Slaapapneu bij vrouwen: symptomen en gevolgen

Slaapapneu bij vrouwen heeft veel gevolgen. Vrouwen met slaapapneu lijden vaak aan uitputting, migraine, depressie, angstgevoelens en hartkloppingen. Om die reden is het moeilijk te diagnosticeren.
Slaapapneu bij vrouwen: symptomen en gevolgen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Slaapapneu bij vrouwen wordt veel te weinig gediagnosticeerd. Wanneer mensen aan slaapapneu denken, dan denken ze eigenlijk meestal aan een snurkende oudere man of een man van middelbare leeftijd. Dit stereotype beeld vertelt echter slechts een klein deel van het verhaal.

Ten eerste kunnen ook jonge mensen aan deze aandoening lijden. Bovendien komt het zowel bij mannen als bij vrouwen voor. In tegenstelling tot het volksgeloof is het niet zo dat iedereen met deze aandoening, snurkt. Dit kan het moeilijk maken om het te diagnosticeren.

Onderzoeken tonen aan dat 30% van de bevolking tussen de leeftijd van 25 en 70 jaar aan deze stoornis lijdt. Deskundigen zeggen dat mannen acht keer vaker de diagnose slaapapneu krijgen dan vrouwen. Dat heeft echter niets te maken met het feit dat het meer bij mannen voorkomt.

Wat is er dan aan de hand? Waarom glippen vrouwen met slaapapneu door de mazen van het net? Dat komt eigenlijk omdat deze aandoening bij vrouwen op een andere manier tot uiting komt. Artsen verwarren het daarom vaak met andere ziekten.

Vrouwen worden ook niet alleen veel te weinig gediagnosticeerd. Studies tonen namelijk ook aan dat deze ademhalingsstoornis veel ernstigere gevolgen kan hebben bij vrouwen dan bij mannen.

De symptomen van slaapapneu bij vrouwen

De symptomen van slaapapneu bij vrouwen

Obstructieve (belemmerende) slaapapneu is het meestvoorkomende type. Het heeft veel concrete symptomen. Het voornaamste symptoom is dat je terwijl je slaapt, effectief enkele seconden stopt met ademen. Dat gebeurt omdat de spieren in je keel ontspannen en je luchtwegen blokkeren.

De meeste mensen herinneren zich niet dat dit hen overkomt. Toch kunnen ze snurken, stikken of naar adem happen. Dit heel concrete symptoom kan de indruk geven dat slaapapneu gemakkelijk te diagnosticeren is.

Helaas is dat niet altijd waar en dan vooral bij vrouwen. Slaapapneu bij vrouwen is aanzienlijk anders dan slaapapneu bij mannen. Laten we eens bekijken hoe deze slaapstoornissen bij vrouwen tot uiting komt:

  • Vrouwen snurken meestal niet zo luid als mannen. Gemiddeld maken ze niet de harde geluiden die mannen maken terwijl ze snurken.
  • De apneu-episodes duren vaak minder lang. Dat betekent dat de kans klein is dat de vrouw of haar partner het opmerkt.

De symptomen van slaapapneu bij vrouwen zijn dus vaak subtieler. Ironisch genoeg zijn de gevolgen echter meestal ernstiger.

De effecten van slaapapneu bij vrouwen

  • Uitputting en weinig energie.
  • Geheugenverlies en problemen om zich te concentreren.
  • Migraine, terugkerende hoofdpijn en duizeligheid.
  • Hartkloppingen, tachycardie en kortademigheid.
  • Het rustloze benensyndroom.
  • Stemmingstoornissen. Aan de universiteit heeft Dr. Alison Simms een onderzoek uitgevoerd. Het toonde aan dat slaapapneu vaak tot angstgevoelens en depressie leidt.

Wat gebeurt er dus wanneer een vrouw met deze symptomen naar de arts gaat? Meestal wordt ze na verloop van tijd behandeld voor de symptomen maar niet voor de onderliggende oorzaak.

Risicofactoren

De risicofactoren van slaapapneu bij vrouwen

  • Obesitas, metabool syndroom, overgewicht, insulineresistentie, een zittend leven, enzovoort.
  • Hypertensie.
  • Zwangerschap. De reden is dat tijdens de zwangerschap de baarmoeder groeit. Dat betekent dat de baarmoeder het middenrif verhoogt. Daardoor verandert lichtjes de manier waarop de longen werken.
  • Ouder worden. Slaapapneu komt vaak voor bij vrouwen tussen de leeftijd van 55 en 70 jaar. Doorgaans valt het ook samen met de post-menopauze.
  • Patiënten met PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) lopen ook een enigszins groter risico om slaapapneu te ontwikkelen.

Slaapstoornissen en beroerte

In de voorbije jaren hebben wetenschappers slaapapneu bij vrouwen onderzocht. Dit is geweldig nieuws. Het betekent namelijk dat de kans groter is dat artsen op een correcte manier een diagnose kunnen stellen bij een vrouwelijke patiënt die klaagt over vermoeidheid, stemmingswisselingen en hoofdpijn.

Het is namelijk cruciaal dat we de onderliggende oorzaak van deze symptomen kennen. Op die manier kunnen we vrouwen helpen hun gezondheid onder controle te krijgen.

Anderzijds leren we ook meer over de gevolgen van onbehandelde slaapapneu bij vrouwen. De Spaanse Vereniging voor Pulmonologie en Thoraxchirurgie heeft in 2014 een onderzoek uitgevoerd. De resultaten toonden het verband aan tussen slaapapneu en beroertes bij jonge vrouwen.

Daarom is het uitermate belangrijk dat vrouwen die deze symptomen ervaren, een arts raadplegen die gespecialiseerd is in slaapstoornissen. Die arts kan slaapapneu uitsluiten.

Een behandeling met CPAP-machines (continue positieve luchtwegdruk) is heel doeltreffend. CPAP-machines verbeteren niet alleen de kwaliteit van leven van de patiënten, ze verminderen ook het risico op beroertes of cardiovasculaire problemen.

Tot slot is het belangrijk dat je jezelf informeert over de risico’s van slaapapneu. Hou rekening met de gevolgen wanneer je het onbehandeld laat. Wees op de hoogte van de risico’s die verbonden zijn met onvoldoende slapen. Praat ook met jouw arts over dit belangrijke onderwerp, het zou je leven kunnen redden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alison Wimms, Holger Woehrle, Sahisha Ketheeswaran , Dinesh Ramanan (2016) Obstructive Sleep Apnea in Women: Specific Issues and Interventions. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine123 (2 I), 308–333 doi 10.1155/2016/1764837
  • Bixler, EO, Vgontzas, AN, Lin, HM, Ten Have, T., Rein, J., Vela-Bueno, A., y Kales, A. (2001). Prevalencia de la respiración con trastornos del sueño en mujeres: efectos del género. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine163 (3 I), 608–613. https://doi.org/10.1164/ajrccm.163.3.9911064
  • Krishnan, V., & Collop, N. A. (2006, November). Gender differences in sleep disorders. Current Opinion in Pulmonary Medicine. https://doi.org/10.1097/01.mcp.0000245705.69440.6a
  • Vgontzas, A. N., Bixler, E. O., & Chrousos, G. P. (2005, June). Sleep apnea is a manifestation of the metabolic syndrome. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2005.01.006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.