Therapeutische begeleiding: een onmisbaar hulpmiddel
Psychologen beschikken over bepaalde hulpmiddelen die hen in staat stellen om hun patiënten te helpen met de verschillende problemen, ongemakken of psychische aandoeningen die ze kunnen hebben. Een van deze hulpmiddelen is therapeutische begeleiding.
Therapeutische begeleiding wordt toegepast in de gebruikelijke omgeving van de patiënt. Dit betekent dat de psycholoog met zijn patiënt naar bijvoorbeeld een straat, het huis of een andere plek gaat die onaangename gevoelens bij hem opwekt.
Psychologen maken er alleen gebruik van wanneer andere technieken ontoereikend of ineffectief blijken te zijn. De psycholoog beseft dan dat hij werkelijk in het leven van zijn patiënt moet treden om diens toestand te verbeteren.
Therapeutische begeleiding vergemakkelijkt vooruitgang
Therapeutische begeleiding helpt mensen met verschillende beperkingen om hun barrières te overwinnen. Deze barrières kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat ze hun huis verlaten of bepaalde plaatsen bezoeken.
Dit hulpmiddel kan hen helpen weer meer autonoom te worden, hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en op een gezondere manier met hun omgeving te communiceren. Dit kan erg effectief zijn voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van sociale angst.
Om therapeutische begeleiding echter werkelijk succesvol te laten zijn, moet de psycholoog over de juiste houding en kwaliteiten beschikken:
- Aanwezigheid: de psycholoog moet bij de patiënt zijn en situaties en momenten met hem delen.
- Actief luisteren: het is essentieel voor de patiënt om zichzelf te uiten en voor de psycholoog om hem de nodige tijd te geven om dit te doen.
- Respect: de psycholoog moet in alle opzichten respect tonen en open zijn.
- Empathie: begrip en een niet-oordelende houding zijn belangrijk.
- Oprechtheid: de psycholoog moet zichzelf laten zien zoals hij is, hoewel hij ook te allen tijde professioneel moet blijven.
Een geval van psychose
De studie ‘Therapeutische begeleiding: praktijk en kliniek in een psychiatrisch ziekenhuis’ beschrijft het geval van een 66-jarige vrouw die zeven jaar in een psychiatrisch ziekenhuis heeft gezeten omdat ze de diagnose postpartum manisch-depressieve psychose had gekregen.
Omdat farmacologische behandelingen niet hielpen, stelden psychologen uiteindelijk therapeutische begeleiding voor. De patiënt was aanvankelijk opgewonden, maar toen begonnen haar angsten op te spelen. Om haar te helpen, begon haar psychiater wandelingen met haar te maken door het ziekenhuis.
In dit geval bleek ook de tussenkomst van het gezin belangrijk. Na een tijdje stond de patiënt er zelfs voor open om rondjes door de stad te maken, weg van haar veilige omgeving, wat voor haar het ziekenhuis was. Aanvankelijk wees ze de therapeut af en zei alleen: “Ik wil naar huis.” Na een paar maanden veranderde dit echter.
Vervolgens begon ze regelmatig bezoekjes aan huis te maken en bepaalde verantwoordelijkheden op zich te nemen. Dit omvatte het zorgen voor haar dochters en het innemen van haar medicijnen. Het proces verliep geleidelijk, maar leverde zeer goede resultaten op.
Deze patiënt werd opgenomen in de instelling omdat ze zich agressief gedroeg naar haar familie toe en regelmatig last had van oncontroleerbare manische aanvallen. Dankzij therapeutische begeleiding konden haar symptomen echter gestabiliseerd worden en kon ze opnieuw deel uitmaken van haar gezin.
Therapeutische begeleiding helpt mensen om de banden die ze hadden verbroken weer op te bouwen.
Een hulpmiddel voor moeilijke situaties
Zoals je kunt zien, is therapeutische begeleiding een hulpmiddel waar psychologen gebruik van kunnen maken wanneer andere hulpmiddelen niet lijken te helpen.
Bovendien kunnen mensen die last hebben van agorafobie, bang zijn om door drukke straten te lopen of bang zijn om naar een supermarkt te gaan, veel baat hebben bij therapeutische begeleiding.
De psycholoog blijft aan hun zijde staan, biedt ondersteuning, luistert naar hoe ze zich voelen, observeert hoe ze handelen en helpt te voorkomen dat ze weglopen van situaties die ongemakkelijk voor hen zijn.
Zoals je kunt zien, moedigt deze techniek veel mensen aan hun barrières te overwinnen. Deze barrières kunnen vaak erg beperkend zijn in hun dagelijks leven. Het stelt mensen in staat om ingrijpende veranderingen aan te brengen en hun kwaliteit van leven te verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Rosique, María Teresa. “Acompañamiento terapéutico: práctica y clínica en un hospital psiquiátrico.” Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría. 2014. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352014000300010