Wat doet een onderwijspsycholoog?

Wat doet een onderwijspsycholoog?

Laatste update: 23 oktober, 2019

Wanneer je het woord psychologie noemt, denken mensen over het algemeen aan klinische psychologie. Psychologie is echter een veel breder vakgebied dan dat. In principe is het de wetenschap van menselijk gedrag en mentale processen. Binnen het vakgebied vallen veel verschillende beroepen. Een voorbeeld hiervan is de onderwijspsycholoog, waar we ons vandaag op gaan richten.

Het doel van dit artikel is om de lezer te laten zien wat de functie van een onderwijspsycholoog is. En daarnaast ook de huidige situatie van het beroep in Spanje. Het beroep is niet erg bekend, maar onderwijspsychologen vervullen een broodnodige taak en dragen bij aan kwalitatief goed onderwijs. In de wereld van vandaag hebben ze een heleboel obstakels te overwinnen en lasten te dragen, die hun werk ingewikkeld maken.

Wat is een onderwijspsycholoog?

Een onderwijspsycholoog heeft als opdracht het bestuderen en ingrijpen in menselijk gedrag binnen de context van het onderwijs. Hun uiteindelijke doel is om de capaciteit van mensen, groepen en instellingen te ontwikkelen. Nu moet het woord “onderwijs” in de breedste zin van het woord worden gezien, met inbegrip van alle vormen van opleiding, leren en persoonlijke en collectieve ontwikkeling.

Het studie- en werkgebied waarmee onderwijspsychologen werken hangt samen met de cognitieve processen die gepaard gaan met of voortkomen uit het leren. Ze denken na over en ontwikkelen hun werk op alle psychologische niveaus, waaronder sociale, persoonlijke, biologische en gezondheid.

Onderwijs

Onderwijspsychologen worden vaak verward met andere beroepen, zoals leraren, begeleiders en kinderpsychologen. Hoewel het allemaal zeer verschillende beroepen zijn, is het noodzakelijk dat ze allemaal samenwerken om het kind een goede opleiding te bieden.

  • Leerkrachten zijn belast met het bestuderen van onderwijs- en onderwijsmodellen.
  • Begeleidingsadviseurs begeleiden mensen gedurende hun hele academische en professionele leven.
  • Kinderpsychologen behandelen psychische stoornissen die ontstaan in de kindertijd.

Zoals bij elke wetenschap zijn er twee belangrijke aspecten van onderwijspsychologie: theorie en praktijk. Aan de theoretische kant zie je psychologen die onderzoek doen en theorieën en processen over onderwijspsychologie maken en verder uitwerken. Aan de praktische kant gebruiken onderwijspsychologen de kennis uit academisch onderzoek om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

De functies van de onderwijspsychologie

Vervolgens zullen we de functies van de opvoedkundige psychologie uitleggen volgens de Algemene Raad van Psychologen van Spanje:

  • Interventie, volgens de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Ten eerste moet de onderwijspsycholoog de onderwijsbehoeften van de leerlingen bestuderen en erop inspelen. Dan kunnen ze op hen inwerken om hun onderwijservaring te verbeteren.
  • Functies in verband met beroeps- en beroepskeuzevoorlichting en -advies. Het belangrijkste doel hierbij is om de vaardigheden van studenten te helpen ontwikkelen. Door hen te helpen bij het inventariseren van hun persoonlijke en professionele doelen en vaardigheden, kunnen studenten de richting van hun eigen opleiding bepalen en hun eigen beslissingen nemen.
  • Preventieve functies. De onderwijspsycholoog moet ingrijpen om mogelijke onderwijsproblemen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met alle betrokkenen. Dit zijn ouders, leerkrachten, kinderen, begeleiders, enzovoort.
  • Verbetering van de onderwijsmethoden: Het is van groot belang om aandacht te besteden aan de onderwijsmethoden. Leerkrachten moeten de beste onderwijstechnieken bestuderen en toepassen om leerlingen in staat te stellen goed te leren en te groeien.
  • Gezinstraining en -begeleiding. Het gezin is een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Door familieleden te bestuderen en vervolgens te begeleiden, kunnen zij effectieve modellen voor gezinseducatie ontwikkelen. Hierdoor zal het leven van iedereen in het gezin verbeteren.
  • Sociaal-educatieve interventie. Onderwijs komt niet alleen voor in het academische leven en het gezinsleven van de persoon. Alles in de omgeving speelt een rol. Het is de verantwoordelijkheid van de onderwijspsycholoog om te onderzoeken hoe het huidige sociale systeem het onderwijs beïnvloedt. Op die manier kunnen zij ingrijpen waar dat nodig is.
  • Onderzoek en onderwijs. Tot slot is voor het vervullen van alle andere functies onderzoek nodig om te weten welke richting we op moeten. En alle onderzoek zou nutteloos zijn zonder onderwijs dat de kennis doorgeeft aan andere professionals en studenten.
Leraar en leerlingen

De huidige stand van de onderwijspsychologie

Onderwijspsychologen worden vandaag de dag geconfronteerd met veel problemen. De voornaamste zijn een gebrek aan erkenning, weinig steun van de overheid, professionele verwarring en een vijandig onderwijssysteem.

In feite hebben de meeste mensen nog nooit gehoord van een onderwijspsycholoog. Ze hebben dus geen zichtbaarheid. Daardoor is het moeilijker om hun kennis te verspreiden en financiering voor onderzoek te krijgen. Het is noodzakelijk om het werk van deze deskundigen te zien om zo de bekendheid van hun vakgebied te vergroten. Zo kan de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.

Bovendien erkennen openbare instellingen de onderwijspsychologie niet eens. Mensen die het studeren worden door de overheid gezien als begeleiders of leraren. Het gebrek aan ondersteuning komt niet alleen tot uiting in de manier waarop ze worden gelabeld, maar ook in de weinige middelen die aan het vakgebied worden toegekend.

Verschillende functies

Door de slechte organisatie van de staat bestaat er verwarring over de verschillende functies van onderwijspsychologen. In één functie kan één persoon optreden als leraar, onderwijspsycholoog en begeleidingsadviseur. In plaats van dat één persoon het werk van velen doet, zou er een team van professionals moeten zijn dat werkt aan kwalitatief hoogstaand onderwijs.

Het huidige onderwijssysteem zit vol problemen die de praktijk van onderwijspsychologen bemoeilijken. Het lijkt er in feite op dat het doel van het huidige systeem anders is dan waarvoor het oorspronkelijk was ontworpen.

Tot slot nemen politici beslissingen die de aanbevelingen van wetenschappelijk onderzoek negeren. Het nemen van goede initiatieven in een systeem dat niet werkt, lost het probleem niet op. In plaats daarvan heeft het onderwijssysteem structurele veranderingen nodig, wil het de naam “onderwijs” waardig zijn.

Onderwijs is zeer belangrijk en heeft grote invloed op toekomstige generaties. Daarom moeten we kennis verspreiden over onderwijspsychologen en de moeilijke rol die zij vervullen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Landazabal, M. G. PAPEL DEL PSICÓLOGO EN LOS CENTROS EDUCATIVOS.
  • Ropain, A. R. A., Orozco, L. P. P., & Gonzáles, C. P. A. (2011). El psicólogo educativo y su quehacer en la institución educativa. Duazary8(2), 258-261.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.