Vijf films die de kloof tussen platteland en stad laten zien
Bepaalde films tonen de kloof aan tussen de landelijke en de stedelijke wereld. Dit is een zeer interessant onderwerp in de hedendaagse psychologie en sociologie. De manier waarop we ons gedragen houdt immers rechtstreeks verband met waar we wonen. De film Nomadland bijvoorbeeld toont de verschillende levenswijzen in een land als de Verenigde Staten.
De kloof tussen de landelijke en de stedelijke wereld bestaat al enkele decennia. Steeds verder van elkaar verwijderde gedragingen worden geaccentueerd in de twee nogal verschillende manieren van leven. Zij variëren van de manier waarop mensen stemmen tot het voedsel dat zij eten. Maar ook het werk dat zij verrichten, de manier waarop zij tegen de natuurlijke wereld aankijken, enz.
De rurale en stedelijke wereld hebben altijd naast elkaar bestaan. In feite hebben ze elkaar altijd nodig gehad en zijn ze erin geslaagd een sociaal evenwicht te bereiken. De laatste tijd is dat echter veranderd en lijken ze op gespannen voet te staan, niet alleen ideologisch, maar ook emotioneel.
In dit artikel gaan we vijf films bekijken die de kloof tussen de landelijke en de stedelijke wereld laten zien. Ze zullen je helpen je ervan bewust te worden dat, ondanks alles, de grote menselijke vragen universeel zijn, of we nu in steden of op het platteland geboren zijn.
1. Hillbilly Elegy (2020)
Deze film gaat over de kloof tussen de rurale en stedelijke wereld in de Verenigde Staten. Het is de bewerking van controversiële memoires van J.D. Vance, Hillbilly Elegy.
Het heeft niet al te veel goede kritieken gekregen. Velen beweren echter dat het een zeer accurate verklaring is van wat er gebeurt en hoe mensen nu stemmen in de Verenigde Staten.
De film vertelt het verhaal van een rechtenstudent van Yale die wordt aangetrokken tot zijn geboortestad in de Appalachen. Hij denkt na over de geschiedenis van zijn familie en hoe die zijn onafhankelijke leven in een andere stad heeft beïnvloed. Dit soort plattelandsfamilies zijn in feite in elke stad en staat in de Verenigde Staten te vinden, ook al zijn ze niet zichtbaar.
Het verhaal van James David Vance is dat van een man die zichzelf wil vinden in zijn verleden, en beter wil begrijpen wie hij is en waar hij vandaan komt. In Hillbily Elegy van Ron Howard spelen Amy Adams, Glenn Close, Gabriel Vasso en Freida Pinto mee.
2. Winter’s Bone (2010)
Deze film is gebaseerd op de roman van Daniel Woodrell en werd bewerkt door de regisseur, Debra Granik. Het creëert een formidabele spanning tussen mysterie en realiteit. De grimmige film is net zo hard, onwrikbaar en meeslepend als de personages die nauwelijks in hun levensonderhoud kunnen voorzien in de koude, grijze heuvels.
Jennifer Lawrence is Ree, een 17-jarig meisje dat voor haar twee jongere broertjes moet zorgen. Haar moeder is ziek en haar vader is op borgtocht vrij en is verdwenen. Als het gezin de zaken niet op orde krijgt, zal hun huis worden afgenomen.
Later in de film wordt vermoed dat de plaatselijke misdaadbaas haar vader heeft vermoord vanwege oude wrokgevoelens. Onbreekbaar in het aangezicht van alle armoede en geweld om haar heen, veerkrachtig en vindingrijk, begint ze aan een gevaarlijke zoektocht om hem te vinden en de schuld te regelen. Inderdaad, het lot van haar hele familie ligt in haar handen.
3. De familie Bélier (2014)
Deze Franse dramatische komedie werkt op vele niveaus. Het is een rustiek familieverhaal, een film over doofheid en zang, en een studie over politiek in een kleine stad. Louane Emera speelt Paula, de dochter van seksbeluste boeren, Rodolphe en Gigli (François Damiens, Karin Viard) die een enigszins grotesk gevoel voor humor bezitten.
Haar ouders en broertje zijn doof. Paula is hun tolk, vooral wanneer ze hun kazen van hun boerderij op de markten aan de man brengen. Rodolphe besluit zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap. Paula krijgt de kans om deel te nemen aan een zangwedstrijd in Parijs die haar leven zou kunnen veranderen.
Haar ouders kunnen de gedachte dat ze een mooie stem heeft echter niet verdragen. Vooral niet als het betekent dat ze hen zal verlaten. Paula moet dus niet alleen beslissen of ze haar familie zal verlaten, maar ook of ze haar boerenbestaan in de Loirestreek zal verruilen voor het kosmopolitische en moderne Parijs.
4. The Spirit of the Beehive (1973)
The Spirit of the Beehive van Víctor Erice vertelt het verhaal van twee zussen. Het zijn de fantasierijke en beïnvloedbare achtjarige Ana (Ana Torrent) en de meer realistische en ondeugende Isabel (Isabel Telleria), tien jaar oud.
Het is 1940, net na de Spaanse Burgeroorlog en de fascistische overwinning van generaal Franco. De zusjes wonen in een klein, bijna verlaten Castiliaans stadje, in een herenhuis dat in de oorlog van de ondergang werd gered.
Ze wonen bij hun vader, Fernando (Fernando Fernán Gómez), een imker die ‘s nachts gedichten over bijen schrijft. Hun eenzame en hulpeloze moeder, Teresa (Teresa Gimpera), schrijft mysterieuze brieven aan een minnaar die nu in het buitenland woont. De meisjes worden meestal alleen gelaten. De uitzondering is wanneer hun vader hen een keer meeneemt om paddenstoelen te zoeken.
Op een dag toont een rondreizende filmtentoonstelling de in het Spaans nagesynchroniseerde versie van James Whale’s film Frankenstein uit 1931 in het stadhuis. Daar gaan de zusjes naar toe. Ana is gefascineerd door het monster, maar begrijpt niet waarom het het meisje heeft gedood of waarom de dorpelingen het monster hebben gedood.
The Spirit of the Beehive heeft invloed gehad op het werk van de Spanjaard Carlos Saura en de Mexicaan Guillermo Del Toro. Zijn film, Pan’s Labyrinth (Spaanse link) die in 2006 in Cannes in première ging, is duidelijk beïnvloed door het werk van Erice.
5. The Grapes of Wrath (1940)
The Grapes of Wrath is de door John Ford geregisseerde verfilming van de klassieke roman van John Steinbeck. Het is een film uit 1940 die zich afspeelt tijdens de Grote Depressie.
De Joad-clan is op zoek naar een beter leven in Californië. Nadat de bank hun door droogte geteisterde boerderij in beslag heeft genomen, laadt het gezin onder leiding van hun zoon Tom (Henry Fonda) een vrachtwagen vol. Daarmee trekken ze naar het westen.
Onderweg ontmoeten ze tientallen andere gezinnen die dezelfde reis maken en zich aan dezelfde droom vastklampen. Het zijn allemaal berooide en miserabel behoeftige mensen. Eenmaal in Californië realiseren de Joads zich al snel dat het beloofde land niet precies is wat ze verwacht hadden.
Deze film blijft een uiterst belangrijke kroniek van een moeilijke periode in de Amerikaanse geschiedenis. Hij werpt nog steeds relevante vragen op over armoede, werk op de boerderij en de enorme kloof tussen arm en rijk.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Labrador Ben, J. M. (2011). La maldad genera cuentos de hadas: Análisis de la película de Guillermo del Toro El Laberinto del Fauno. Arbor, 187(748), 421–428. https://doi.org/10.3989/arbor.2011.748n2020