Vier tips om over boosheid heen te komen
We moeten echter nooit vergeten dat we allemaal het recht hebben om boos te worden. Die momentjes waarop alles lijkt fout te gaan en we onszelf gedwongen voelen om onze verontwaardiging en woede te uiten, zijn erg behulpzaam.
Wat echter absoluut niet behulpzaam is, is om jezelf tussen vier muren te plaatsen van permanente boosheid, slechte stemmingen of eeuwige woede. Zodra de woedeuitbarsting voorbij is, is het het beste om verder te gaan en vooruit te blijven kijken, hoe moeilijk dit ook mag lijken.
Over woede heen komen
Voor veel mensen kan het idee dat we ons over onze woede heen zouden moeten zetten behoorlijk moeilijk lijken. Er bestaan echter gerichte wetenschappelijke en psychologische onderzoeken die een reeks oefeningen en houdingen hebben samengesteld die ontzettend behulpzaam zullen zijn, voor iedereen.
Enkele van deze onderzoeken die van bijzonder belang zijn, zijn de onderzoeken die werden uitgevoerd door dr. Charles Spielberger van de Universiteit van Zuid-Florida en dr. Jerry Deffenbacher van de Universiteit van Colorado, twee psychologen die zich gespecialiseerd hebben in woedebeheersing en die deel uitmaken van de American Psychology Association.
Deffenbacher en Spielberger zien woede als een normale en gezonde menselijke emotie. Er is geen concrete reden waarom woede als vreemd of abnormaal zou moeten worden gezien. Woede, boosheid en verontwaardiging worden problematische emoties wanneer we er de controle over verliezen. Op dat moment wordt de emotie verwoestend en zal deze uiteindelijk iemands kwaliteit van leven aantasten.
Boosheid omschreven
Doctor Charles Spielberger definieert woede als een emotionele staat waarvan de intensiteit varieert van lichte irritatie tot dusdanig intense woede dat het verandert in ware razernij. Wat het geval ook is, het gaat altijd gepaard met een reeks biologische en pscyhologische veranderingen.
Als we boos zijn, neemt onze hartslag toe en stijgt onze bloeddruk. We ervaren tevens een toename van het gehalte aan noradrenaline en adrenaline.
Het is dan ook niet meer dan logisch, zo stellen Deffenbacher en Spielberger, dat overmatige boosheid op de middellange en lange termijn verschrikkelijke gevolgen heeft voor het lichaam. En dus is het zaak om te leren hoe je je eroverheen kunt zetten.
Strategieën om je over boosheid heen te zetten
Om te voorkomen dat boosheid chronisch wordt, bieden psychologen die gespecialiseerd zijn in woedebeheersing een reeks aanbevelingen die ontzettend behulpzaam kunnen zijn voor allerlei soorten mensen.
Probleemoplossing
Veel problemen maken inherent deel uit van ons menselijke bestaan en zijn, als zodanig, onvermijdelijk. We moeten de best mogelijke houding aannemen om ons over de boosheid heen te kunnen zetten die veroorzaakt wordt door de verschillende situaties waaraan we in het leven niet kunnen ontkomen. Het wordt dan ook aangeraden dat we ons concentreren op methoden die ons leren om op rustige en objectieve wijze met problemen om te gaan.
Het verbeteren van de communicatie
Veel van de problemen in het leven zijn het resultaat van overhaaste, onduidelijke communicatie als gevolg van boosheid, woede of razernij. Het is beter om het eerste wat er in je hoofd opkomt niet direct uit te spreken.
Deffenbacher en Spielberger adviseren dat we actief luisteren, dat we ontspannen voordat we reageren en dat we nadenken over alles wat er uit onze mond zal komen. Het is een ingewikkeld proces, maar het is nog altijd beter dan continu in de verdediging schieten en wraakzuchtig zijn, wat de situatie vaak alleen maar erger maakt.
Verlies nooit je gevoel voor humor
Deffenbacher en Spielberger zien het gevoel voor humor als een mechanisme om over boosheid heen te komen. Het gebruik van dit mechanisme zou echter niet moeten worden beperkt tot het weglachen van de situatie of tot wreed en ironisch gedrag. Integendeel, de methode die ze aanbevelen is heel anders.
De bedoeling is dat we een actief gevoel voor humor ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld de drang voelt om iemand te beledigen, blijf dan stil en beeld je alles wat je zou willen zeggen in. Visualiseer het en lach om de situatie. Deze methode zal je helpen om je boosheid een stuk minder heftig te maken.
Veranderingen in de omgeving
Tot slot zeggen psychologen die gespecialiseerd zijn in woedebeheersing dat onze omgeving ons humeur zou kunnen beïnvloeden. Als je omgeving je voortdurend irriteert en de bron is van jouw boosheid, dan is het een logische keuze om je heil op een andere plaats te zoeken.