Verborgen tekenen van verdriet die je moet kennen
De verborgen tekenen van verdriet kunnen zich op miljoenen verschillende manieren vermommen. Want verdriet is een vorm van ongemak waartegen we onszelf proberen te verdedigen. Het heeft een grote invloed op ons psychologische evenwicht.
Maar vaak komt het tot uiting als woede, een slecht humeur, apathie of vermoeidheid in plaats van gewoon verdriet. Het bedekt alles en neemt alles over: de geest, het lichaam, de motivatie…
Hierover bestaat een gezegde. Sommige van de mensen met de mooiste glimlach hebben eigenlijk de droevigste verhalen te vertellen. En dat is absoluut waar. Verdriet is één van de weinige emoties de echt ongemerkt aan je kunnen voorbijgaan. Maar tegelijkertijd is het één van de moeilijkste gevoelens om te begrijpen en te sturen.
“Het is mijn plan om alleen maar feller lief te hebben dan ooit tevoren, om niets te verbergen en om het feit te omarmen dat ik een onvolmaakt menselijk wezen ben. Oh, en verdriet…verdriet is alles.”
-Sam Smith-
Verdriet is net als het knipperlichtje dat in je auto knippert wanneer je weinig benzine hebt. Je ziet het. Maar meestal schenk je er geen aandacht aan. Je kiest gewoon om verder te gaan alsof het van geen belang is.
Pas dan begint alles verkeerd te lopen. Dan begin je energie te verliezen. De wereld lijkt ook veel trager te bewegen dan normaal. Jij blijft ontstemd achter. Je zit vast in een vreemde gracht die een onverklaarbaar surreëel gevoel heeft.
Het begrijpen van de verborgen tekenen van verdriet zal je helpen om er veel sneller op te reageren. Je zal het herkennen en ontvankelijker zijn voor de aanwijzingen. Dit zal je ook helpen om het beter te sturen. Je moet rechtstreeks naar deze ingewikkelde emotie kijken. Pas dan zal je weten wat het jou probeert te vertellen.
Verdriet: de grote onbekende
De Positieve Kracht van Negatieve Emoties is een echt interessant boek van de psycholoog Tim Lomas. Hij praat over hoe we verdriet meestal als iets verkeerds zien. We zien het als een soort toestand waarover we beter maar niet praten. Dus kiezen we ervoor om het in te slikken. We hopen alleen dat het ons op een bepaald moment zal verlaten.
Het is de moeite waard erop te wijzen dat men op dit vlak in het veld van de positieve psychologie enkele grote doorbraken maakt. Mensen beginnen het zelfs al de “tweede golf” te noemen. Dit nieuwe onderzoeksperspectief wil dat we omtrent emoties iets echt belangrijk begrijpen. Sommige emoties zijn zo ingewikkeld dat we ze niet als positief of negatief kunnen bestempelen.
Neem bijvoorbeeld de liefde. Wanneer je van iemand houdt, dan is het heel normaal dat je de ongelooflijkste vreugde ervaart. Maar het volgende moment kan je complete verwoesting voelt. Net als het leven zelf kunnen emoties in minder dan een minuut van licht naar donker gaan. Want ze zijn zo complex en rijk.
Verdriet is niet anders. De meesten van ons hebben de neiging om het “negatief” te noemen. Maar dat zorgt er alleen maar voor dat we alles vergeten dat dit gevoel ons kan brengen en welke inspiratie het ons kan verschaffen. Want het kan eigenlijk tot heel aanzienlijke (en heel positieve) veranderingen leiden.
Verborgen tekenen van verdriet
Je hebt het wellicht al geraden. De verborgen tekenen van verdriet omvatten een heel uitgebreid gebied. Het helpt ook niet dat iedereen ze op een totaal andere manier kan ervaren. Maar toch zijn er enkele gemeenschappelijke punten.
Voortdurende woede, een slecht humeur
Buitensporige woede is een veelvoorkomende manier waarop verdriet zich vermomt. Het is precies een uitlaatklep voor verdriet of een manier om zich uit te drukken. Het is net een emotionele flits die op het slechtste moment tot uiting komt. Je kijkt niet rechtstreeks naar de oorzaak van je verdriet. Of je weigert de realiteit te aanvaarden. Het gevolg is dat woede ontstaat. Je zal je gefrustreerd gaan voelen en in het ergste geval razend.
Vermoeidheid, psychomotorische traagheid, spierpijn
Emoties zijn heel wijs. En de wijste van alle emoties is verdriet. Het onderneemt actie wanneer jij iets belangrijk negeert. Je hersenen laten dan hun energiepeil zakken en dwingen je om “gas terug te nemen.” Maar wat ze werkelijk proberen te doen, is om jou zover te krijgen dat je in jezelf gaat kijken. Ze willen dat je die emotionele knoop losmaakt.
Daarom komt het zo vaak voor dat je vermoeidheid, slapeloosheid en zelfs spierpijn ervaart wanneer je verdrietig bent. Het is een waarschuwingsteken. Het zegt jou dat je moet stoppen en een beetje moet vertragen.
Ongeconcentreerd, verstrooid
Er bestaat ook een populaire uitspraak die zegt dat geen enkele emotie zo inspirerend is als verdriet. Ook dit is waar. Het is één van de verborgen tekenen van verdriet die je moet onthouden.
- Warrige hersenen proberen de werkelijkheid te ontvluchten. Ze zoeken een nieuwe plek waar ze zichzelf kunnen uitdrukken en alleen zijn. Dat is de reden dat je sociaal contact vermijdt wanneer je verdrietig bent. Het is ook daarom dat het ervoor zorgt dat de wereld er vreemd uitziet. Je hebt vertrouwelijkheid nodig. Je hebt een manier nodig om jezelf uit te drukken.
- Schrijven, tekenen, componeren… Het zijn allemaal geweldige manieren om je hersenen te helpen om een rustig plekje te vinden waarin ze kunnen werken. Daarom hebben we allemaal zoiets nodig om onze emoties in te gieten en een licht te laten schijnen op de ware vorm van ons verdriet.
Gevoeliger zijn
Nog een ander verborgen teken van verdriet is gevoeligheid. Het maakt jou veel meer empathisch voor de emoties van andere mensen. Je bent meer verbonden met kwesties van het hart dan met die van de hersenen. Bovendien zie je dingen die je vroeger nooit opgemerkt hebt.
Je kan uren kijken naar regendruppels die langs het raam naar beneden glijden. Je kan zelfs tijd doorbrengen met het kijken naar de wind die de bladeren in de bomen laat trillen… Al deze kleine dingen kunnen je plots laten huilen. Bovendien brengt het verlichting.
Herken je deze tekenen bij jezelf? Ga verder dan ze alleen maar te herkennen. Probeer op een nieuwe manier naar verdriet te kijken. Het heeft de kracht om je te laten groeien. Het moedigt je aan om je op te rollen in de schelp van introspectie zodat je met jezelf in verbinding kan komen. Het is zijn doel dat jij je behoeften aanpakt, jezelf met vriendelijkheid behandelt en wakker wordt.
Verdriet is er om je te helpen om na te denken. Het ultieme doel is dat jij veranderingen doorvoert. Wat denk je? Luister vaker naar de verborgen tekenen van verdriet. Want het is een emotie die veel te vertellen heeft.