Trots in relaties: een vergif dat alles vernietigt
Trots in relaties is vergif. Sterker nog, als het tussen twee mensen verschijnt, wordt de relatie getint met egoïsme. Ineens wordt alles geïnterpreteerd als een aanval. Het wordt allemaal uiterst pijnlijk omdat het gevoel van eigenwaarde van de hoogmoedige partner extreem laag is en hij zichzelf koste wat kost wil beschermen. In feite willen ze zich boven hun partner plaatsen en controle hebben over elke situatie.
Socrates zei: “Trots verdeelt de mannen, nederigheid verenigt ze.” In feite is niets meer waar. Wanneer trots in een romantische relatie wordt geïntegreerd, wordt het onderwerp bovendien zowel gevoelig als pijnlijk. Dat komt omdat weinig dingen zoveel zorg, nederigheid en wederkerigheid vereisen als de band tussen twee mensen die samen een leven willen opbouwen.
Er wordt vaak gezegd dat trots is als een ladder die sommige mensen beklimmen om altijd boven anderen te staan. Dat komt omdat ze zich alleen in die positie prettig voelen bij zichzelf. Vanaf die hoogte kunnen ze echter niets anders doen dan neerkijken op de hoofden van de rest. Niets bereikt hen daarboven en ze raken emotioneel zo ver verwijderd dat ze er zelden in slagen gelukkig te zijn.
Trots in relaties
Als je een relatie begint, plaatsen je gevoelens van liefde en hoop vaak een krachtig filter op je blik. Je bent geneigd om bepaalde gedragingen en houdingen van je geliefde toe te schrijven als kleine eigenaardigheden en excentriciteiten. Bovendien richt je je in het beginstadium overdreven op het geven het beste voor diegene. Je hebt echter niet de neiging om te ijken wat ze je te bieden hebben.
Toch kan vroeg of laat de dag komen dat je een schaduw van trots in je partner ziet. In feite zijn er bepaalde gedragingen die duidelijk een hoogmoedig individu verraden. Laten we er een paar bekijken.
Het gedrag van een hoogmoedige partner
De dynamiek die hoogmoed in relaties laat zien is uiterst gevarieerd. Hun belangrijkste kenmerk is dat ze verontrustend en kwetsend zijn. Het zijn reacties en gedragingen die de partner ontkrachten en hem of haar geleidelijk uitputten. Zo gedraagt een hoogmoedige partner zich vaak op een bepaalde manier. Ze:
- geloven dat hun mening de enige is die ertoe doet en de enige waarnaar geluisterd moet worden.
- houden zelden rekening met de realiteit van hun partner. Bovendien geven ze voorrang aan hun eigen behoeften.
- zijn echt moeilijk om mee te communiceren. Ze geven alles verkeerd weer of vatten het persoonlijk op.
- luisteren over het algemeen niet. Als ze dat wel doen, begrijpen ze verkeerd wat er gezegd wordt.
- maken gebruik van zinnen als “Je hebt geen idee wat er gebeurt” of “Je hebt altijd/je hebt nooit (…)”.
- geven hun fouten nooit toe en zijn ook niet in staat om vergeving te vragen.
- zijn voortdurend boos en gekwetst of voelen zich ondergewaardeerd door wat hun partner doet, of nalaat te doen.
De reden achter trots in relaties
Wat schuilt er achter trots in een relatie? In feite is er in veel, zo niet alle gevallen sprake van een duidelijk gebrek aan eigenwaarde. Wanneer dit psychologisch substraat faalt, ontstaan angsten, tekortkomingen en wantrouwen.
Een narcistische persoonlijkheid geeft vaak blijk van een laag zelfbeeld, wat zich vertaalt in een arrogante en dominante houding. Dit betekent dat ze zichzelf altijd voorrang geven. Er zijn echter ook meer triggers voor trots in relaties.
- Ze hadden egoïstische ouders.
- Ze bezitten bepaalde aangeboren persoonlijkheidskenmerken. Trots kan, zoals we eerder vermeldden, de duidelijke aanwijzing zijn voor een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
- Ze moeten absolute controle hebben in de relatie. In feite zijn er veel mensen die gehecht zijn aan dominant gedrag.
- Ze kunnen gevangen zitten in hun eigen angsten en complexen. In deze gevallen is hun gedrag een beschermingsmechanisme waarmee ze hun oneindige onzekerheden verbergen.
Hoe trots in relaties te stoppen
Het is essentieel om een einde te maken aan trots in relaties. Immers, geen enkele emotionele band kan standhouden als de ene partner geobsedeerd is om boven de ander te staan.
Onszelf boven anderen plaatsen om volledige controle te hebben is ontoelaatbaar noch gezond.
Bovendien tast trots elk vleugje geluk in een relatie aan, verslijt het en vernietigt het. Noch het hoogmoedige individu, noch degenen die dicht bij hem staan zullen ooit gelukkig zijn. Daarom is het essentieel om verandering te bevorderen.
Strategieën om psychologische trots af te zwakken
De eerste sleutel is dat ze hun gedrag moeten willen veranderen. Zonder deze inzet zal niets werken. Als ze eenmaal hebben laten zien dat ze willen veranderen, moeten ze rekening houden met de volgende punten:
- Begrijp dat trots een muur is die elke benadering en mogelijkheid om een gelukkige relatie op te bouwen belemmert.
- Leer dat kwetsbaar zijn niet betekent dat ze zwak zijn. Integendeel, het betekent dat ze de moed hebben om zich open te stellen voor hun partner.
- Leer te handelen met nederigheid. Dit betekent dat ze de behoeften van hun partner moeten erkennen en ophouden zichzelf prioriteit te geven.
- Werk aan hun eigenwaarde en hun emotioneel beheer.
- Laat de obsessieve behoefte om altijd gelijk te hebben varen.
- Oefen empathie en wederkerigheid.
- Zet hun verlegenheid opzij en werk aan hun gevoel voor humor.
- Leer zich te verontschuldigen.
- Besteed aandacht aan hun gevoelens en emoties en hoe die de manier waarop ze handelen beïnvloeden. Zelfbeheersing is doorslaggevend.
Het zal voor hen niet gemakkelijk zijn om deze reis van transformatie te ondernemen. In feite is niet iedereen daartoe in staat. Als ze echter willen genieten van gezonde sociale en romantische relaties. Ze moeten beginnen op hun pad van verbetering. Bovendien moeten ze het alleen doen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Erol, Ruth & Orth, Ulrich. (2016). Self-Esteem and the Quality of Romantic Relationships. European Psychologist. 21. 274-283. 10.1027/1016-9040/a000259.
- Farrell, Jennifer & Hook, Joshua & Ramos, Marciana & Davis, Don & Van Tongeren, Daryl & Ruiz, John. (2015). Humility and Relationship Outcomes in Couples: The Mediating Role of Commitment.. Couple and Family Psychology: Research and Practice. 4. 10.1037/cfp0000033.
- Yasemin, Ruth, Erol Orth (2013) Actor and partner effects of self-esteem on relationship satisfaction and the mediating role of secure attachment between the partner. Journal of Research in Personality Volume 47, Issue 1, February 2013, Pages 26-35. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2012.11.003