Waarom stellen mensen mij altijd teleur?
Waarom stellen mensen mij altijd teleur? Als ik altijd alles geef, waarom laten andere mensen mij dan in de steek? Veel mensen stellen zichzelf deze vragen omdat ze gefrustreerd en verdrietig zijn en op zoek zijn naar antwoorden. Als je je vaak zo voelt, kan het zelfs zo zijn dat je helemaal stopt om met mensen om te gaan, omdat je bang bent dat het weer zal gebeuren.
Hoewel je misschien denkt dat de tijd er wel voor zal zorgen dat je je teleurstellingen vergeet, werkt het niet echt zo. Ze laten namelijk een stempel achter. Sommige mensen gaan beter met teleurstelling om dan anderen en overwinnen deze snel. Anderen worden echter diep getroffen door de emoties, die jarenlang aan hen vreten.
Wat veroorzaakt dit soort teleurstelling? Zijn mensen over het algemeen gewoon slecht in relaties? Ben je te egoïstisch? Of vertrouw je misschien te veel?
Mensen stellen je altijd teleur, wat zijn de redenen?
Ieder individu heeft zijn eigen waarden en manier van kijken naar de wereld, liefde, respect en vriendschap. Zelfs iets zo basaal en schijnbaar universeel als gezond verstand kan van persoon tot persoon verschillen. Niet iedereen zal het dus 100% eens zijn met jouw normen. Niemand ter wereld deelt namelijk je exacte kijk op het leven.
Desalniettemin verlang je naar respect. Je verwacht op zijn minst vertrouwen en eerlijkheid. Helaas gebeurt dit soms niet. Daardoor heeft bijna iedereen tot op zekere hoogte teleurstelling ervaren.
Het is de manier waarop de wereld in elkaar zit. Hoewel veel mensen er redelijk goed (en niet al te vaak) mee omgaan, lijken anderen het keer op keer mee te maken. Hoe komt dat?
Te veel vertrouwen hebben – hypocrisie is de natuurlijke toestand van de menselijke geest
Als je je relaties een beetje beter wilt sturen, probeer dan niet elke persoon die je ontmoet blindelings te vertrouwen. Evolutionair psycholoog Robert Kurzban legt daar iets heel interessants over uit in zijn boek Why Everyone (Else) Is a Hypocrite: Evolution and the Modular Mind.
Een deel van de geest heeft waarden en ideologische meningen. Een ander deel is echter exclusief bedoeld om mensen te verleiden. Je wilt dat mensen je leuk vinden, erbij horen, vrienden maken en de mensen voor je winnen waartoe je je aangetrokken voelt. Om te krijgen wat je wilt, zal je niet aarzelen om leugens te vertellen of een beetje hypocriet te zijn.
Naarmate je relatie verdiept, komt je ware karakter naar voren. Plots ontdek je misschien dat de persoon die je dacht te kennen niet echt jouw waarden deelt.
Als preventieve maatregel moet je voorzichtig zijn. Vertrouw mensen pas als je ze al een tijdje kent. Observeer hoe ze zich gedragen, vooral met de schijnbaar onbeduidende dingen. Anders stellen ze je altijd teleur.
Door hoge verwachtingen stellen mensen je altijd teleur
Zoals William Shakespeare ooit zei, is verwachting de wortel van alle hartzeer. Dus als je jezelf afvraagt “waarom stellen mensen mij altijd teleur,” zou je waarschijnlijk beter naar jezelf moeten kijken. Wat voor soort verwachtingen heb je van andere mensen?
Het aanpassen van je verwachtingen kan een aanzienlijke positieve invloed op je leven hebben. Als je niet meer verwacht dat andere mensen zullen zijn en doen precies zoals jij dat wilt, zul je er uiteindelijk gelukkiger van worden.
De neiging naar pijnlijke relaties
Sommige mensen hebben de neiging romantische relaties of vriendschappen op te zoeken met persoonlijkheden die hen pijn doen. Mannen en vrouwen met een verhoogde empathie (het klassieke Wendy-syndroom, de behoefte om voor anderen te zorgen en zich nuttig te voelen) komen bijvoorbeeld vaak terecht in relaties met narcisten.
Dit gebeurt veel. Je persoonlijkheidstype zoekt het soort persoon dat het ergste in je naar boven haalt. Dit kan komen omdat je een laag zelfbeeld hebt en die persoon je het gevoel geeft dat je gezien wordt of dat er niet aan je behoeften is voldaan.
Mensen in die situatie realiseren zich vaak niet wat er aan de hand is totdat ze zich plotseling bewust worden van de manipulatie en het bedrog.
Je krijgt nooit precies wat je geeft
Wederkerigheid betekent precies ontvangen wat je geeft. Aannemen dat dit een absolute waarheid is, kan veel leed veroorzaken. De meeste mensen verwachten precies te krijgen wat ze er zelf in stoppen.
Relaties zijn echter geen zakelijke transacties. Als je jezelf constant afvraagt waarom mensen je teleurstellen, moet je misschien je perceptie van wederkerigheid veranderen.
- Wederkerigheid is vooral jezelf toestaan te ontvangen wat anderen je geven en ervan te genieten.
- Het is een volledig vrije handeling. Elk individu beslist wat hij of zij wil geven en hoe ze het geven.
- Misschien heb je bijvoorbeeld een vriend die niet zo vaak op je berichten reageert als je zou willen. Deze vriend staat echter wel aan je zijde in moeilijke situaties.
- Het is daarom belangrijk om voor een meer ontspannen benadering te kiezen. Je moet niet proberen alles te meten wat je in een relatie hebt gestopt en wat je terugkrijgt. Als je dit doet, zul je namelijk constant teleurgesteld zijn.
Kortom, het is belangrijk te accepteren dat teleurstellingen bij het leven horen. Je kunt wel je verwachtingen verlagen en een beetje voorzichtiger zijn met wie je vertrouwt. Vergeet niet dat voorzichtigheid altijd een goede metgezel is.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- .Kuzban, Robert (2010) Why Everyone (Else) Is a Hypocrite: Evolution and the Modular Mind. Princeton University Press