Wat zijn de verschillende kanten van narcisme?
Narcisme heeft diverse gezichten. De verschillende kanten van narcisme leren kennen zal ons helpen. We zullen dan namelijk weten hoe we het bij onszelf en bij anderen kunnen herkennen.
We hebben allemaal een goede dosis zelfliefde nodig om onszelf te kunnen waarderen en een goed zelfvertrouwen te hebben. Narcistische mensen lijken heel zeker van zichzelf.
Diep vanbinnen voelen ze zich echter enorm onzeker. In dit artikel leggen we de verschillende kanten van narcisme bloot. Op dit manier kunnen we het dan bij onszelf en bij anderen vaststellen.
Het voornaamste kenmerk van narcistische mensen is dat hun ego zo groot is dat het niet genoeg ruimte laat voor anderen. In de ogen van andere mensen worden ze meestal als egoïstisch bestempeld. Het enige wat ze zoeken, is de bewondering van anderen. Ze pronken graag met hun verwezenlijkingen zodat anderen hen geweldig zullen vinden.
Narcistische mensen teren op anderen. Als niemand hen bewondert of als ze geen publiek hebben dat luistert naar wat ze te zeggen hebben, dan vermindert hun macht.
Dat is het moment waarop ze eindelijk de confrontatie moeten aangaan met hun gevreesde gebrek aan zelfvertrouwen. We kunnen dus zeggen dat de verschillende kanten van narcisme de maskers zijn die ze gewend zijn te gebruiken om deze confrontatie te vermijden.
De verschillende kanten van narcisme
Kwetsbare narcisten
Er bestaan dus inderdaad vele verschillende kanten van narcisme. De eerste categorie die we zullen bespreken, beschrijft echter die narcisten die tegenover anderen een kwetsbaar masker opzetten. Toch mag je er je niet door voor de gek laten houden. Achter dit masker bindt zich immers angst en een poging om anderen te manipuleren.
- Afhankelijke narcisten: Hun angst in de steek gelaten te worden zorgt voor een ervaring van leegte. De verantwoordelijkheid voor dit gevoel leggen ze bij de persoon met wie ze samen zijn. Hun emotionele eisen vermeerderen naarmate de relatie verder gaat. Bovendien gebruiken ze ook manipulatietechnieken om de persoon te verhinderen weg te gaan. Ze willen in het midden van de aandacht staan. Wat ze vooral willen, is dat iemand van hen houdt.
- De narcistische martelaren: Deze mensen gebruiken hun leed om hun behoefte aan steun en aandacht te rechtvaardigen. Het is ook belangrijk om te vermelden dat niemand in staat is om hen volledig tevreden te stellen. Ze proberen anderen aan hen te verbinden door hen een schuldgevoel te geven omdat ze hen niet de ondersteuning geven die ze “nodig hebben.”
Je kan zien dat dit type narcisten een grote leegte bezitten die ze niet lijken te kunnen vullen. Ze nemen dan hun toevlucht tot manipulatie. Op die manier proberen ze aandacht of waardering van anderen te krijgen. Dit soort narcisten bouwen altijd destructieve en schadelijke relaties op.
“Haat vult angst aan en narcisten zijn graag bang. Het doordrenkt hen met een bedwelmend gevoel van almacht.”
-Sam Vaknin-
Boosaardige narcisten
We hebben net uitgelegd hoe bepaalde narcisten kwetsbaarheid gebruiken om aandacht te trekken. Boosaardige narcisten gebruiken echter andere technieken. Dit is één van de kanten van narcisme. Laten we de verschillende soorten boosaardige narcisten eens bekijken.
- Wraakzuchtige narcisten: Hun voornaamste doel is leugens en laster gebruiken om anderen te vernederen en zich op die manier superieur te voelen. Ze houden niet van mensen die hen overtreffen. Ze zullen dus proberen om hen te vernederen en het zelfvertrouwen te vernielen van die mensen die ze als concurrenten beschouwen.
- Bedrieglijke narcisten: Zij lijken aanvankelijk heel vriendelijke mensen te zijn. Dit is echter alleen maar een façade. Hun aardige gezichtsuitdrukkingen zijn wapens die ze gebruiken. Het doel is om anderen hen leuk te laten vinden en daarna van hen te profiteren.
- Vijandige narcisten: Zij gebruiken woorden om iedereen in hun buurt ten gronde te richten. Alles wat je tegen hen zegt, interpreteren ze als een persoonlijke aanval. De enige manier om hun woede te kalmeren, is door hen te prijzen.
- Tirannieke narcisten: Zij zij niet in staat om relaties tot stand te brengen met anderen zonder te proberen hen te domineren. Deze mensen denken dat ze beter zijn dan alle anderen. Ze kijken neer op iedereen rond hen. Dit gaat zelfs zover dat ze anderen als voorwerpen bekijken. Bovendien kan het domineren van anderen er zelfs toe leiden dat ze tot misbruik overgaan.
Nog enkele andere kanten van narcisme
Imago
Er zijn ook narcisten die te veel aandacht besteden aan hun imago. Ze verschijnen op de sociale media. Mensen geven ook steeds weer opmerkingen om hun uiterlijk te prijzen. Dit alles versterkt alleen maar hun narcisme. Bovendien denken ze dat ze wegens hun imago alles kunnen krijgen wat ze willen zoals bijvoorbeeld een baan of een partner.
Messias
Andere narcisten geloven dat ze de messias zijn. Ze vertellen anderen graag wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Dit versterkt hun gevoel van superioriteit (of het bestrijdt toch minstens hun gevoel van minderwaardigheid).
Ze “helpen” anderen ook wanneer die geen hulp vragen. Dit doen ze echter alleen maar om het dan later de ander onder de neus te wrijven en iets in ruil te vragen.
Leugens
Tenslotte zijn er ook narcisten die graag liegen over hun verwezenlijkingen en successen. Het enige wat zij willen, is dat anderen hen zoveel mogelijk bewonderen.
Wanneer de mensen om hen heen ontdekken dat het allemaal leugens waren, dan houden ze op met hen te bewonderen. Op dat moment verlaat de narcist de groep en sluit hij zich aan bij een andere groep. Daar kan hij dan helemaal opnieuw indruk maken.
Tot slot
Zoals je kan zien, is het belangrijk dat we weten hoe we de verschillende kanten van narcisme kunnen herkennen. Deze mensen lijden van binnen. Toch laten ze anderen zelfs nog meer lijden. Het is dus fundamenteel dat we voorzichtig zijn en leren hoe we hen kunnen herkennen.
“Iedereen die liefheeft, wordt nederig. De mensen die liefhebben hebben met andere woorden een deel van hun narcisme verpand.”
Proberen om hen te veranderen of hen een therapeut te laten raadplegen zijn vaak geen aannemelijke doelstellingen. Narcisten zullen namelijk nooit toegeven dat ze het mis hebben.
Dat komt omdat ze niet denken dat ze fouten maken. Het zijn de anderen die fouten maken. Bovendien spelen ze graag het slachtoffer. Ze denken dus vaak “Arme ik, iedereen probeert mij te overtreffen.”