11 inspirerende films waardoor je een beter mens wilt worden

Deze lijst met films helpt je om het leven op een andere manier te zien en motiveert je misschien om te doen wat je zo graag wilt of moet doen.
11 inspirerende films waardoor je een beter mens wilt worden

Laatste update: 27 september, 2024

Sommige inspirerende films zijn getuigenissen van de wonderen van de menselijke spirit. Allen bevatten ze namelijk antwoorden op extreme omstandigheden. Ze laten ook zien hoe grenzen alleen in ons hoofd bestaan.

Vaak zijn inspirerende films gebaseerd op het echte leven. Sommige van hen gaan over beroemde historische figuren, anderen over een anoniem persoon die uiteindelijk een legende wordt.

“Een goede wijn is als een goede film: het duurt een momentje en laat een glorieuze smaak in de mond achter; het is nieuw met elke slok en, net als films, wordt het geboren en herboren met elke slok”
– Federico Fellini –

Dit is een lijst met 11 inspirerende films die mensen uit alle generaties hebben geraakt. Er is geen specifieke ordening in deze lijst. Elke film zou aan de top van de lijst kunnen zijn. Ben je er klaar voor?

11 onvergetelijk inspirerende films

The Pursuit of Happyness

Will Smith en Thandiwe Newton schitterende in deze film uit 2006, gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Het vertelt het verhaal van Chris Gardner. Hij is een onafhankelijk zakenman die ervan droomt om te werken voor een bedrijf in de aandelenhandel. Hij is op avontuur samen met zijn kleine 5-jarige zoon.

The Pursuit of Happyness 

Het ongelooflijke van dit verhaal zijn al de extreme situaties die de hoofdpersoon meemaakt. Hij moest zelfs in een daklozenopvang slapen en extreem lange dagen werken, soms zonder slaap. Het was bijna onmogelijk om zijn doel te bereiken. Maar zijn talent en ijzeren wil zorgden ervoor dat dit verhaal een goed einde kreeg.

Dead Poets Society

Deze onvergetelijke film met Robin Williams is een van de meest ontroerende huldebetuigingen aan poëten en leraren. De film kwam uit in 1989 en is nu een echte klassieker. Bovenop de geweldige cinematografie bevat de film ook fantastische werken van Walt Whitman.

Het verhaal gaat over een leraar met een unieke manier van lesgeven. Hij stelt passie boven simpele, koude analyses. Hij doet dit op een elitaire, extreem exclusieve school. De studenten leren de wereld op een nieuwe manier te zien, dankzij de boodschap dat dienst doet als het mantra van de film, de frase: ‘Carpe Diem’, oftewel ‘Pluk de Dag’.

De jongens ontdekken de essentie van poëzie: naar de wereld kijken met andere ogen. Dit geeft hen een identiteit en de moed om waarden die op hen worden opgedrongen af te wijzen. Het einde is paradoxaal, net als het leven zelf.

The King’s Speech

In deze beroemde film speelt acteur Sir Colin Firth de rol van Koning George VI van Engeland. Deze koning had een onhandig probleem: hij stotterde. Het vertelt het verhaal over hoe de Hertog van York, de toekomstige koning van Engeland, deze moeilijkheid overwon. Hij overwon het dankzij de hulp van de Australiër Lionel Logue.

Na veel oproer bevond de Hertog van York zich in een crisis. Koning Edward VIII, de broer van de Hertog, moest afstand nemen van de troon toen hij weigerde om zijn bruiloft met een burger te annuleren.

The King's Speech

George moest toen de troon overnemen. Ze gaven hem ook de taak om de oorlog te verklaren aan Duitsland in 1939 in een live radiospeech. Zijn stem moest stevig zijn en zijn woorden sterk. Het was een enorme historische gebeurtenis. Eigenlijk was het zijn ‘eindexamen’.

Alive

De volgende in de lijst van inspirerende films gebaseerd op dramatische, maar waargebeurde situaties. Het is het verhaal dat mensen de ‘Tragedie in de Andes’ noemden, dat geschiedde in 1972 in de bergen van Chili. Een vliegtuig met daarin een Uruguayaans rugbyteam crashte in een berg. 36 mensen overleefden de crash en moesten extreme omstandigheden verduren totdat de reddingswerkers arriveerden.

Uiteindelijk overleefden er slechts 16 jonge mensen. Ze moesten menselijk vlees eten om in leven te blijven. Wat het meest opvallend is, is de houding van ‘Nando’ Parrado. Het was een jongen die een rotsig stuk berg overstak met zo goed als geen benodigdheden en onder erg gevaarlijke omstandigheden. Hij deed het om de groep te redden. De medisch student Roberto Canessa ging met hem mee.

De film laat de menselijke wilskracht zien en de enorme kracht van solidariteit. Het gaat ook over de vele ethische dilemma’s waarmee de overlevenden te maken kregen. Naderhand bekritiseerden veel mensen hun besluit om menselijk vlees te eten om te overleven.

Forrest Gump

Dit is een van de meest klassieke inspirerende films aller tijden. Het heeft een andere focus dan de meeste films: het gaat over een verstandelijke handicap. Uiteindelijk suggereert de film dat er vele manieren zijn om succesvol te leven. Soms is alles wat we nodig hebben een simpel doel.

Forrest Gump is een iconisch verhaal. Het gaat over een geestelijk gehandicapte jongen die, ondanks alles, bereikt wat voor iedereen enorme triomfen zou zijn. Maar wat hij het meeste waardeert is liefde, familie en vrienden. Hij raakt uiteindelijk ook verzeild in allerlei significante historische momenten en biedt het hoofd aan de ups en downs van menselijke grillen.

Forrest Gump

Zelfs met al deze beperkingen weet Forrest Gump zijn leven betekenis te geven. Hij leidt uiteindelijk een geweldig leven en verandert het leven van anderen.

A Beautiful Mind

Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het gaat over het leven van John Nash. Hij was een wiskundegenie die de Nobelprijs voor Economie in 1994 won. In de film vertellen ze over het proces van John die het slachtoffer werd van paranoïde schizofrenie. Het gebeurt precies op het hoogtepunt van zijn carrière.

Het meest interessante is wat er daarna gebeurt. Hij ondergaat elektroschoktherapie en ze geven hem medicatie die zijn geest verlammen. Maar Nash en zijn vrouw vinden een nieuwe manier om met geestelijke aandoeningen om te gaan.

Ze ontdekken namelijk dat het liefde en sociaal contact is dat hem zijn stabiliteit terug kan geven. Dat is hetgeen wat deze intellectuele man zal helpen die zijn brein nauwgezet heeft gecultiveerd, maar niet zijn hart. Liefde leert ons wat we niet kunnen leren op school.

The Pianist

The Pianist is een film uit 2002, met Adrien Brody in de hoofdrol en Roman Polanksi asl regisseur. Het is een film over de gruweldaden van de Tweede Wereldoorlog. Maar deze keer focust het zich niet op gevechten, of grote, heroïsche daden van strijd. In plaats daarvan prijst het de levenspassie van de hoofdpersoon, zelfs te midden van angst en wanhoop.

De film vertelt het verhaal van Wladyslaw Szpilman, een Poolse jood die het leven in een concentratiekamp overleefde. Hij verloor zijn hele familie, maar wist zelfs in de extreme omstandigheden van de Holocaust te overleven. Wat hem op de been hield was zijn verlangen om vooruit te gaan en de troost dat zijn leven bestond uit muziek. Te midden van zijn kwetsbaarheid was hij in staat om zich te verzetten tegen vervolging, ziekte, eenzaamheid en pijn.

The Pianist

Philadelphia

Philadelphia was de plek waar de Verenigde Staten zijn onafhankelijkheid verklaarde. Vrijheid en gerechtigheid inspireerden ons tot vrijheid. Het is geen toeval dat deze film zich op deze plek afspeelde. De film kwam uit in 1993, toen de onderwerpen van homoseksualiteit en aids nauwelijks in het nieuws aan bod kwamen.

De film gaat over onze vooroordelen rondom mensen die aids kregen door homoseksueel contact. Het hoofdpersonage, Andy Beckett (gespeeld door Tom Hanks) moest tegen zijn bazen getuigen. Ze hadden hem illegaal ontslagen toen ze erachter kwamen dat hij hiv-positief was.

Het advocatenkantoor waarvoor hij werkte, en ook de maatschappij als geheel, wees iedereen af die er een andere seksuele oriëntatie op nahield. Ze konden het niet openlijk toegeven maar gedurende het proces bewijst hij dat dit inderdaad klopt. Het einde van de film is ontroerend en ongemakkelijk.

Groundhog Day

Dit is een van de weinige inspirerende films op het grensvlak van komedie en drama. Er is ook een dunne lijn tussen realiteit en fictie. Zo is er een plot dat wellicht absurd lijkt. Een man wordt elke ochtend wakker en beleeft dezelfde dag keer en keer opnieuw. De tijd gaat niet vooruit. Hij zit gevangen in een dag die altijd op dezelfde manier start.

Wat deze film anders maakt dan de rest is hoe hij reageert op alles wat hem overkomt. Aan het begin accepteert hij de situatie niet.

Groundhog Day

Beetje bij beetje ziet hij de betekenis in van deze vreemde ervaring. En aan het einde verandert hij het in het beste dat hem ooit had kunnen overkomen. Wanneer hij dan weer leert te leven, begint de tijd weer vooruit te gaan.

Samsara

Deze film was een coproductie tussen India, Duitsland, Italië en Frankrijk en kwam uit in 2001. Het verhaal gaat over een boeddhistische monnik die terug naar zijn klooster gaat na drie jaar van diepe meditatie in de bergen. Hij leeft al sinds hij 5 was als monnik en weet nauwelijks iets af van de buitenwereld.

Na zijn terugkomst kijkt hij naar een steen met een vraag erin gegraveerd: ‘Hoe voorkomen we dat een druppel water opdroogt?’. Nadat er een paar dagen voorbij gaan, ervaart hij liefde met een vrouw. Dit zorgt ervoor dat hij alle waarden waarin hij tot nu toe altijd in geloofde in twijfel trekt.

Hij verlaat het klooster en begint te leven als een normale man. Hij ontdekt de wonderen en ellende die een romantische relatie met zich meebrengt. Uiteindelijk ontdekt hij het antwoord op het raadsel op de steen: ‘Door het in de zee te gooien’.

Shawshank Redemption

Deze film legt een speciale nadruk op geduld en volharding. Het is een emotionele film met Tim Robbins en Morgan Freeman in de hoofdrollen. Het vertelt het verhaal van een man die onschuldig in de gevangenis zit omdat hij zijn vrouw vermoord zou hebben.

In tegenstelling tot andere gevangen was Andy een geschoolde man. Dankzij zijn kennis, en niet zijn fysieke kracht, weet hij het respect in de gevangenis voor zich te winnen. Hij gebruikt zijn invloed om onderwijs  te promoten bij zijn mede-gevangenen.

Tegelijkertijd plant hij, dag na dag, 20 jaar lang een vlucht die hij uiteindelijk succesvol weet uit te voeren. De film laat een mens zien die bij zijn eigen waarden en overtuigingen blijft. Hij doet dit zelfs te midden van een negatieve omgeving.

Shawshank Redemption

Al deze inspirerende films zijn ware juweeltjes voor liefhebbers van humanistische films. Sommige van hen zijn ware klassiekers geworden. En bijna elke film uit deze lijst werd bekroond toen ze voor het eerst uitkwamen. Maar hun grootste waarde is dat ze de essentie van de mensheid weten te vangen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.