17 Gewoontes om de ouder-kind relatie te versterken
Het is belangrijk om de ouder-kind relatie te versterken en onderhouden. Een belangrijk onderdeel van het ouderschap is het begeleiden van je kinderen en het bieden van hulp bij hun dagelijkse routines.
Dit zou betekenen dat je grenzen stelt, hun gedrag corrigeert indien nodig, hen “nee” leert zeggen en dat je ze vertelt wat ze moeten doen. Je relatie met je kinderen omvat echter zoveel meer dan deze “taken” alleen!
Het opvoeden van een kind bestaat uit meer dan het dirigeren van hun leven op een manier die jij als “juist” beschouwt. Het mogelijk maken van positieve interacties met je kinderen verbetert niet alleen hun emotionele groei en educatie: het maakt ook jouw taak makkelijker. De volgende suggesties lijken wellicht zinloos maar we beloven je dat ze dat niet zijn.
Je weet waarschijnlijk al hoe belangrijk het is om je kinderen te knuffelen. Virginia Satir, een Amerikaanse auteur en therapeut, zegt dat we vier knuffels per dag nodig hebben om te overleven, acht knuffels per dag nodig hebben om te blijven waar we zijn en twaalf knuffels per dag nodig hebben om te kunnen groeien.
Kunnen knuffels echter de slechte tijden die we met onze kinderen doorstaan rechtbreien? Laten we namelijk eerlijk zijn: elke ouder heeft wel eens een slecht moment gehad met zijn kind. Er zullen altijd negatieve interacties tussen ouder en kind zijn die simpelweg niet vermeden of beheerst kunnen worden.
Positieve interacties om de ouder-kind relatie te versterken en onderhouden
We verlangen allemaal naar die intieme momenten met onze kinderen, de tijden waarin je hart simpelweg smelt. Die momenten van verbintenis zijn net zo belangrijk voor de ouders als dat ze voor de kinderen zijn. Wanneer de ouder-kind relatie sterk is, is dit al de opofferingen van het ouderschap waard.
Deze verbintenis is ook – als je alles terugvoert naar de basis – de enige reden voor kinderen om vrijwillig regels te volgen. Kinderen die een sterke band hebben met hun ouders, zullen mee willen werken. Wanneer ze erop vertrouwen dat je ze begrijpt en altijd aan hun kant zal staan, zullen ze zich gemotiveerd voelen om jouw voorbeeld te volgen.
Het is niet makkelijk om een ouder te zijn. Dat is het ook nooit geweest, maar tegenwoordig is het nog gecompliceerder. Als ouders weten we dat we tijd aan onze kinderen moeten toewijden en één op één activiteiten met hun moeten ondernemen. Maakt dat echter alle negatieve dingen goed? Gelukkig is het antwoord daarop “ja.”
Verscheidene studies laten zien dat je gedurende de dag ten minste vijf positieve interacties nodig hebt voor elke negatieve interactie. Deze balans maakt het mogelijk om een gezonde en gelukkige relatie op te bouwen en zo de ouder-kind relatie te versterken.
De relatie kan zo de gebruikelijke, alledaagse conflicten weerstaan. Als je niet genoeg positieve interacties met elkaar hebt, zal de balans ver te zoeken zijn.
Gewoontes om de ouder-kind relatie te versterken
Wanneer je deze balans dus kwijtraakt, zullen je kinderen op den duur je advies gaan negeren. Ze zullen je niet meer willen volgen of je regels willen accepteren. Wanneer deze balans een bepaalde kant op neigt, zal de houding van je kind volgen.
We hebben het echter allemaal zo druk met allerlei dingen. Waar kunnen we tijd vinden om deze positieve interacties met onze kinderen te bewerkstelligen? Wanneer kunnen we proberen de ouder-kind relatie te versterken? Uiteindelijk is de vraag ook wat die belangrijke balans kan herstellen.
Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om de ouder-kind relatie te versterken. Het belangrijkste is dat je deze dingen dagelijks moet doen om de effecten van de positieve interacties te kunnen zien. Daarom is het zo belangrijk dat je deze soorten interacties in je dagelijkse routine opneemt.
Het beste van het implementeren van deze ideeën is dat je niet enkel compenseert voor slechtere momenten. Je maakt er namelijk je hele dag beter mee. Door te focussen op de positieve interacties, laat je minder ruimte over voor negatieve interacties.
Bovendien zullen je kinderen beter leren meewerken, minder ruzie maken en beter hun best doen om te gehoorzamen wanneer je hier een gewoonte van maakt.
Wanneer je probeert de ouder-kind relatie te versterken, is het belangrijkste dat je dagelijks positieve interacties met elkaar hebt.
Gewoonte 1 tot 5 om uit te proberen
1. Maak elke ochtend wat tijd vrij om samen met je kinderen door te brengen. Je hoeft niet te praten, een dikke knuffel is ook genoeg. Knuffel ze, aai ze. Op deze manier wakker worden is toch het fijnste dat er is?
2. Praat tijdens het ontbijt met je kinderen. Vraag naar wat ze vandaag gaan doen en toon interesse in hun antwoorden.
3. Laat lieve briefjes voor hen achter. Je kunt er eentje in hun broodtrommel, tussen de pagina’s van hun notitieboeken of op hun bureau achterlaten.
4. Zing en/of dans samen op de favoriete muziek van je kinderen.
5. Neem altijd afscheid met een knuffel en een kus (als ze dat zelf ook fijn vinden). Wens ze een goede dag en wens ze veel plezier!
Gewoonte 5 tot 10 om uit te proberen
6. Begroet je kinderen ook altijd met een knuffel en een kus (wederom als ze dat zelf ook fijn vinden). Toon interesse in hun schooldag of wat dan ook ze gedaan hebben die dag.
7. Doe geen (of echt zo min mogelijk) werk-gerelateerde dingen in het bijzijn van je kinderen. Het gaat hier onder andere om telefoongesprekken, e-mails antwoorden, sociale media en de uitwisselingen van andere directe berichten.
8. Woedeaanvallen zijn vaak een teken van angstgevoelens. Kinderen hebben meestal geen woedeaanvallen alleen maar om jou uit te dagen. Wanneer dit gebeurt, probeer dan even te ontspannen en te stoppen met waar je mee bezig was.
Help je kind vervolgens om zijn boosheid uit te drukken. Ben er voor hem als hij een poging wil wagen en laat hem al zijn emoties vrijuit uiten. Wanneer ze klaar zijn, moedig ze dan aan om erover te praten. Het is vervolgens aan jou om te luisteren.
9. Moedig je kind aan wanneer hij een moeilijke taak voor zich heeft. Besteed aandacht aan zijn angsten en biedt positieve reacties en lieve gebaren aan.
10. Lach om hun grapjes, ook al lijken ze soms nog zo onbenullig. Als hun grapjes echter respectloos of ongepast zijn, vertel ze dan op een zachtaardige manier dat deze niet grappig zijn.
Gewoonte 10 tot 15 om uit te proberen
11. Voel met je kinderen mee, ongeacht de aard van hun emoties. Je kunt hun handelingen wel begrenzen, maar niet hun emoties. Alle emoties zijn dan ook acceptabel. Wanneer je erkent hoe je kinderen zich voelen, helpt dit de ouder-kind relatie te versterken. Niet alleen dit, maar je ondersteunt zo ook de ontwikkeling van hun emotionele intelligentie.
12. Probeer elke dag wat momenten te vinden waarin je met je kinderen kunt spelen, wederom ongeacht de aard van het spel dat zij graag willen doen. Laat hun verbeeldingsvermogen vrijuit gaan en volg hun instructies.
Het maakt niet uit of het lang of kort duurt. Het belangrijkste is dat het dagelijks gebeurt. Probeer het ook zo te plannen dat het goed in de routine van je kind past (bijvoorbeeld na thuiskomst van school maar voor het avondeten).
13. Deel ten minste één maaltijd per dag met je kinderen. Dat wil zeggen dat je samen aan een tafel zit zonder dat de televisie in de achtergrond aanstaat. Start in plaats daarvan een gesprek door een vraag te stellen over iets dat je kinderen interesseert.
14. Luister met compassie. Besteed aandacht aan wat ze je vertellen over de problemen die ze op school hebben ervaren, vooral degenen die gerelateerd zijn aan hun vrienden of iemand die ze leuk vinden. Luisteren is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt hebben om jullie ouder-kind relatie te verbeteren.
15. Lees of zing een slaaplied als je je kinderen naar bed hebt gebracht. Als ze hier te oud voor zijn, moedig ze dan aan om zelf te lezen voordat ze gaan slapen. Toon hierbij interesse in het boek dat ze gekozen hebben!
Gewoonte 16 en 17 om uit te proberen
16. Geef je kinderen een kus en/of een knuffel voordat ze gaan slapen (wederom als ze dat zelf ook fijn vinden op dat moment). Als ze nog even over iets serieus willen praten voordat ze gaan slapen, luister dan. Als ze zich zorgen maken over iets, zal een gesprek hierover ze helpen om in slaap te vallen.
17. Kijk nog even snel of alles goed gaat met je kinderen voordat je zelf gaat slapen. Ook al weten ze zelf niet dat je dit doet, jullie relatie zal hierdoor toch sterker worden.
Janet Fackrell kwam met een scherpe observatie: “Soms kijk ik ‘s avonds even de kamer in van onze slapende kinderen voordat ik naar bed ga. Ik kijk naar hun hoofden met lichtelijk verfomfaaide haren terwijl ze op het kussen liggen te slapen, en opeens voel ik van binnenuit een verdriet opkomen. Heb ik hun glimlachjes en gelach wel goed geabsorbeerd, heb ik ze geknuffeld, of heb ik slechts een aantal onderdelen op mijn dagelijkse takenlijst afgevinkt vandaag? Ze groeien zo snel. Misschien word ik ooit op een morgen wakker en staat één van mijn dochters op het punt te trouwen en maak ik me zorgen: heb ik wel genoeg met ze gespeeld? Heb ik echt genoten van de kans om een deel van hun leven uit te maken?”
Tijd vliegt veel te snel voorbij! Mis je kans dus niet om een sterke relatie met je kinderen op te bouwen!