Vrouwen, spreek in een wereld die wil dat jullie zwijgen
Vrouwen willen het recht en de vrijheid hebben om te spreken, zichzelf te uiten, gebeurtenissen aan te kaarten die hun rechten bedreigen, en om te werken. En ze willen dat dit recht sociaal geaccepteerd wordt. Door hun omgeving, en door de mensen die het dichtst bij hen staan. Ze willen niet zwijgen.
Maar waarom hebben zo veel vrouwen dan toch het gevoel dat ze dit wel horen te doen? Dat ze thuis horen te blijven en hun leven horen te richten op hun gezin, dat ze zichzelf horen te vergeten? Waarom voelen ze zich gedwongen om zich op een bepaalde manier te gedragen en negeren ze de ware behoeften van hun vrouwelijke ziel?
Ondanks alle positieve stappen die we hebben gezet, worden vrouwen, zelfs in de meest geavanceerde samenlevingen, nog steeds geconfronteerd met extra uitdagingen alleen omdat ze vrouwen zijn. In veel gevallen is dit niet te wijten aan een geschreven regel of vanwege een expliciete gewoonte. Veel vrouwen voelen deze moeilijkheden dan ook maar al te goed, maar kunnen ze niet gemakkelijk identificeren, omdat ze lijken te zijn verhuld.
Is het de moeite waard om te spreken of is het beter om te zwijgen?
Een van de grootste problemen waarmee vrouwen worden geconfronteerd, is dat ze worden beschouwd als een seksueel object. Dit belet niet alleen veel vrouwen om volledig en vrijelijk te genieten van hun seksualiteit, het zorgt er ook voor dat velen van hen zich vies voelen als ze dat doen. Of als ze het slachtoffer zijn van misbruik.
Misschien herinner je je het recente geval van beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Harvey Weinstein, een producent uit Hollywood. Grote filmsterren als Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie en Ashley Judd behoren tot een lange lijst van vrouwen die het slachtoffer waren van zijn seksueel misbruik.
In werkelijkheid wezen deze aantijgingen op handelingen die vermoedelijk in de jaren negentig zijn begonnen. Alleen het verstrijken van de tijd heeft sommige van deze vrouwen in staat gesteld deze gebeurtenissen aan de kaak te stellen. Langzaam zijn er anderen bij gekomen. En ja, dit soort zaken komen voortdurend aan het licht: invloedrijke mannen die vrouwen mishandelen. In veel gevallen worden deze vrouwen tegenwoordig als belangrijk en krachtig beschouwd.
Waarom die geheimzinnigheid? Waarom die stilte?
Maar waarom houden deze vrouwen dit geheim zo lang stil? Waarom slagen anderen er nooit in om het misbruik te melden? Waarom blijven vrouwen zwijgen wanneer de wet, de rede en het gezond verstand aan hun kant staan? Angst? Schaamte? Is het de sociale prijs die ze moeten betalen om zichzelf te verdedigen? Het etiket, de aantasting van hun reputatie, het sociale verlies van privileges? Is het het schuldgevoel of de verantwoordelijkheid? Of is het het gebrek aan sociale steun waardoor ze zich schamen voor de situatie?
Zwijgen om te vergeten, werkt gewoon niet. De pijn blijft. Wanneer deze beschuldigingen echter worden onthuld, laten ze een stempel achter, een vlek. Ze kunnen een mooie carrière beëindigen, een veelbelovende toekomst in de weg staan.
Het echt trieste deel is dat deze angst, deze schande, goed gefundeerd is. Jezelf verdedigen is alleen logisch als je 100% wordt ondersteund door je omgeving. Als je er zeker van kunt zijn dat aan het einde van het proces de schuldige partij inderdaad als schuldige zal worden aangewezen. Als je er zeker van kunt zijn dat de rollen niet zullen worden omgedraaid, zowel in de ogen van de samenleving als in die van de rechterlijke macht.
Vrouwen, herstel dagelijks jullie kracht
De zaak die we noemden is een extreem voorbeeld. Het is het topje van de ijsberg, een van de meest duidelijke en sinistere manieren waarop de maatschappij vrouwen aanmoedigt om te zwijgen. Maar er zijn genoeg andere situaties waarin we ons verplicht voelen om onze mond te houden. Soms is het met subtiele gebaren, andere keren met duidelijke en voelbare reacties.
Als vrouw moet je je waarde tonen en jezelf bekrachtigen om je plaats in deze wereld te herstellen. Jouw meningen, behoeften en prioriteiten hoeven niet te worden aangepast aan wat de maatschappij oplegt. Je moet je autonomie en integriteit verdedigen tegenover elk obstakel dat je vrijheid van denken en handelen bedreigt.
De volgende strategieën zullen van groot nut voor je zijn om je kracht te herstellen. De kracht waarmee je jezelf kunt zijn. De kracht waarmee je je vrouwelijke, creatieve ziel kunt voeden. Hiermee kun je beslissen welk type vrouw je wilt zijn.
Zorg voor je geest en lichaam
Zorg voor jezelf, zowel voor je binnen- als buitenkant. Het verzorgen van je lichaam is geen esthetische hobby en het hoeft ook niet te worden opgelegd van buitenaf. Probeer dat punt te vinden waarop je je op je gemak voelt en tevreden bent met je eigen lichaam, ongeacht extern commentaar. Zorg voor je huid, je haar, je lichaamsbouw. Dit is gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Als je voor jezelf zorgt, zorgen anderen ook voor jou.
Anderen zullen je respecteren net zoals je jezelf respecteert. En zelfs als anderen dat niet doen, weet jij tenminste dat de belangrijkste persoon in je leven voor jou zorgt. En die persoon ben jij.
Zorg ook voor je geest en je ziel. Adem, geniet en leef het moment. Voed je creatieve ziel en groei om je doelen te bereiken. Leer jezelf kennen en verken je innerlijke wereld.
Ken je eigen kracht
Het voelen van angst en schaamte, wanneer dit niet op zijn plaats is, is de vrucht van een gebrek aan kennis over de eigen innerlijke kracht. We groeien op in een samenleving die beweert gelijk te zijn, maar die in veel gevallen eigenlijk extreem seksistisch is. De taal is seksistisch, de kleding is seksistisch, de rollen zijn seksistisch, het speelgoed is seksistisch. De liedjes, de spelletjes, de hobby’s, de fictie, het onderwijs…
Ontdek de kracht die in jou verborgen zit. Maak je eigen beslissingen. Dit betekent niet dat je anders over alles moet nadenken. Het betekent dat je kunt doen wat je wilt doen, en dat je de macht hebt om dat te doen.
Over het algemeen hebben vrouwen, qua bouw, minder fysieke kracht dan mannen. Maar hoe zit het met onze innerlijke kracht, onze emotionele kracht? Dat is het aspect dat je moet verbeteren.
Observeer hoe je innerlijke kracht groeit
Je innerlijke kracht groeit naarmate je je integriteit en persoonlijkheid verdedigt. Je gedachten en overtuigingen worden sterker als je steun krijgt van andere vrouwen. Wanneer je je op je innerlijke kracht concentreert, word je sterker. Je ontdekt dat je kunt praten, dat je grenzen kunt stellen zonder je gestigmatiseerd te voelen.
Misschien zal niet iedereen het hiermee eens zijn. Misschien word je zelfs gek aangekeken op het moment dat je je eigen waarde eist. Maar er zullen ook genoeg mensen zijn die samen met jou zullen opstaan. Die zien hoe dapper jouw acties zijn, die zich er door zullen laten inspireren. Hierdoor zul jij je alleen maar nog sterker voelen.
Spreek luid en duidelijk
Stel grenzen en spreek duidelijk. Zeg wie je bent met woorden en gebaren, met de manier waarop je je gedraagt, zoals je bent. Wees jezelf. Probeer niet te zijn wat de maatschappij van je verwacht. Want jouw dromen en verlangens moeten niet verborgen blijven. Spreek duidelijk. Zeg dingen niet gewoon om mensen te verwarren of om ze half uit te drukken. Verwacht niet dat mensen tussen de regels door lezen terwijl je spreekt.
Wat je ook te zeggen hebt, zeg het, luid en duidelijk. En laat geen ruimte voor misverstanden. Doe dit zowel privé als in het openbaar. Ontwikkel de gewoonte om trouw te zijn aan jezelf, om authentiek te zijn.
Doe wat jou het gevoel geeft sterk te zijn
Wat je ook maar het gevoel geeft sterk te zijn, doe het. Ontken nooit wat je lichaam en geest van je vragen, gewoon omdat je denkt dat het wordt afgekeurd. Als het je een sterk gevoel geeft, maak je dan niet druk om het label dat jou misschien wordt opgeplakt. Wees vrij van de beperkingen (leeftijd, moederschap, huwelijk of wat dan ook) die jouw beslissing om jezelf te bekrachtigen beïnvloeden.
Ontwerp je eigen leven en verdedig het. De echte oorlog vindt plaats in jezelf.