Waarom herinneren we ons sommige dromen en andere niet?
We brengen bijna een derde van ons leven door met slapen. We weten echter niet altijd meer wat er in onze dromen gebeurd is. Soms worden we wakker uit een vreemd en fascinerend universum dat ons vaak waardevolle en betekenisvolle informatie geeft, maar we onthouden het niet altijd. Waarom gebeurt dat? Waarom herinneren we ons sommige dromen wel en andere niet?
Dali zei dat het feit dat hij de betekenis van zijn kunst niet begreep, niet betekende dat het er geen had. Veel van het werk dat Dali, een geweldige schilder, beeldhouwer en ontwerper, maakte, was geïnspireerd door zijn dromen. Dali was een echte droomreiziger, een specialist in het verkennen van lucide dromen die hij had tijdens zijn slaap.
Helaas bezit de overgrote meerderheid van de bevolking dit vermogen niet. Het percentage mensen dat zich hun dromen daadwerkelijk herinnert, is zeer laag. De meeste mensen worden wakker met een gevoel of een aantal ongeorganiseerde en betekenisloze beelden.
Dit fenomeen kan frustrerend zijn, maar er zijn verschillende verklaringen voor. Laten we eens kijken naar een aantal hiervan.
Waarom herinneren we ons sommige dromen nog wel en andere niet?
Het antwoord ligt in de hersenen. Droomcycli duren meestal tussen de 90 en 100 minuten. Deze cyclus is onderverdeeld in verschillende stadia. Een van die stadia is de REM–slaap. Dit is wanneer mensen de meest levendige dromen hebben. De dromen in deze fase dompelen ons onder in angstaanjagende en fascinerende scenario’s.
Hier voel je emoties en sensaties heel acuut. Het is ook belangrijk om te weten dat de REM-slaap het langste en laatste is. Daarom komt het vaak voor dat je plotseling wakker wordt en alleen de laatste momenten van een droom kunt onthouden.
Neurologen vertellen ons dat, buiten deze droomfase, de “slapende hersenen” geen geheugen hebben. Dat wil zeggen, we zijn niet geprogrammeerd om gegevens op te slaan tijdens deze fase, omdat er blijkbaar niets belangrijks gebeurt dat voor ons nuttig is. Maar als dit echt waar is, waarom herinneren we ons sommige dromen dan nog?
Een antwoord op deze vraag wordt geboden door een recent onderzoek aan de Monash University in Melbourne, Australië. Deze theorie was al geponeerd in 2011 in het tijdschrift Neuron, na een reeks magnetische resonantie beeldvormingstesten.
Het lijkt erop dat de sleutel tot dit alles de hippocampus is. Deze structuur in de hersenen is de “boosdoener” waardoor we niet in staat zijn om veel van de dromen die we elke nacht hebben te onthouden. Laten we hieronder eens kijken naar de gegevens.
De hippocampus en de droomwereld
Als je denkt dat de hersenen volledig loskoppelen wanneer je in slaap valt, heb je het mis. De verbinding wordt niet volledig verbroken. Het gaat gewoon in slaapstand, om zo te zeggen. Een van de laatste delen van de hersenen om over te schakelen van bewust naar onbewust is de hippocampus.
Dit gebied is onder andere verantwoordelijk voor de overdracht van informatie van kortetermijngeheugen naar langetermijngeheugen. Er zijn mensen van wie de hippocampus later dan de meeste andere mensen de verbinding verbreekt, waardoor ze zich hun dromen kunnen herinneren.
Voor de rest van ons, 90% om precies te zijn, als we ons geen droom herinneren, is het omdat de hippocampus op een bepaald moment losgekoppeld is. Het is het moment waarop onze hersenen besluiten om andere dingen “belangrijker” te maken.
De hippocampus doet meer dan alleen maar regelen of we ons sommige dromen herinneren. Een van de essentiële processen is het doorgeven van informatie en het beslissen wat belangrijk is om te onthouden en wat niet.
Het wist bepaalde gegevens en elimineert dubbele informatie en beelden die we overdag gezien hebben. Deze functies houden het langetermijngeheugen gezond. De hippocampus is zo gefocust op deze taak dat het zelden aandacht zal besteden aan wat je droomt.
Daarnaast, en dankzij een artikel in het tijdschrift Neuropsychopharmacology, kunnen we zien dat mensen die zich meestal hun dromen herinneren niet alleen een bewustere hippocampus hebben, maar ook meer activiteit vertonen in de temporaal-pariëtale junctie. Dit is het informatieverwerkingscentrum van de hersenen.
Hoe kunnen we ons meer dromen herinneren?
Velen van ons zouden zich onze dromen graag duidelijk kunnen herinneren. We denken dat we op die manier dingen over onszelf zouden kunnen begrijpen die voorheen niet zo voor de hand liggend waren. Nou, je moet weten dat geen van de aanbevolen technieken om dit te bereiken 100% effectief zijn.
Een van de technieken voor het onthouden van onze dromen is het instellen van een wekker die om de 30-35 minuten af gaat. Dit plotselinge ontwaken zou ons in staat stellen om onze dromen te herinneren, die we dan meteen zouden moeten opschrijven in een notitieboekje.
Dit zorgt er echter voor dat je dromen niet echt een hoge kwaliteit hebben, en berooft je ook van de noodzakelijke nachtrust. Het is dus eigenlijk niet aan te raden.
Zo herinneren we ons sommige dromen wel en anderen niet. Het komt simpelweg doordat de hersenen ze niet belangrijk vonden. Om het van de positieve kant te bekijken, de dromen die we ons wel herinneren zijn altijd het belangrijkst. Ze zijn van groter emotioneel belang. Ze bevatten informatie die op veel verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden.