Waarom blijven sommige ongelukkige koppels toch samen?
Voor veel mensen is succes in de liefde minstens zo belangrijk als succes op het werk of met hun familie. Maar het is niet eenvoudig om een relatie te vinden die perfect werkt. Daarom nemen zoveel ongelukkige koppels genoegen met een situatie die niet bepaald ideaal is. Dat is de reden waarom ze uiteindelijk bij elkaar blijven, ook al hebben ze veel problemen.
In het artikel van vandaag gaan we kijken naar de belangrijkste redenen waarom ongelukkige koppels niet uit elkaar gaan, zelfs als ze gewoon niet goed zijn samen.
Waarom blijven ongelukkige koppels bij elkaar?
Waarschijnlijk ken je allemaal minstens één relatie die niet werkt, maar ze gaan toch niet uit elkaar. De relatiepsychologie staat nog in de kinderschoenen, maar dat betekent niet dat wetenschappers geen onderzoek doen. Een van de belangrijkste dingen die ze onderzoeken is waarom ongelukkige koppels nou precies bij elkaar blijven.
Volgens een aantal onderzoeken zijn er bepaalde veelvoorkomende redenen waarom mensen vasthouden aan hun relatie, zelfs als het pijnlijk is. Hier zijn ze:
- Redenen buiten de relatie zelf.
- Om religieuze redenen.
- Een sterke betrokkenheid bij de partner.
- De verzonken kosten (sunk costs).
We gaan elk van deze redenen nu in meer detail bekijken.
1. Redenen buiten de relatie zelf
Een van de belangrijkste redenen waarom ongelukkige koppels aangeven dat ze niet uit elkaar gaan is dat er externe factoren zijn die ze tegenhouden, zoals het geen geld hebben of omdat ze samen kinderen hebben. Het beëindigen van de relatie zou uiteraard leiden tot veel leed door deze factoren. Dus het stel besluit bij elkaar te blijven, zelfs als het slecht voor ze is.
Vaak ruilen ze pijn in het heden echter in voor pijn in de toekomst. Ze laten de pijn gewoon veel langer aanhouden. De meeste paren die samen blijven voor hun kinderen doen ze uiteindelijk meer kwaad dan goed, vooral op lange termijn. Daarom is het meestal beter om toch een oplossing te vinden als er externe factoren zijn die de relatie in stand houden, ook al is deze relatie al lang niet goed meer.
2. Vanwege religieuze redenen
Een andere belangrijke reden waarom veel ongelukkige koppels bij elkaar blijven, is hun religieuze overtuiging. Kijk bijvoorbeeld maar naar een land waar katholicisme heel belangrijk is. In deze landen zijn de echtscheidingskosten veel hoger dan in seculiere landen.
Dit heeft te maken met de religieuze overtuiging dat het huwelijk heilig is. Ze zien een scheiding als een van de ergste dingen die een echtpaar kan doen. Zo zouden gehuwde katholieken gewoonlijk liever ongelukkig zijn in hun relatie dan zoiets vreselijks (in hun gedachten) te doen.
3. Een sterke betrokkenheid bij elkaar
Maar niet alle ongelukkige koppels die bij elkaar blijven doen het vanwege externe redenen zoals geld of religie. Soms is de belangrijkste reden waarom mensen vasthouden aan hun uitgedoofde relaties simpelweg dat ze een sterke betrokkenheid bij elkaar hebben.
Een van de meest geaccepteerde theorieën over hoe relaties werken is Sternberg’s driehoekige theorie van de liefde. De theorie zegt dat een groot deel van elke relatie betrokkenheid is. Het zegt ook dat er twee andere dingen zijn die je nodig hebt om een sterke relatie te hebben: intimiteit en passie.
Maar er is nog steeds een soort liefde die alleen gebaseerd is op betrokkenheid, en dat heet lege liefde. Soms is dat alles wat nodig is om een relatie draaiende te houden. Het is sterk genoeg om een van de problemen van het paar te overwinnen.
4. De bedrieglijkheid van de “verzonken kosten”
Een van de meest schadelijke cognitieve vooroordelen waar je in kunt vallen is de val van de verzonken kosten. In dit geval heb je iets waar je veel moeite en geld in hebt gestoken en voel je de behoefte om eraan vast te houden, zelfs als de relatie duidelijk niet werkt. Het gebeurt met gokkers – en ook met koppels.
De val van de verzonken kosten kan op veel verschillende manieren schadelijk voor je zijn. Als het op relaties aankomt, kan het je aansporen om te vechten voor een relatie die niet meer werkt. Je doet het eigenlijk gewoon omdat je al zo lang bij elkaar bent. Dat klinkt misschien mooi in theorie, maar je zult uiteindelijk alleen maar boos worden op je partner. Het zal je alleen maar verder van elkaar weg duwen, nooit dichterbij elkaar brengen.
Probeer deze dingen te onthouden als je ooit in de verleiding komt om in een relatie te blijven alleen maar omdat je een tijd bij elkaar bent geweest. Soms is het beter om op korte termijn een beetje te lijden dan veel te lijden op lange termijn.