opleveren veroorzaken ze een immense emotionele uitputting. Het feit onder ogen zien dat je geen kind kunt krijgen is het eerste grote obstakel dat je moet overwinnen. Het kan betekenen dat je het beeld dat je van jezelf hebt moet veranderen.
Of misschien verhindert je leeftijd je om moeder te worden. Misschien heb je te veel tijd laten verstrijken doordat je je op je carrière hebt gericht. En toen je eindelijk de beslissing nam om een kind te krijgen, vond je dat het te laat was.
Misschien heb je geen stabiele partner en vind je dat je geen kind moet krijgen zonder een partner. Of, misschien heb je niet voldoende financiële middelen om het welzijn van een kind te garanderen, dus heb je het idee om een kind te krijgen opgegeven. Wat je individuele omstandigheden ook zijn, moeder willen zijn maar het niet kunnen zijn is pijnlijk.
Negatieve gevoelens
Als je moeder wilt zijn en het niet kunt, is het gebruikelijk om negatieve gevoelens te ervaren en kritisch op jezelf te zijn. Je kunt het volgende ervaren:
- Gevoelens van minderwaardigheid. Je vergelijkt jezelf met anderen die wel kinderen kunnen krijgen. Dit resulteert in uiterst pijnlijke emoties. Je kunt je bijvoorbeeld zelfs minder vrouw voelen.
- Laag gevoel van eigenwaarde. Je voelt je minder waardevol, ondanks het feit dat daar geen reden voor is.
- Schuldgevoel Hoewel het niet jouw schuld is, kun je je schuldig voelen.
- Depressie en angst. De spagaat tussen wat je wilt en het onmogelijke kan leiden tot depressie en angst.
- Onzekerheid in je relatie. Als je een partner hebt, kan het moeder willen zijn en niet kunnen omslaan in onzekerheid over de toekomst van je relatie.
- Seksuele moeilijkheden. Je kunt een gebrek aan interesse in seks ervaren of het zelfs afwijzen. Deze afwijzing kan zich ook uitstrekken tot elke vorm van intimiteit.
Onbegrepen verdriet
Het is heel waarschijnlijk dat je partner of je omgeving denken dat het niet kunnen krijgen van een baby niet erg is. Veel vrouwen krijgen immers geen kinderen en leven een gelukkig leven. Als je echter moeder wilt worden maar het niet kunt, gaan je negatieve gevoelens echt diep. Bovendien heb je vaak niemand om ze mee te delen of lijkt het zinloos om dat te doen.
Je moet erkennen dat je rouwt. Dit is niet alleen normaal, maar ook gezond. Je hebt immers een verlies meegemaakt van een doel, een verlangen, en, misschien wel je complete levensplan. Dat is even belangrijk en intens als elke andere vorm van rouw.
Het is ook echt belangrijk om je gevoelens te delen. In principe moet je dat doen met je partner en je directe omgeving. Maar, als zij niet ontvankelijk of ondersteunend genoeg zijn, kan psychotherapie uiterst nuttig zijn. Uiteindelijk moet je erkennen dat je een wond hebt die behandeld moet worden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Cristina, L. L., Yunuen, V. G. I., & Deyanira, A. P. (2014). El significado de maternidad y paternidad en parejas heterosexuales que no pueden tener hijos. Integración Académica en Psicología., 2(5).