Zes tips om met minder spijt te leven

Een leven leiden zonder spijt en eerlijk en aardig zijn voor jezelf is perfect mogelijk als je deze tips opvolgt.
Zes tips om met minder spijt te leven

Laatste update: 20 november, 2021

Spijt treedt meestal op wanneer er een discrepantie is tussen je beslissingen en de gevolgen die je ervan verwachtte. Met andere woorden, je hebt spijt als iets niet volgens plan verloopt, als je een fout maakt en vooral als je bepaalde kansen mist. We gaan je enkele tips geven om te leven met minder spijt in je leven.

Je krijgt misschien spijt als je bedenkt dat je je beslissingen op strengere morele criteria had kunnen baseren. Of dat je bepaalde acties had moeten uitvoeren om een of andere sociale plicht te vervullen. Je kunt het ook ervaren als je het gevoel hebt dat je niet dapper genoeg bent geweest om bepaalde risico’s te nemen.

Daarom lijkt het onvermijdelijk dat je dit gevoel op een bepaald moment in je leven zult ervaren. Als je echter rekening houdt met de tips in dit artikel, zul je merken dat het mogelijk is om met minder spijt en schuldgevoelens te leven.

Zes tips om met minder spijt te leven

1. Beoefen zelfliefde en zelfacceptatie

In de eerste plaats kan het laten opbloeien van je spijtgevoelens betekenen dat je jezelf te hard en star veroordeelt. Iedereen maakt tenslotte fouten. het is wat ons mens maakt. Daarom proberen net zo lief voor jezelf te zijn als voor anderen. Denk bovendien niet steeds na over wat je niet kunt veranderen.

Onthoud dat de beslissingen die je nam gebaseerd waren op de informatie die je op dat moment had. Misschien heb je vandaag meer ervaring en kun je helderder denken, waardoor je denkt dat je anders had moeten handelen.

Houd er echter rekening mee dat de persoon die je vandaag bent gevormd is dankzij diezelfde beslissingen waar je nu spijt van hebt. Inderdaad, jezelf accepteren houdt ook in dat je versies van je vroegere ‘ik’ accepteert.

Hand die een hart aanbiedt

2. Blijf aanwezig

Schuldgevoel dat voortkomt uit spijt is beperkend en blijft meestal in de loop van de tijd bestaan. Bovendien wordt het meestal geassocieerd met een schadelijke connectie met het verleden. In feite heb je de neiging om aan de toekomst te denken die je had kunnen hebben als je andere beslissingen had genomen. Op deze manier betekent spijt dat je het heden uit je geest sluit.

Jezelf weer vinden, samen met het plezier van het leven in het heden en genieten van de eenvoudige momenten van het dagelijks leven, kunnen nuttige acties zijn om je schadelijke relatie met het verleden te verbreken. Sterker nog, als je dit niet doet, zul je er in de toekomst spijt van krijgen dat je deze speciale momenten in je dagelijks leven hebt gemist.

3. Druk je emoties uit

Door te leren je emoties te uiten, kun je met anderen delen hoe je spijtgevoelens je hebben beïnvloed. Bovendien kan dit betekenen dat je de nodige ondersteuning krijgt om je negatieve percepties die verband houden met je gevoel van falen en schuld te overwinnen.

Bovendien zal het kunnen uiten van je emoties en verlangens je toekomstige gevoelens van spijt besparen. Door je vrienden, familie of partner te vertellen hoeveel je van ze houdt en hoe belangrijk ze voor je zijn, kun je gezondere en langdurigere relaties onderhouden. Bovendien zal het uiten van je dankbaarheid je meer bewust maken van wat je omringt en zul je in vrede zijn met jezelf en je omgeving.

Het is ook belangrijk om je boosheid of afschuw te kunnen uiten, maar altijd op een assertieve en respectvolle manier. Vaak komen je gevoelens van spijt voort uit situaties waarin je handelde op basis van wat anderen van je verwachtten en niet op basis van wat je wilde. “Nee” leren zeggen is een fundamenteel onderdeel van het proces.

4. Leer risico’s te nemen

Zoals we al vermeldden, is een terugkerende reden voor het schuldgevoel dat spijt genereert, het gemist hebben van kansen uit angst om risico’s te nemen. De faalangst betekent vaak dat je niets doet. Dit leidt alleen maar tot conformiteit, passiviteit en apathie.

Het is volkomen normaal om risico’s te vermijden en altijd de veiligste paden te nemen. Er zijn echter momenten waarop het de moeite loont om voorover in een situatie te duiken en een risico te nemen. Sommigen van hen kunnen je zelfs nieuwe kansen bieden.

Het is ook belangrijk om steun en advies van je dierbaren te accepteren. Ze geven je een ander perspectief en helpen je de juiste beslissingen te nemen. Verder moet je proberen je leven te vullen met verrijkende ervaringen zoals lekkere maaltijden, films en nieuwe activiteiten.

5. Waardeer je prestaties

Waardeer je prestaties, zowel het buitengewone als het alledaagse. Probeer je te concentreren op wat je goed hebt gedaan.

Het is zeer waarschijnlijk dat, als je waar je spijt van hebt, vergelijkt met waar je trots op bent, je je realiseert dat je op bepaalde momenten in je leven buitengewoon verstandige beslissingen hebt genomen. Natuurlijk heb je fouten gemaakt, net als iedereen, maar zelfs die fouten hebben je in staat gesteld te worden wie je nu bent.

Gelukkige vrouw die lacht

6. Vergeet je gevoel voor humor niet…

Houd er ten slotte rekening mee dat veel van de dingen die fout gaan, uiteindelijk grappige verhalen worden, of je uiteindelijk iets leren. Als je kunt lachen om je fouten, zul je je er meer bewust van worden. Het helpt je ook om ze te overwinnen.

In feite hangt het positieve gebruik van humor samen met gezelligheid, genegenheid en openheid voor nieuwe ervaringen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aidan Feeney, Eoin Travers, Eimear O’Connor, Sarah R. Beck & Teresa McCormack (2018) Knowing when to hold ‘em: regret and the relation between missed opportunities and risk taking in children, adolescents and adults, Cognition and Emotion, 32:3, 608-615, DOI: 10.1080/02699931.2017.1326373
  • Katherine Gasdaglis (2021) Moral regret and moral feeling(s), Inquiry, 64:4, 424-452, DOI: 10.1080/0020174X.2019.1592701

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.