Verlies van eetlust: waarom komt dit voor?
Je hebt waarschijnlijk wel eens een plotseling (of geleidelijk) verlies van eetlust ervaren. Dit symptoom kan normaal worden als het zich op specifieke momenten in je leven voordoet. Wanneer dit echter terugkerend of intens wordt, moet je naar een arts gaan om je gezondheid niet in gevaar te brengen.
In dit artikel bespreken we enkele van de mogelijke oorzaken die een verminderde eetlust kunnen verklaren. Zoals je zult zien, zijn er zowel medische als psychologische oorzaken. In sommige gevallen kan het een combinatie van beide zijn.
Verlies van eetlust: waarom komt het voor?
Voordat we ingaan op de mogelijke oorzaken die het verlies van eetlust kunnen verklaren, leggen we eerst uit waaruit het bestaat. Het komt als het ware voor wanneer het verlangen om te eten afneemt of verdwijnt.
In bepaalde bronnen wordt een abnormaal verlies van eetlust anorexia genoemd. Het is dus belangrijk dat je het niet verwart met de eetstoornis, die dezelfde naam heeft.
Verlies van eetlust kan op verschillende momenten in je leven optreden en hoef je je er geen zorgen over te maken, Het kan bijvoorbeeld komen doordat je een bepaalde tijd van stress doormaakt.
Als het echter herhaaldelijk of intens voorkomt, kan de situatie je ziek maken. Als dit dus gebeurt, kun je het beste naar een medische professional gaan zodat deze je geval kan beoordelen.
Waarom treedt verlies van eetlust op? We zullen enkele van de mogelijke oorzaken noemen. Elk afzonderlijk geval moet echter worden geëvalueerd.
Infectieziekten
Bepaalde infectieziekten kunnen het verlies van eetlust verklaren, vooral die welke het spijsverteringskanaal aantasten en het verlangen om te eten van een persoon afremmen.
Sommige van deze ziekten zijn afgeleid van voedselvergiftiging. Aan de andere kant kunnen bepaalde voedselintoleranties zoals lactose- of glutenintolerantie ook de eetlust verminderen.
Intense emotionele stress
Het doormaken van een tijd van intense emotionele stress kan leiden tot ernstig verlies van eetlust. Emotionele stress kan ontstaan als gevolg van meerdere dingen. Denk bijvoorbeeld aan:
- verhuizen naar een ander land
- van baan veranderen
- werkloosheid
- het verliezen van een geliefde
- het beëindigen van een relatie
- verliefd worden
- de geboorte van een baby
Zoals je kunt zien, kunnen zowel positieve als negatieve situaties emotionele stress veroorzaken.
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen
Verlies van eetlust kan ook optreden als gevolg van de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals afslankingsmiddelen of psychostimulantia (om aandoeningen zoals ADHD te behandelen). Aan de andere kant kan chemotherapie dit symptoom ook veroorzaken.
Andere ziekten
Bepaalde ziekten kunnen er ook voor zorgen dat je geen trek of geen zin meer hebt in eten. Een studie die Domínguez, Nold, Llorente en Ramirez (2011) uitvoerden aan het Superior Institute of Medical Sciences in Santiago, suggereert dat nier- of hartfalen, hepatitis en HIV enkele van deze ziekten zijn (Spaanse link).
Een andere ziekte die dit symptoom kan veroorzaken is kanker. Soms treedt verlies van eetlust op tijdens de gevorderde stadia van deze ziekte. Patiënten kunnen het echter ook in het begin ervaren.
Psychische aandoeningen
Sommige psychische stoornissen kunnen dit symptoom ook veroorzaken. De meest voorkomende zijn depressie, dysthymie, anorexia nervosa, angststoornissen en schizofrenie.
De gemoedstoestand van iemand
Volgens een onderzoek van Baena, Sandoval, Urbina, Juárez en Villaseñor (2005) kan een neerslachtigheid ook een plotseling verlies van eetlust verklaren.
Misschien is het je niet opgevallen, maar als je je neerslachtig voelt, heb je de neiging om minder honger te hebben. We moeten echter zeggen dat sommige mensen het tegenovergestelde ervaren, zodat ze de neiging hebben om juist meer te eten als ze verdrietig zijn.
Verlies van eetlust en ouderdom
Ouderdom is een levensfase waarin vaak verlies van eetlust optreedt (Bofill, 2005). In deze gevallen kreeg dit symptoom de naam hyporexia. Dit wordt ook gebruikt om te verwijzen naar verlies van eetlust bij kinderen.
Enkele van de oorzaken die hyporexia bij oudere mensen zouden verklaren, zijn enerzijds dat ouderen de neiging hebben minder geuren en smaken waar te nemen dan jongere mensen, en anderzijds bepaalde sociale en persoonlijke omstandigheden (denk aan onder andere verlies van dierbaren, zich eenzaam of verlaten voelen en bijwerkingen van sommige medicijnen).
De tijd van het jaar (zomer)
Individuen hebben de neiging om tijdens de zomer vaker een verminderde eetlust te hebben. Dit komt omdat het lichaam op dit moment niet zoveel voedsel nodig heeft om warm te blijven (wat bijvoorbeeld in de winter wel het geval is). Bovendien vertraagt het metabolisme en daarom is het normaal dat je het verlangen om te eten verliest.
Wat gebeurt er daarentegen in de winter? Je voelt je hongeriger omdat je lichaam meer voedsel nodig heeft om warmte vast te houden en meer energie om te verbranden en de lichaamstemperatuur op peil te houden.
Verlies van eetlust: luister naar je lichaam
Zoals je kunt zien, zijn er tal van oorzaken die verklaren waarom je een plotseling of geleidelijk, voorbijgaand of langdurig verlies van eetlust voelt. Het gaat van intense of negatieve emotionele toestanden, tot stressvolle situaties, tot medische ziekten of psychische stoornissen.
Om je gezondheid niet in gevaar te brengen, moet je aandacht hebben voor je lichaam en aandacht besteden aan je symptomen en vitale situaties en stemmingen. Als je dit in gedachten houdt, wordt het gemakkelijker voor je om hulp te vragen wanneer dit nodig is.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Austin, J., & Marks, D. (2009). Hormonal Regulators of Appetite. International Journal of Pediatric Endocrinology. https://doi.org/10.1155/2009/141753.
- Baena, A., Sandoval, M.A., Urbina, C., Juárez, N.H. y Villaseñor, S. (2005). Los trastornos del estado de ánimo. Revista Digital Universitaria, 6(11): 2-14.
- Bofill, S. (2005). Cuerpos inapetentes. La pérdida de apetito y la desgana en el proceso de envejecimiento de Cataluña. Trabajo social y salud, 51: 47-74.
- Domínguez, R., Nold, R., Llorente, Y.B. y Ramírez, M.C. (2011). Estado de los conocimientos sobre alimentación y nutrición de las personas que viven con VIH/SIDA. Influencia en la prevención del síndrome de desgaste. Rev Cubana Aliment Nutr, 21(2): 263-274.