Wensdenken: zien wat je wilt zien

Wensdenken: zien wat je wilt zien

Laatste update: 01 juli, 2020

We nemen voortdurend beslissingen over werk en relaties, maar vind je dat ze allemaal rationeel en logisch zijn? Soms realiseren we ons niet dat ons eigen wensdenken veel invloed heeft op onze beslissingen.

“We kunnen de werkelijkheid negeren, maar we kunnen de gevolgen van het negeren van de realiteit niet negeren.”
-Ayn Rand-

Wanneer je iets wenst, zoals het bereiken van een doel of het kopen van een huis dat je hebt gezien en niet uit het hoofd kunt zetten, stuur je een signaal naar je hersenen dat aangeeft dat je iets mist. Elke beslissing die je vanaf dat moment neemt, wordt beïnvloed door dit verlangen.

Dus wat gebeurt er met de realiteit? Het verandert in wat je wilt en zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat alles gaat zoals jij dat wil. Het is niet moeilijk om in te zien hoeveel problemen dit kan veroorzaken, niet alleen in relaties, maar ook op het werk. De werkelijkheid is wat het is, en hoe je het ook wendt of keert, het zal niet veranderen.

Gedachte wordt een slaaf van het verlangen

Het lijkt misschien extreem, maar de gedachte wordt een slaaf van de verlangens van de geest, zeker als het een heel groot verlangen is. Als dit gebeurt denk je dat je rationeel bent op het moment dat je de beslissing neemt, maar dat is niet zo. Je ziet de realiteit niet meer zoals deze is. Je ziet wat je wilt zien.

Wensdenken is gebaseerd op illusie en fantasie. Als zodanig maakt het niet uit wat er echt gebeurt. Als je het verkeerde pad opgaat, als mensen je niet goed behandelen, als je fouten maakt, zal je er niets van merken omdat je een andere wereld visualiseert, een wereld die je jezelf voorstelt en waar maakt in je gedachten.

Wensdenken

Ondanks het feit dat wensdenken een vorm van motivatie kan zijn, kan het ook een manier zijn om een situatie te vermijden die je niet leuk vindt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een relatie hebt waarin alles slecht gaat. Je wilt dat alles is zoals het eerder was, toen alles nog goed was. In je geest herinner je je de tijden waarin geluk regeerde. Je brengt deze herinneringen in het heden en stelt je voor dat de relatie nu ook zo is.

De werkelijkheid kan heel pijnlijk zijn, en daarom proberen we er onbewust van weg te rennen.

Je leeft in een fantasiewereld zonder dat je dat wilt, en zonder te bedenken dat je je ogen sluit voor wat er gebeurt. Dus doe je alsof. Je bent uiteindelijk gericht op jezelf, je eigen verlangens, en je vergeet anderen. Dit veroorzaakt ernstige problemen.

De val van wensdenken

Je moet beseffen dat wensdenken nooit uit de realiteit ontstaat. Het ontstaat uit wat je wilt dat er gebeurt. Maar om te voorkomen dat je in de val terecht komt die ernstige problemen in je leven kan veroorzaken, is realisme nodig. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  • Je richt je op het doel en niet op het proces. Dit zorgt ervoor dat je de fouten die je maakt niet ziet, wat je verkeerd doet, en als je dit niet verhelpt, loopt het niet goed af. Het ding dat je zo hard wenste kan tegen je gaan werken.
  • Je onderzoekt niet of wat je wilt wel haalbaar is. Als je een doel of een droom hebt, moet je eerst nagaan of dit wel mogelijk is, zodat je inspanning niet tevergeefs is en je teleurstelling kunt voorkomen. Wensdenken voorkomt dat je deze evaluatie maakt en zorgt ervoor dat je middelen blijft wijden aan doelen die buiten je bereik liggen.
  • Je raakt gefrustreerd en teleurgesteld. Wensdenken zorgt ervoor dat je in een fantasiewereld leeft. Dit betekent dat je, wanneer je in de realiteit moet blijven, gefrustreerd en teleurgesteld raakt. Als je verlangen sterk genoeg is, zal je de situatie die je geleidelijk aan uitput alleen maar verlengen.

Vroeg of laat zal de werkelijkheid zich tonen, die veel wreder en veel bitterder zal zijn.

Als je te lang in deze fantasiewereld leeft, breekt er een tijd aan dat je niet weet hoe je onderscheid moet maken tussen wat echt is en wat niet. Er zullen momenten zijn in je interpersoonlijke relaties waarop anderen je ogen zullen proberen te openen. De werkelijkheid slaat je in het gezicht en maakt je verdrietig, en je zal niet terugkeren naar die fantasiewereld om je beter te voelen.

Je zult jezelf terugvinden in de echte wereld, waaraan je niet kunt ontsnappen, hoe graag je dit ook wilt. Als je je ogen niet opent, zullen andere mensen en situaties het voor je doen. Maar het is beter voor je om ze zelf te openen, als je niet verscheurd wilt worden door de droom waarin je al zo lang leeft, een leugen waarvan je geloofde dat ze echt was.

Wensdenken is zeer prettig. Je vindt het leuk. Het is precies waar je wilt zijn. Maar het verandert je ook in een lafaard die wegrent voor de realiteit en alles wat hij niet wilt accepteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.