Acht manieren om met wrok om te gaan

Vasthouden aan wrok kan slecht zijn voor je geestelijke gezondheid. In dit artikel delen we daarom een paar effectieve en praktische manieren om met wrok om te gaan en verder te gaan met je leven.
Acht manieren om met wrok om te gaan
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 27 december, 2022

Wat zijn de beste manieren om met wrok om te gaan? Het Merriam-Webster woordenboek definieert wrok als “een gevoel van verontwaardigd ongenoegen of aanhoudende vijandigheid ten opzichte van iets dat als een fout, belediging of verwonding wordt beschouwd.”

Het is een negatieve emotie die je voelt als iemand je opzettelijk kwaad doet of niet voldoende probeert dit te voorkomen. Wrok is vaak ook de motivatie achter wraak. De voornaamste reden waarom je moet leren om met wrok om te gaan is daarom niet alleen om te voorkomen dat je anderen kwetst, maar ook om voor je eigen mentale gezondheid te zorgen.

Hee verleidelijk het soms ook is, vast blijven houden aan pijnlijke ervaringen is slecht voor je welzijn. Uiteindelijk heb je er alleen jezelf mee. We proberen het vaak te rechtvaardigen door te zeggen dat we simpelweg onze emoties uiten zodat we ons beter kunnen voelen.

Acht manieren om met wrok om te gaan

Het is handig om een ​​aantal hulpmiddelen te hebben om beter met wrok om te gaan. Daarom hebben we voor dit artikel wat advies verzameld om je te helpen dit soort situaties in het vervolg beter te beheersen.

Als je deze richtlijnen volgt, kun je de oorzaak van het probleem identificeren en analyseren op een manier waardoor het niet erger wordt. Bijgevolg kun je voorkomen dat je je laat meeslepen door emoties die je gedrag negatief kunnen beïnvloeden.

Man probeert hoofd leeg te maken

Je moet wrok in de kiem smoren

Als je wilt leren om met wrok om te gaan, moet je eerst leren om de oorzaak ervan op een objectieve manier te analyseren. Probeer een goed onderbouwde verklaring te vinden die je negatieve gevoelens tegengaat. Accepteer bijvoorbeeld dat niet elke persoonlijke of professionele situatie altijd aan jouw behoeften of wensen zal worden aangepast.

Voed geen negatieve gedachten

Alsmaar blijven nadenken over hetzelfde probleem, heeft geen zin. Wellicht wordt je er zelfs alleen maar geïrriteerd van, wat het moeilijk maakt om je wrok te beheersen. Probeer het probleem in plaats daarvan daarom liever te vergeten. Accepteer dat je niet kunt veranderen wat er is gebeurd en begin te zoeken naar oplossingen.

Hecht waarde aan vergeving

Dit kan een van de meest lastige adviezen zijn om toe te passen. Dit komt omdat het niet altijd even makkelijk is om een ander te vergeven. Een optie is daarom om te proberen jezelf te herinneren aan de gebeurtenissen die je motiveren de ander te vergeven. Dit kan lastig zijn omdat je hoofd meestal vol zit met gedachten aan dingen die vergeving juist moeilijk maken.

Gelukkig bestaat er echter een eenvoudige oefening die je hierbij kan helpen. Maak op een vel papier twee kolommen en noteer in elk van deze kolommen de positieve en negatieve aspecten van je relatie met de persoon waar het omgaat.

Je kunt er zelfs een numerieke waarde aan geven. Dit zal je helpen om de wrok die je voelt op een objectievere manier te beheersen. Zodoende zul je een beter perspectief krijgen op zowel het slechte als het goede aan de situatie.

Trek de juiste conclusies

Dit is een goede vervolgstap op de vorige stap. Nadat je de positieve en negatieve aspecten van je relatie met de persoon die je heeft gekwetst hebt geanalyseerd, kun je conclusies trekken over de waarde van de relatie. Op die manier kun je bepalen of je bereid bent verder te gaan dan vergeving en het waard vindt om de relatie nog te redden of niet.

Uit je gevoelens

Om goed met wrok om te gaan, is het belangrijk om het probleem niet voor jezelf te houden. Praat erover met iemand die je kan helpen dingen vanuit een andere hoek te bekijken. Andere mensen kunnen je namelijk ideeën of inzichten geven die je eerder niet had.

Handel niet zonder na te denken

Je laten meeslepen door je emoties is de antithese van het beheren van je wrok. Hoe moeilijk het ook lijkt, het beste is om een ​​stapje terug te doen en te proberen om niet in het heetst van de strijd discussies te voeren. Wacht tot je gekalmeerd bent en dingen rationeel kunt bekijken.

Droevige vrouw houdt kussen vast

Selectief geheugen

Je hersenen beschikken over een overlevingsmechanisme dat je helpt dingen te vergeten die je pijn bezorgen. Dit is geen waterdichte oplossing. Het kan je echter wel helpen om op een gezondere manier met je wrok om te gaan.

Als iemand je op de een of andere manier pijn doet, ga er dan niet van uit dat het geheid nog een keer zal gebeuren. Probeer jezelf er in plaats daarvan van te overtuigen dat het een geïsoleerd incident was.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te weten hoe je iemands karakter kunt doorgronden. Je kunt proberen om bewust te zijn van welke mensen je in de toekomst weer kunnen kwetsen. Raak echter niet geobsedeerd door dat idee.

Distantieer jezelf

Tot slot kan het in situaties die je stress bezorgen soms het beste zijn om jezelf te distantiëren. Dit kan ook een goed advies zijn als het gaat om een relatiebreuk. Het helpt je namelijk om situaties te vermijden die oude wonden opnieuw kunnen openen. Uiteindelijk zullen tijd en ruimte je helpen om een duidelijker beeld van de situatie te krijgen en je wrok los te laten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.