Redenen waarom een sociale media detox goed voor je is
Heb je ooit gehoord over een sociale media detox gedaan? Het aantal gebruikers van sociale media blijft exponentieel groeien . In feite brengt de gemiddelde persoon minstens een uur en 40 minuten per dag online door.
Die tijd besteden ze aan het bekijken van hun favoriete sociale media sites en apps. Dat is veel tijd die op andere manieren besteed zou kunnen worden. Het is ook tekenend voor de huidige sociale en zakelijke cultuur.
Dit betekent echter niet dat het besteden van zoveel tijd aan sociale media goed voor je is. Hoewel je werk misschien vereist dat je online sociaal blijft tijdens openingstijden , is het heel nuttig om te detoxen. Misschien kun je in het weekend of tijdens een vakantie een sociale media detox nemen. Hoe verpest sociale media precies je leven ?
Hier zijn twaalf voordelen van het nemen van een pauze van sociale media.
Het stelt je in staat om de sociale vergelijkingscyclus te doorbreken
Wetenschappers ontdekten dat de meeste mensen die sociale media gebruiken zichzelf uiteindelijk vergelijken met het leven van iedereen die ze kennen. Het enige probleem hiermee is dat het ernstige gevolgen kan hebben voor hun gevoel van eigenwaarde.
Als bijvoorbeeld iedereen die je kent gaat trouwen en baby’s krijgt, maar jij bent nog steeds single, kun je je uiteindelijk geïsoleerd en eenzaam gaan voelen. Dit kan voor sommige mensen zelfs leiden tot ernstige depressies. Probeer deze ongezonde cyclus te doorbreken. Neem gewoon een pauze van sociale media zodat je je weer kunt verbinden met alle geweldige dingen in het leven.
Verminderde angst
Een sociale media detox zal je helpen voorkomen dat je ten prooi valt aan de zorgen van de dag die de krantenkoppen, feeds of trends halen. Je zult zelfs merken dat je positiever bent, want sociale media hebben de neiging je te jennen. Het maakt je cynischer.
Je zult ook merken dat je jezelf minder vergelijkt met andere mensen. Je zult niet langer het gevoel hebben dat je in de rat race moet blijven, bij wijze van spreken. Dit zal je helpen je angst verlagen aanzienlijk. Veel bewijs suggereert dat de meeste angst van tegenwoordig voortkomt uit het gebruik van sociale media.
Je zult je niet langer ongelooflijk competitief voelen
Zelfs als je je er niet van bewust bent, brengen sociale media je competitieve kant naar boven. Dat komt omdat de belangrijkste basis van sociale medianetwerken als Facebook is om aandacht te trekken voor je berichten. Elke reactie en commentaar is een maatstaf voor hoe populair een bepaalde post is. Bovendien kan dit ervoor zorgen dat je ernaar streeft om anderen en zelfs jezelf te overtreffen.
Dit soort competitiviteit is niet gezond en kan zelfs angst en depressie veroorzaken. Neem een mentale gezondheidspauze door een tijdje weg te stappen van sociale media.
Verbeter je algemene stemming
Studies ontdekten dat hoe meer tijd je doorbrengt op een sociale media site, hoe groter de kans is dat je een depressie ontwikkelt. De hoeveelheid tijd die je op deze sociale mediasites doorbrengt is direct gerelateerd aan je algehele stemming.
Voel je je gestrest, verdrietig of blij? Met andere woorden, als je je erg angstig en gestrest voelt, neem dan een pauze. Als je je depressief voelt, is het een goed moment om een sociale media detox te nemen. Het kan in het begin raar aanvoelen. Toch zou je algehele stemming moeten beginnen te verbeteren door te blijven weg van Instagram.
Overwin je fear of missing out
Computer World wees erop dat sociale media zo gemaakt zijn dat ze net zo verslavend zijn als crackcocaïne. Dit is niet alleen een hyperbool. Als je voor het eerst stopt met het gebruik van sociale media, kun je ontwenningsverschijnselen verwachten.
Wetenschappers zeggen dat dit komt door de van nature ingebakken angst om iets te missen. Je zou immers iets vermakelijks of belangrijks kunnen missen als je wegstapt van je laptop of smartphone.
Het notificatienummer maakt het nog moeilijker om weg te blijven. Toch kunnen degenen die verslaafd raken aan sociale media uiteindelijk hun persoonlijke en professionele relaties vernietigen. Je kunt dit effect sterk minimaliseren na je sociale media detox. Plan gewoon één keer per dag een bezoek aan je favoriete sites. Kijk na dat bezoek de rest van de dag niet meer naar sociale media.
Maak opnieuw contact met de echte wereld
Maak je online goed contact met anderen, maar nooit persoonlijk? Hoewel dit ideaal kan zijn voor introverte mensen, heb je toch wat face-to-face menselijk contact nodig. Helaas melden mensen die veel tijd doorbrengen op sociale media dat ze zich eenzaam en geïsoleerd voelen in het echte leven. Ze hebben ook meer kans op een verzwakt immuunsysteem.
Het goede nieuws is dat, zelfs als je introvert bent en je je ongemakkelijk voelt bij veel in-persoonlijke interactie, je je stemming een boost kunt geven door in het openbaar naar buiten te gaan.
Ga naar je favoriete park of restaurant als je liever alleen bent. Je zou zelfs naar een film of concert kunnen gaan. Als je nieuwe vrienden wilt maken, probeer dan een dienst als MeetUp te gebruiken om gelijkgestemden te vinden. Face-to-face interpersoonlijke relaties zijn over het algemeen sterker dan die online.
Leef in het moment
Post jij alles wat je doet op Instagram terwijl elke activiteit of levensgebeurtenis daadwerkelijk plaatsvindt? Er waren zelfs gevallen waarin mensen, vreemd genoeg, hun Facebook- en Twitteraccounts meteen na hun huwelijk bijwerkten. Dit is een haalbare manier om je leven te documenteren. Het kan echter ook een last worden die je helemaal uit het moment haalt.
Veel mensen leven alles door de lens van de sociale media in plaats van er rechtstreeks mee te communiceren. Vandaar dat hun ervaringen van mindere kwaliteit zullen zijn en minder memorabel.
Er zijn veel manieren waarop je in het moment kunt leven en kunt groeien. Misschien kun je beginnen met van etenstijd een ritueel te maken. Werk eraan om elke dag quality time met je gezin te krijgen, al is het maar een paar minuten.
Stop met obsessief bezig zijn met het verleden
Besteed je veel tijd aan het bekijken van oude tweets of het stalken van je ex op Facebook? Dit kan ervoor zorgen dat je vast blijft zitten in een negatieve spiraal . Het maakt het veel moeilijker om te herstellen van die overweldigende breuk. Sociale media een tijdje links laten liggen kan je de ruimte geven die je nodig hebt om te stoppen met obsederen. Zo ga je daadwerkelijk verder met je leven.
Zorg ervoor dat je, wanneer je wel terugkeert naar sociale media, de extra stap neemt om exen te blokkeren. Je moet ook iedereen blokkeren die het je pijn doet om online te zien. Je kunt ook je Facebook herinneringen tweaken om bepaalde items te verwijderen zodat je er niet meer aan herinnerd wordt. Het idee is om je verleden voor eens en altijd los te laten.
Krijg veel vrije tijd
Heb je het gevoel dat je nooit genoeg tijd hebt om te sporten, te lezen of je huis schoon te maken? Door sociale media op pauze te zetten krijg je bijna twee uur per dag terug. In die tijd kun je je energie besteden aan het verbeteren van je leven.
Minstens 30 minuten per dag wandelen heeft veel lichamelijke en geestelijke gezondheidsvoordelen. Het is een veel betere manier om je tijd te gebruiken dan door je Facebook nieuwsfeed te scrollen. Je zult je ook minder gestrest voelen als je wat tijd neemt om je huis op orde te krijgen.
Je zelfvertrouwen krijgt een boost
Accepteer het of niet. Sociale media is een plek die je stemming kan opkrikken of negatief kan beïnvloeden. Je plaatst een foto en krijgt misschien niet het aantal likes dat je had verwacht. Dit zal uiteindelijk je gevoel van eigenwaarde beïnvloeden en zelfs je zelfvertrouwen verlagen. Onthoud dat niet alles wat je op sociale media doet ertoe doet; er is een leven daarbuiten.
De validatie van anderen en of ze een foto leuk vinden of niet zou je niet moeten storen. Richt je in plaats daarvan op dingen waarvan je denkt dat ze je helpen belangrijke doelen in het leven te bereiken. Door van de sociale media af te blijven krijg je tijd om een nieuwe hobby te leren. Je zult ook dingen doen waar je van houdt en daardoor je eigenwaarde een boost geven.
Je zult meer werk gedaan krijgen, en je zult het sneller doen
Als je je geen zorgen hoeft te maken over je apparaten die links en rechts zoemen, kun je je echt concentreren. Je zult merken dat je productiviteitsniveaus door het dak schieten. “Het ding met sociale media is dat het ons voortdurend onderbreekt,” zegt Dr. Joanne Cantor. Zij is professor aan de Universiteit van Wisconsin-Madison en auteur van het boek CyberOverbelasting overwinnen.
Elke 10 minuten je sociale media checken is een andere vorm van multitasken. Door multitasking duurt alles wat je doet langer, en je doet het op een inferieure manier.
De American Psychological Association (APA) schat zelfs dat jongleren met meerdere taken tegelijk je productieve tijd met wel 40 procent vermindert. Die meerdere taken verwijzen naar het heen en weer klikken tussen Instagram en een belangrijk project. Dat is een hoge prijs om te betalen voor een paar likes en commentaren.
Laat je creatieve sappen stromen
Heb je het gevoel dat je vastzit in een creatieve blokkade? Het heeft zeker iets te maken met je obsessieve sociale media-gewoonten. Volgens Dr. Cantor is de sleutel tot een fantasierijke geest het af en toe nemen van pauzes. Door een sociale media detox te nemen, heb je tijd om aan iets creatievers en belangrijkers te werken.
“Sociale media op de achtergrond hebben, die naar je roepen en je dingen vragen, verstoort je creativiteit,” zegt Cantor. Als je sociale media helemaal opgeeft, ontdoe je jezelf van deze zeurende meldingen. Je laat je creativiteit opbloeien.
Slotgedachten
Kortom, sociale medianetwerken zijn een groot deel van het leven van veel mensen. Het heeft veel voor- en nadelen.
Vind je het moeilijk om de stekker helemaal uit de sociale media te trekken? Probeer andere activiteiten zoals boeken lezen, wandelen met je hond, of een nieuwe taal leren. Ben je klaar om een sociale media detox te proberen? Waar wacht je nog op? De eerste stap naar een succesvolle detox is om het gewoon uit te proberen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Pew Research Center. Social Media Fact Sheet. https://www.pewresearch.org/internet/fact-sheet/social-media/
- Universidad Internacional de Valencia. (2018). Las redes sociales y sus efectos psicológicos. Recuperado de: https://www.universidadviu.com/las-redes-sociales-efectos-psicologicos/ el 24 de mayo de 2021.