Muziek en emoties

Muziek en emoties

Laatste update: 29 mei, 2017

De definitie van muziek is ‘de kunst om geluiden van de menselijke stem of instrumenten te combineren, of ieder op zich, wat een genot veroorzaakt, sensitiviteit opwekt, of het nu geluk of verdriet is‘. Daarom is zingen, de geluiden van een gitaar of vioolmuziek van een orkest of een rockband… allemaal muziek.

Sinds de oudheid wordt muziek als kunst beschouwd. Het is een code, een universele taal, die aanwezig is in alle culturen in de geschiedenis van de mensheid. Interessant genoeg zijn de hiërogliefen tekens die het woord ‘muziek’ vertegenwoordigen identiek aan die van de mentale staten ‘vreugde’ en ‘welzijn’. En in China betekenen de twee karakters die muziek vertegenwoordigen ‘genieten van het geluid’. Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen.

Muziektherapie

Mogelijk gaat de oorsprong van het therapeutische gebruik van geluiden en muziek terug naar het begin van de mensheid. Plato heeft al aangehaald dat “muziek voor de ziel is wat lichaamsbeweging is voor het lichaam”. Hij herkende dat muziek over bepaalde kwaliteiten of eigenschappen beschikt die onze emotionele en/of spirituele staten beïnvloeden.

De American Music Therapy Association (AMTA) definieert muziektherapie als “een beroep op het gebied van gezondheid, waarbij muziek en muzikale activiteiten worden gebruikt om fysieke, psychologische en maatschappelijke behoeften van mensen van alle leeftijden aan te pakken. Muziektherapie verbetert de kwaliteit van het leven van gezonde mensen en voldoet ook aan de behoeften van kinderen en volwassenen met verschillende handicaps en aandoeningen. De interventies door muziektherapie kunnen worden ontworpen om welzijn te verbeteren, stress onder controle te houden, pijn te verminderen, gevoelens uit te drukken, het geheugen te verbeteren, communicatie te verbeteren en fysieke rehabilitatie te vergemakkelijken.”

Dus als we ziekte beschouwen als een verstoring, onbalans of gebrek aan communicatie, kunnen we geloven dat muziek kan helpen om de bruggen te bouwen die nodig zijn om de communicatie die geblokkeerd is door te kunnen laten stromen. Het draagt ​​bij aan het herstel of de verbetering van de gezondheid.

Vandaag de dag wordt muziektherapie toegepast op een breed scala van omstandigheden en mensen van alle leeftijden. Er zijn algemene toepassingen in het onderwijs (bij autisme, hyperactiviteit, syndroom van Down), de geestelijke gezondheid (depressie, angst, stress), medicijnen (oncologie, pijn, mensen die op de intensive care liggen) en geriatrie (dementie).

Dankzij het vermogen van muziek om op alle niveaus te werken kan muziektherapie een aantal doelstellingen bereiken, zoals:

  • Het verbeteren van het niveau van emoties en gedrag.
  • Het ontwikkelen van communicatie en manieren van expressie.
  • Het vrijlaten van opgebouwde energie.
  • Het ontwikkelen van affectief-emotioneel bewustzijn.
  • Het geven van verrijkende muzikale ervaringen om mensen te helpen zich te motiveren.
  • Het versterken van het zelfbeeld en persoonlijkheid.
  • Rehabilitatie, socialisatie en opvoeding.

Beïnvloedt muziek mensen op emotioneel niveau?

Wie heeft er nog nooit emoties beleefd tijdens het luisteren naar muziek? Geluid en muziek beroeren onze emoties, en deze veranderen onze fysiologie en onze hormonen. Ze veranderen onze hartslag. We kunnen ons hiervan bewust zijn, maar vaak zijn we dit niet.

Muziek werd in de oudheid gebruikt om strijders en jagers aan te moedigen. Ook in films wordt het gebruikt als middel om de effecten van bepaalde scènes te versterken, waarbij het een onontbeerlijke code voor de emotionele lading van het script en situaties is geworden (Cohen, 2011).

Onze stemming wordt vaak weerspiegeld door het soort muziek dat we luisteren of zingen. Een verdrietig liedje kan ons in een melancholische staat brengen, terwijl een vrolijk lied ons kan opvrolijken en ons enkele minuten geluk kan geven. Zoals zachte en harmonische muziek ons ​​vergezelt tijdens onze momenten van ontspanning en studie, stimuleert ritmische muziek ons ​​terwijl we aan het sporten zijn.

Muziek heeft invloed op veel van onze belangrijke herinneringen. Wie heeft nog nooit een bepaalde situatie met een liedje geassocieerd?

De hersengebieden die geactiveerd worden door emoties en muziek zijn vrijwel hetzelfde. Wanneer de hersenen geluidsgolven waarnemen, produceren ze bepaalde psycho-fysiologische reacties. Dit wekt emoties op en veroorzaakt fysiologische veranderingen, zoals een verhoging van neurotransmitters en andere hormonen, die op het centrale zenuwstelsel werken.

Muziek kan onze fysiologische ritmes aanpassen, onze emotionele staat veranderen en onze gedachten aanpassen door onze geest vrede en harmonie te geven. Muziek heeft op alle niveaus een sterke invloed op mensen.

    “De kunst van muziek is die, die het dichtst bij tranen en herinneringen is.”
-Oscar Wilde-

Denk je dat we zonder muziek kunnen leven?

Bibliografie:

Jauset Berrocal, Jordi A. (2008). Music and Neuroscience: Music Therapy. Its Foundations, Effects and Therapeutic Applications. Barcelona: Editorial UOC.

Afbeelding met dank aan Jake Olson Studios


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.