Wat is Black Friday en wat zijn de psychologische effecten?
Heel weinig mensen weten niet wat Black Friday is. Op deze laatste vrijdag in november zijn is in bijna elke winkel van de steden en gemeenten in de Verenigde Staten uitverkoop. Dit is ook het geval bij de webshops.
Gedurende de weken vóór deze datum denken veel mensen na over welke afgeprijsde dingen ze graag zouden kopen. Maar ken jij eigenlijk de psychologische fenomenen die achter al deze verkoopstrategieën zitten?
Het voornaamste doel van Black Friday is om het verbruik te laten stijgen en mensen zich te laten concentreren op hun aankopen. Het hele jaar door probeert de reclame mensen precies te zeggen wat ze nodig hebben. Op deze dag is er dan een enorme golf aan reclame. Dit gaat gepaard met duizenden prijsdalingen (waarvan niet alle onvervalst zijn). En wat zeggen deze afprijzingen ons? “Als je het wilt, dan is het nu het moment om het te kopen.”
Het feit is dat grote bedrijven de kennis achter de sociale psychologie gebruiken om hun verkoopcijfers te laten stijgen. Vaak doen ze dit op een discrete en bedekte manier. Maar andere zijn veel flagranter. Het is zeker dat mensen deze dag in hun eigen persoonlijke kalender aanduiden. Ook al is deze datum nog veraf, toch zullen er mensen zijn die al naar deze dag uitkijken. Ze zijn van plan om zichzelf te verwennen en toe te geven aan de grillen die ze in gedachten hebben. In dit artikel zullen we een poging doen om dit te verklaren. We willen aantonen hoe bedrijven proberen ervoor te zorgen dat mensen zich erg gemotiveerd voelen en op Black Friday van alles kopen.
1. Black Friday wakkert het gevoel aan dat we dingen dringend nodig hebben
De aanbiedingen en afgeprijsde hebben een houdbaarheidsdatum. Dit feit creëert een gevoel van dringendheid om een product te kopen dat je waarschijnlijk niet echt nodig hebt. Ja, uiteraard kan je zonder dat product leven. Maar zal je deze buitenkans echt laten ontglippen?
Black Friday slaagt hierin ook omdat de datum dichtbij de kerstvakantie is. Dit verhoogt het gevoel van dringendheid op een dramatische manier. Want het laat mensen denken dat het dom zou zijn om de kans te missen iets te kopen dat nu afgeprijsd is. Misschien moeten ze het dan enkele weken later aan een hogere prijs kopen.
Dit alles zorgt bij de gebruikers voor een vorm van waanzin ten aanzien van al deze “exclusieve” artikelen die te koop zijn. Bovendien worden ze gedurende vele weken vooraf overrompeld met reclame. Dit helpt om hen het gevoel te geven dat ze deze gebeurtenis niet mogen missen. De advertenties hebben heel diverse stijlen. Ze proberen mensen met heel verschillende levensstijlen en achtergronden te bereiken.
2. Het verkopen van producten in ruil voor geluk
In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, hebben onze emoties een grote invloed op de beslissingen die we uiteindelijk nemen. Dat geldt dus ook voor de beslissingen die te maken hebben met ons koopgedrag. We hebben het al eerder gezegd. In tegenstelling tot wat mensen misschien denken, wordt het uitgeven van geld niet zozeer gestuurd door echte behoeften maar door wat we vinden dat we nodig hebben.
Gedurende de dagen en weken die aan deze grote dag voorafgaan, hebben mensen veel tijd om te fantaseren over wat ze willen kopen. Meestal zijn het dingen die ze zich tegen de normale prijzen niet kunnen veroorloven. Maar wanneer de dag er eindelijk is, denken ze dat ze een goede korting zullen krijgen. Het zal dan eindelijk van hen zijn.
Dit geeft jou bovendien de tijd om je voor te stellen hoe “fantastisch” jouw leven zal zijn met dat artikel. Je overtuigt jezelf dat je het echt nodig hebt. Je hebt je dus al deze positieve gevoelens voorgesteld. Dan zal je jezelf in geen geval dat plezier ontzeggen. Je zal geen andere keuze hebben dan toe te geven aan de verleidingen van Black Friday. Je zou toch gek moeten zijn deze kans niet te grijpen, toch?
3. De prijzen schakelen ons kritisch denkvermogen uit
Wanneer we producten aan verlaagde prijzen aanschaffen, veroorzaakt dit een genot dat ons kritisch denkvermogen uitschakelt. Ons vermogen om rationeel te denken werkt dan niet langer. Deskundigen weten dat de hersenen van mensen in de “koopmodus” komen te staan, zodra ze een winkel binnengaan. Vanaf dat moment is het de taak van de winkelbediende om jou proberen te overtuigen je geld uit te geven.
De verkoopstrategieën van de grote bedrijven proberen meer klanten te krijgen. Het is de bedoeling dat ze aan de klanten precies verkopen wat zij, de bedrijven, willen en aan de prijs die zij vooraf bepaald hebben. Deze prijs zal waarschijnlijk nog steeds hoog zijn. Maar hun strategie is dat de koper kan zien dat de aanvankelijke prijs nog veel hoger was. Op dit punt probeert de reclame opnieuw de dringendheid op te wekken om een product te kopen dat je eigenlijk niet nodig hebt.
Ja, je zal waarschijnlijk op een bepaald moment iets kopen dat je niet echt nodig hebt. En ik zal dat waarschijnlijk ook doen. Maar we zullen het tenminste bewust doen als we rekening houden met wat we in dit artikel besproken hebben. We zullen ook beseffen dat deze zogenaamde “koopjes” op Black Friday uiteindelijk alleen maar een gat in onze portefeuille zullen branden.