Prenatale psychologie: een gezonde band met de baby opbouwen
De zwangerschap is een magische ervaring voor veel vrouwen. We hebben echter de neiging om veel aandacht te besteden aan de fysieke kant van zwangerschap en de mentale kant te vergeten. Eigenlijk is het van essentieel belang om prenatale psychologie te begrijpen. Dit is een gebied van de psychologie dat kijkt naar de psychologische veranderingen die vrouwen doormaken tijdens de zwangerschap en na de bevalling.
Hoewel zwanger zijn een geweldige ervaring is, kunnen moeders zich tijdens deze periode ook alleen en onvoorbereid, angstig en erg gestrest voelen. Bovendien kan een onrustige thuisomgeving of een traumatische bevalling leiden tot post-partumdepressie. Prenatale psychologie ontstond om dergelijke situaties te voorkomen en te verbeteren. Het geeft vrouwen aanwijzingen om moeilijke situaties te beheersen en gezond te zijn – zowel moeder als kind.
De prenatale psychologie biedt moeders echter nog meer dan dat. Het biedt hen namelijk ook hulpmiddelen en mentale strategieën om een gezonde band met hun baby op te bouwen en hun leven gelukkiger en gezonder te maken.
Zorgen en angsten tijdens de zwangerschap en het moederschap
Als er een baby op komst is, worden moeders geconfronteerd met een hele reeks angsten. ‘Komt alles wel goed? Wat als de echo laat zien dat er iets mis is? De dokter trok een vreemd gezicht, zal hij iets voor mij verbergen?’
“Of je zwangerschap nu nauwkeurig gepland is, medisch in elkaar gezet, of een verrassing was, één ding is zeker – je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”
-Catherine Jones-
Het moederschap houdt een radicale verandering in: natuurlijk gaat het dan ook gepaard met angst, onzekerheid en stress. Er kan zoveel misgaan: vroeggeboorte, een bijzonder traumatische geboorte, problemen met het geven van borstvoeding, problemen met de baby, miskraam, problemen bij het verwekken…
Prenatale psychologie zorgt er echter voor dat moeders hun angsten aankunnen. Het geeft hen de psychologische middelen om om te gaan met de dingen die hun kant op kunnen komen: verdriet na een miskraam, gecompliceerde opvoedingskwesties, het opbouwen van een band met hun kind, enz.
Prenatale psychologie omvat ook het gezin
Tot dusver hebben we het gehad over prenatale psychologie in relatie tot de moeder. Maar we moeten ook de andere ouder en het gezin noemen. Ze zijn ook fundamenteel en spelen een belangrijke rol. Iedereen zal open en ontvankelijk moeten zijn voor het leren van nieuwe ondersteuningsstrategieën.
De moeder staat hierin centraal. De zwangerschap heeft duidelijk meer invloed op haar dan op alle anderen, vanwege de fysieke veranderingen die ze doormaakt. Ook doen er zich hormonale en emotionele veranderingen voor. Gelukkig heeft prenatale psychologie ook hier veel over te zeggen. Dus, hoe helpt het?
Prenatale psychologie helpt…
- Vóór de verwekking: misschien hebben twee mensen moeite om zwanger te worden en moeten ze nu vruchtbaarheidsbehandelingen overwegen. Dit gaat natuurlijk gepaard met enorm veel druk en stress. Prenatale psychologie werkt aan de opvattingen die een stel heeft over het krijgen van kinderen als blijkt dat zwangerschap geen optie is. Het kan potentiële ouders ook helpen om te gaan met dingen uit hun verleden, zoals een abortus of een miskraam.
- Tijdens de zwangerschap: als je voor het eerst zwanger bent, kan het idee van een bevalling vrij angstaanjagend zijn. Je hebt het tenslotte nog nooit gedaan. Bij je eerste zwangerschap leer je ook voor het eerst over de fysieke en psychologische veranderingen die ermee gepaard gaan. Angst is een veel voorkomende reactie en een gebied waar prenatale psychologie kan helpen. Het kan de zenuwen van een moeder kalmeren met dingen als ontspannings- en ademhalingstechnieken en hulpmiddelen om haar angst en stress te beheersen.
- Na de geboorte: de bevalling kan traumatisch zijn als de baby niet in de juiste positie lag, als het medisch personeel een tang moest gebruiken, of als er een keizersnede moest worden uitgevoerd na een poging tot een natuurlijke bevalling. In dit geval is psychologische ondersteuning van vitaal belang om post-partumdepressie weg te houden en de band tussen moeder en kind te ondersteunen.
- Voor het gezin: de komst van een baby verandert het leven van een moeder. Maar ook het leven van haar partner en het hele gezin. Het is niet altijd voor iedereen even gemakkelijk om zich aan deze verandering aan te passen. Prenatale psychologie biedt hulpmiddelen en richtlijnen voor zowel de ouders als het gezin om hen te helpen overal goed mee om te gaan en zich aan te passen aan hun nieuwe realiteit.
Een band opbouwen met de baby
Prenatale psychologie kan op een gezonde manier de band tussen moeder en kind bevorderen. Deze band begint zich al vroeg te vormen, terwijl de baby nog in haar baarmoeder zit. Vanaf dat moment ontwikkelt zich een speciale relatie. Deze relatie wordt nog hechter wanneer de moeder haar baby voor het eerst vasthoudt.
Er kunnen problemen zijn met het geven van borstvoeding of het verzorgen van de baby. Dit geldt met name als de moeder last heeft van post-partumdepressie. In contact staan met de baby is uiterst belangrijk, evenals het herkennen en voldoen aan de behoeften van de baby.
Prenatale psychologie leert de moeder om vol genegenheid met haar kind om te gaan. En dit is de basis van een veilige gehechtheid. Veilige gehechtheid is altijd het doel.
“Als wij als volwassenen problemen hebben om het kind te geven wat het kind nodig heeft, is het aan ons om eens goed naar onze eigen verwaarlozing te kijken voordat we het kind de schuld geven.”
-Laura Gutman-
Prenatale psychologie heeft veel te bieden in elke fase van de zwangerschap, zelfs gedurende de hele post-partumperiode. Het doel is een gelukkige, gezonde baby en een gelukkige, gezonde moeder – en bovenal een goede gehechtheid.