Op welke manier heeft stress een effect op vrouwen?

Op welke manier heeft stress een effect op vrouwen?

Laatste update: 25 december, 2018

Stress maakt net als elke andere angststoornis geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, arm of rijk, jong of oud. Wat we echter wel weten, is dat stress mannen en vrouw op een andere manier treft. De emotionele reacties zijn verschillend. Dat geldt ook voor de lichamelijke, cognitieve, hormonale en metabole symptomen. Op welke manier heeft stress dan specifiek een effect op vrouwen?

De voorbije jaren zijn we getuige geweest van een stijgend bewustzijn van bepaalde aandoeningen. Het klinkt misschien vreemd maar die ziekten vertonen verschillende symptomen bij de beide geslachten.

Tekenen van aandoeningen zoals bijvoorbeeld myocarditis treden vaak op een andere manier op bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft ertoe geleid dat vele vrouwen denken dat problemen met de vertering of de gewone typische kortademigheid een gevolg zijn van een angstepisode.

Stress treft vrouwen anders dan mannen

Met stress gebeurt ongeveer hetzelfde. We kunnen allemaal last hebben van stress. Toch lijkt elk geslacht het op een andere manier te ervaren. Dat wordt ook aangetoond door studies.

Een onderzoek van de universiteit van Cambridge heeft aangetoond dat 4 op de 100 mensen aan een vorm van stress (acuut of chronisch) lijden. Bovendien komen angststoornissen meer voor bij vrouwen. Gemiddeld kunnen vrouwen echter beter met deze toestanden omgaan dan mannen.

Vrouwen zijn vatbaarder voor deze aandoeningen. Bovendien ervaren ze een uitgebreidere verscheidenheid aan symptomen. Gemiddeld raken vrouwen echter gemakkelijker uit deze situaties. Mannen lopen meer kans om chronische stress te krijgen. Ze hebben ook meer weerstand om hulp te zoeken.

“Stress onderdrukt de immuunresistentie, in ieder geval tijdelijk. We vermoeden in een poging om energie te bewaren wat prioriteit geeft aan de directere dringendheid die belangrijker is om te overleven.”

-Daniel Goleman-

De effecten van stress op vrouwen

Hoe heeft stress een effect op vrouwen? En op mannen?

De American Psychological Association (APA) voert jaarlijkse onderzoeken uit om de invloed van stress op de bevolking te bestuderen. In 2010 hebben ze een studie gepubliceerd waarin een correlatie vastgesteld is tussen het geslacht en stress.

De resultaten waren opvallend en onthullend. Ze toonden een werkelijkheid aan die vaak onzichtbaar is maar steeds terugkeert.

Deze gegevens laten ons nadenken over de invloed van stress op ons leven.

De resultaten van het onderzoek naar de invloed van stress

  • Vrouwen lopen meer kans om last te krijgen van stress dan mannen. Dit is geen gril of toeval. Biologische oorzaken zijn hier bepalend. Dr. Rita Valentino is een gedragswetenschapper in de neurologie. Zij heeft een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry. Ze geeft een verklaring voor hoe stress een effect op vrouwen heeft. Het is een gevolg van de gevoeligheid van vrouwen voor het hormoon cortisol. Cortisol creëert sneller biochemische en fysiologische veranderingen bij vrouwen dan bij mannen.
  • Meer dan de helft van de opgevolgde vrouwen gaven ook aan dat hun stressniveaus gedurende de laatste 5 jaren gestegen waren.
  • Voor mannen is het werk de bron van stress. Stress heeft een effect op vrouwen wegens economische kwesties, de familie en het feit niet genoeg tijd te hebben.
  • Vrouwen ervaren meer symptomen. Die symptomen kunnen lichamelijk, cognitief en emotioneel zijn.
  • Bovendien zijn vrouwen zich vaak sneller bewust van een toestand van stress of angstgevoelens dan mannen. Ze zoeken ook vaker steun bij hun vrienden en professionele hulp.
  • Mannen hebben meestal meer tijd nodig om stress te merken. Ze gaan het ook vaker negeren. Daarnaast bezitten mannen minder strategieën om met stress om te gaan. Ze lijden dus vaker in stilte.
De effecten van stress op mannen

Een andere reactie op stress

We moeten ook rekening houden met een interessant gegeven dat te maken heeft met hoe stress een effect op vrouwen heeft. Vrouwen zijn misschien kwetsbaarder voor stress. Ze reageren echter snel. Ze hebben ook waardevolle hulpmiddelen om stress aan te pakken.

Vrouwen gaan op zoek naar steun en erkennen hun stress. Ze willen ook communiceren. Mannen houden daarentegen de stress vaak voor zich.

Deze houding waarbij mannen niet aanvaarden wat gebeurt en geen hulp zoeken, heeft ernstige gevolgen. Het zorgt ervoor dat stress één van de voornaamste oorzaken is van vroegtijdig overlijden bij mannen. Een onderzoek door de British Heart Foundation bevestigt ook dit vermoeden.

De manier waarop stress een effect op vrouwen heeft

We weten dus al dat stress mannen en vrouwen op een andere manier treft wegens twee specifieke factoren. Ten eerste is er de werking van het hormoon cortisol. Vrouwen zijn gevoeliger voor deze glucocorticoïde.

Cortisol wordt in het lichaam vrijgemaakt als een reactie op stress. Dan hebben we ook nog het aspect reactie. Vrouwen merken de symptomen eerder op. Ze proberen ook op een actieve manier om die symptomen te beheersen.

Zoals we al vermeld hebben, ervaren vrouwen een uitgebreid aantal symptomen die verbonden zijn met stress. Dit zijn enkele van die symptomen:

  • Slapeloosheid.
  • Haarverlies.
  • Uitbarstingen van acne.
  • Onregelmatige menstruatiecycli.
  • Veranderingen in het metabolisme: gewichtsverlies of – toename.
  • Vruchtbaarheidsproblemen.
  • Risico op hartaandoeningen of beroerten.
  • Volgens een onderzoek van de afdeling psychologie van de universiteit van Michigan lopen vrouwen een hoger risico op depressie.
  • Problemen van de spijsvertering zoals het prikkelbare darmsyndroom.
  • Een zwak immuunsysteem.
  • Een lage libido.
De manier waarop stress vrouwen treft

We weten hoe stress een effect op vrouwen en mannen heeft. Wat echter belangrijk is, is hoe we kunnen leren om stress te herkennen. Begrijpen hoe dit proces werkt en wat de ernstige gevolgen voor de gezondheid zijn, moet ons aanmoedigen om veranderingen in ons leven door te voeren. Het zal ons ook aanzetten om professionele hulp te zoeken.

Laat de zorgen van vandaag niet liggen tot morgen. Verwaarloos de druk niet die je in je borstkas voelt. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.