5 stappen om verlies te overwinnen
Tijdens ons leven is het normaal dat we mensen verliezen. Verlies overwinnen is een les die we vroeg of laat allemaal ervaren. Het probleem ontstaat als we weigeren te accepteren dat verlies een onvermijdelijk deel van het leven is en noodzakelijk is voor onze persoonlijke groei.
Als we een diep verlies meemaken, stoppen we al onze energie in wat we verliezen. We kunnen de andere kant niet zien en niet erkennen dat wat we hebben verloren voor een bepaalde tijd in ons leven was en een speciale waarde had.
“Ieder verlies dat we leiden geeft ons een ervaring om te ondergaan met meer kracht en wijsheid.”
Het ervaren van diep verlies, zoals het overlijden van een bijzonder iemand, een echtscheiding, het beëindigen van een vriendschap enzovoort laat ons achter met een gevoel van eenzaamheid, een enorme leegte. We voelen verdriet, woede en emotionele ups en downs. Het is een staat van rouw waar iedereen op zijn of haar eigen manier doorheen moet.
Het genezen van verlies is een moeilijk proces, want om weer jezelf te worden moet je door veel ups en downs, alsof je een achtbaan berijdt.
Als we ons openstellen voor acceptatie, verdrinken we plotseling in angst en wanhoop. We doen een stap voorwaarts en dan een paar terug. En dit is hoe we genezen, het hele proces doormaken zonder dat we onszelf blokkeren.
1. Verlies overwinnen door het proces te respecteren
Iedereen ervaart verlies op een andere manier, op zijn eigen tempo en op zijn eigen wijze. Ontkenning maakt deel uit van dit proces en het beschermt ons tegen datgene dat we nog niet aankunnen.
Veel mensen denken dat ze koud zijn en ze begrijpen niet waarom ze zich niet bewust zijn van hun gevoelens. Deze emoties en gevoelens worden opgeslagen omdat ze veel pijn bevatten en we kunnen ze alleen voelen als we in staat zijn om ze onder ogen te zien, wat wel jaren kan duren.
Dit komt vaak voor bij kinderen en jongeren die dit soort heftige gevoelens pas aankunnen als ze volwassen zijn en erop voorbereid zijn. Dat is wanneer alles samenkomt.
“We kunnen niet aan ons verleden ontsnappen. Het lijden onder het verleden wordt vaak uitgesteld totdat we er klaar voor zijn. Soms zijn het nieuwe verliezen die de oude oprakelen. En het gebeurt vaak dat we het verlies niet voelen tot later in ons leven, als we een ander verlies doormaken.”
-Elisabeth Kubler Ross-
2. De pijn is altijd persoonlijk
Niemand kan ons vertellen hoe we moeten genezen van een verlies. Hoe hard je ook probeert om de antwoorden in anderen te vinden, we kunnen deze alleen maar in onszelf vinden.
Dit proces vergt tijd. Het is nooit te snel of te langzaam, zolang we maar vooruit blijven gaan in het leven en niet vast komen te zitten terwijl we onze pijn proberen te genezen.
“We herleven vaak onbedoeld opnieuw onze verliezen door te proberen om ze op te lossen, te verbeteren en uiteindelijk te genezen. Als het verlies wonden heeft achtergelaten, kunnen we manieren vinden om ons ertegen te beschermen: we distantiëren ons, we ontkennen het, we redden anderen, we helpen ze hun wonden te genezen zodat we die van onszelf niet voelen en we worden zo zelfvoorzienend dat we nooit iets van iemand nodig hebben.”
-Elisabeth Kubler Ross-
3. We kunnen onszelf niet beschermen tegen nieuw verlies
Als we onszelf proberen te beschermen tegen nieuw verlies, provoceren we dit op een onbewuste manier. Als we een verlies hebben meegemaakt en door het moeilijke proces gaan, willen we onszelf er misschien tegen beschermen. We beschermen onszelf door een schild te creëren om de pijn te vermijden die we allemaal hebben meegemaakt, maar dit is niet mogelijk, want ons verwijderen van wat we niet willen is op zichzelf ook een verlies.
4. De weg uit de pijn is door de pijn heen
Dit is een belangrijke manier om van verlies te genezen. We kunnen de pijn en de emoties die het verlies met zich meebrengt niet vermijden. Als we bereid zijn om het verlies onder ogen te zien, zullen we de pijn voelen en als we proberen deze gevoelens te vermijden, zullen we alleen maar vast komen te zitten in ons lijden. Verlies betekent pijn. Het maakt ons tot authentieke en oprechte mensen en het leert ons de dingen die ertoe doen te waarderen.
5. De liefde die we hebben gegeven en gevoeld gaat nooit verloren
Wat er echt toe doet gaat nooit verloren. We dragen wat we hebben ervaren en gevoeld altijd met ons mee. Het heeft ons veranderd en gemaakt tot wie we nu zijn. Dat is waarom het niet logisch is om alle ervaringen te vermijden uit angst voor verlies. Want het enige dat we bij ons houden, is wat we hebben gevoeld.
“Het is beter om van iemand te hebben gehouden en die te hebben verloren, dan om nooit van iemand te hebben gehouden.”
-Alfred Tennyson-