Tekenen dat je niet gewaardeerd wordt op het werk
Je brengt minstens een derde van je leven door op je werk. Bovendien heeft wat daar gebeurt een sterke invloed op je geestelijke gezondheid, welzijn en algemene tevredenheid. Verschillende factoren beïnvloeden deze gevoelens. Een van de meest relevante is de mate waarin je je gewaardeerd en erkend voelt. Maar wat gebeurt er als je niet gewaardeerd wordt op je werk?
Dit kan je interesseren, vooral als je demotivatie ervaart. Zoals we al zeiden, hebben andere factoren invloed op hoe je je voelt op je werk. Bijvoorbeeld of je een baan hebt gekozen die past bij je capaciteiten en interesses (Rottinghaus et al., 2009). Bovendien kunnen slechte werkomstandigheden op de werkplek ertoe leiden dat je je gefrustreerd voelt en een gebrek aan inzet hebt.
Tekenen dat je niet gewaardeerd wordt op je werk
Idealiter zouden alle organisaties er een prioriteit van moeten maken dat hun werknemers zich gewaardeerd, tevreden en gesteund voelen in hun professionele groei. Niet alleen voor het welzijn van het individu, maar ook voor de gunstige invloed op de organisatie.
Er is zelfs geconstateerd dat werktevredenheid nauw en positief samenhangt met productiviteit. Dit blijkt uit een artikel (Spaanse link) gepubliceerd in het tijdschrift Revista Latinoamericana de Investigación en Organizaciones, Ambiente y Sociedad.
Ondanks dit feit voelen de meeste mensen zich niet gewaardeerd in hun werk. Volgens gegevens van advies- en analysebureau Gallup is wereldwijd slechts 21 procent van de werknemers betrokken bij hun werk. Dit komt omdat de nodige verbeteringen niet worden doorgevoerd om hun waarde te erkennen en aan hun behoeften te voldoen.
Maar hoe weet je of je niet gewaardeerd wordt op je werk? Hier zijn enkele tekenen.
1. Ze erkennen je waarde niet
Een arbeidscontract is een transactie. Je biedt je tijd, kennis en ervaring aan in ruil voor een salaris. Maar je werkgevers zouden ook je goede werk moeten erkennen, vooral als je laat zien dat je toegewijd, ijverig en besluitvaardig bent.
In organisaties waar de inspanningen van de werknemer niet worden gezien of erkend, worden ze niet gewaardeerd. Volgens het boek 12: The Elements of Great Managing, geschreven door de Gallup organisatie, moeten goede bedrijven lof toezwaaien en rekening houden met de vooruitgang van werknemers.
2. Er zijn geen promotiemogelijkheden
Een van de sleutels tot het behouden van arbeidsmotivatie ligt in de mogelijkheid om promotie te maken. Daarom moet elk bedrijf dat zijn werknemers waardeert, deze mogelijkheden bieden. Deze mogelijkheden kunnen op verschillende manieren worden gepresenteerd.
Ze kunnen variëren van een salarisverhoging op basis van anciënniteit, ervaring of het aantal gewerkte jaren, tot de mogelijkheid om meer verantwoordelijkheden te krijgen of promotie te maken.
Uit een onderzoek van PayScale blijkt dat een hoger salaris willen of het gevoel hebben dat ze het verdienen en het niet krijgen een van de belangrijkste redenen is waarom werknemers hun baan opzeggen.
3. Ze luisteren niet naar je
Een organisatie bestaat uit een groep mensen die hun werk en inspanningen bundelen om doelen te bereiken. Ook al is er een hiërarchie en zijn er aangestelden die elk project aansturen, werknemers moeten de ruimte hebben om hun mening te geven.
Als je stem niet wordt gehoord in je bedrijf, is er geen ruimte voor je suggesties voor verbetering en is niemand bereid om je feedback te verzamelen. Dit is een van de tekenen dat je niet gewaardeerd wordt op het werk. In werkelijkheid betekent het dat ze geen moeite doen om je bij de organisatie te betrekken.
4. Je hebt het gevoel dat je er niet toe doet
Zoals in de gids van Gallup staat, geeft een bedrijf dat zijn werknemers waardeert en respecteert hen het gevoel dat ze er als mens toe doen. Er moet sprake zijn van een open en begripvolle houding van de leidinggevenden, tijdflexibiliteit en de bereidheid om eventuele geschillen op te lossen.
Bedrijven die er alleen op uit zijn om voordeel te halen uit de werknemer, oefenen buitensporige druk uit om ervoor te zorgen dat ze de gestelde doelen halen, maar ze geven niet om hun welzijn. Er ontstaat dan stress en een burn-outsyndroom, wat een negatieve invloed heeft op de tevredenheid en mentale gezondheid van werknemers (Dimitrios & Konstantinos, 2014).
5. Je zit vast
Je baan is het voertuig om je potentieel te ontwikkelen. Het biedt je nieuwe uitdagingen, aangepast aan je interesses en capaciteiten.
Zoals het boek Breek eerst alle regels wordt opgemerkt, motiveert en stimuleert een organisatie met goed leiderschap de persoonlijke ontwikkeling van haar werknemers. Het helpt hen hun zwakheden te identificeren en te overwinnen en biedt leermogelijkheden.
Als je het gevoel hebt dat je vastzit en geen mogelijkheden ziet en er geen ondersteuning is om te groeien en te verbeteren, kan het zijn dat je bedrijf je niet waardeert.
6. Je kunt niet jezelf zijn
Tot slot ontbreken consideratie, respect en erkenning voor je werk als je niet jezelf mag zijn. Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van HR-afdelingen is het bereiken van een goede match tussen werknemers en hun functie. Daarom moeten ze altijd rekening houden met de kwaliteiten van een werknemer en de vereisten van de baan.
Als je over geweldige vaardigheden en belangstelling voor teamwerk beschikt en je wordt in een extreem concurrerende functie geplaatst , zul je je ongemakkelijk en ontevreden voelen en zullen je kwaliteiten over het hoofd worden gezien. Een bedrijf dat jou waardeert, weet je sterke punten te herkennen en geeft je de kans om ze dagelijks in te zetten.
Je innerlijke toestand helpt je te begrijpen of je niet gewaardeerd wordt op je werk
Zoals je ziet, hoeft er geen sprake te zijn van pesten, intimidatie of uitsluiting van welke aard dan ook om je niet gewaardeerd te voelen op je werk. Wat het verschil maakt zijn kleine dagelijkse handelingen en vooral de cultuur en werkstijl van de organisatie.
Kleine bedrijven en multinationals kunnen niet op dezelfde schaal gemeten worden, omdat hun middelen en middelen niet hetzelfde zijn. Je interne toestand is de beste manier om te weten of je gewaardeerd, gerespecteerd en erkend wordt in je werk. Zo niet, dan zullen angst, verdriet, ontevredenheid en frustratie een constante zijn.
De beslissingen die je neemt, hangen af van je situatie en van je mogelijkheden en behoeften. Maar het is belangrijk om actie te ondernemen. Anders kan je lichamelijke en psychische gezondheid er ernstig onder lijden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gallup. (2022). State of the Global Workplace: 2022 Report. https://www.gallup.com/workplace/349484/state-of-the-global-workplace-2022-report.aspx#ite-393245
- Buckingham, M., & Coffman, C. (2014). First, break all the rules: What the world’s greatest managers do differently. Simon and Schuster.
- Dimitrios, B., & Konstantinos, V. (2014). Organizational culture and job burnout–a review. International journal of research in Business management, 2(1), 43-62. https://www.researchgate.net/publication/260289058_ORGANIZATIONAL_CULTURE_AND_JOB_BURNOUT_-_A_REVIEW
- PayScale (s.f.) Why they ‘quit you’ Top Reasons an Employee Leaves. Consultado el 30 de mayo de 2023. https://www.payscale.com/research-and-insights/why-people-quit-their-jobs-2/
- Rottinghaus, P. J., Hees, C. K., & Conrath, J. A. (2009). Enhancing job satisfaction perspectives: Combining Holland themes and basic interests. Journal of Vocational Behavior, 75(2), 139-151. https://psycnet.apa.org/record/2009-13049-007
- Vargas Vega, T., Vizzuett Balderas, V., Amador Montiel, E., Becerra Córdova, L. E., & Villegas González, E. (2018). La satisfacción laboral y su influencia en la productividad. Teuken Bidikay-Revista Latinoamericana de Investigación en Organizaciones, Ambiente y Sociedad, 9(13), 129-153. https://revistas.elpoli.edu.co/index.php/teu/article/view/1444
- Wagner, R., & Harter, J. K. (2006). 12: The elements of great managing (Vol. 978, No. 1-59992). Simon and Schuster.