Micro-ontrouw is gevaarlijk

Waar begint het terrein van ontrouw? In dit artikel hebben we het over een soort die vaak over het hoofd gezien wordt vanwege zijn subtiliteit.
Micro-ontrouw is gevaarlijk

Laatste update: 22 augustus, 2022

Ontrouw in een relatie is vaak een gebeurtenis van voldoende ernst om de band te verbreken. De psychologe, Melanie Schilling waarschuwt dat er gevallen zijn waarin ontrouw vermomd wordt als onschuldige daden. Ze noemt dit micro-ontrouw. Ondanks de subtiliteit ervan waarschuwt de deskundige dat het de stabiliteit van een relatie kan schaden.

In dit artikel geven we je wat nuttige informatie over micro-ontrouw, zodat je kunt leren hoe je het kunt herkennen. Voor we beginnen willen we alleen maar benadrukken dat het met open en duidelijke communicatie mogelijk moet zijn om dit soort situaties, die pijn en het einde van een relatie kunnen veroorzaken, te vermijden.

Ontrouwe man
Het gebruik van nieuwe technologieën is aangemerkt als een van de belangrijkste factoren die tot micro-ontrouw leiden.

Micro-ontrouw

Ontrouw kan opgevat worden als het verbreken van een verbintenis. Als iemand bijvoorbeeld een seksuele relatie heeft met iemand die niet zijn partner is, terwijl het contract tussen hen dat (impliciet of expliciet) niet toestaat, dan is dat ontrouw.

Dat gezegd hebbende, zijn er bepaalde relaties waarin de leden seksuele relaties met derden toestaan. Ze vinden het echter niet aanvaardbaar om er enige vorm van emotionele band mee te vormen. De betekenis van ontrouw is dus voor elk paar verschillend en hangt af van de individuele afspraken die ze binnen hun relatie gemaakt hebben.

In de regel onderscheidt men twee soorten ontrouw : seksuele en emotionele. Sommige auteurs (Engelse link) zijn echter van mening dat beide vormen elkaar niet noodzakelijk uitsluiten. Ze suggereren dat ontrouw bestaat op een spectrum waarin er verschillende manieren zijn om ontrouw te zijn, afhankelijk van bepaalde factoren (Blow & Hartnett, 2005).

Hiervan uitgaande ontwikkelde de psychologe, Melanie Schilling, het begrip micro-ontrouw om bepaalde gedragingen te catalogiseren. Volgens deze specialist komen ze voor wanneer een persoon in een relatie bepaalde handelingen begaat om zich lichamelijk of emotioneel op een ander te richten.

Ze worden gekenmerkt door subtiele handelingen die onbewust kunnen zijn, maar toch schadelijk voor de relatie kunnen zijn.

Soorten micro-ontrouw

Net zoals er verschillende soorten ontrouw zijn, gebeurt dat ook met deze subtielere, minder voor de hand liggende handelingen. Deze vorm van ontrouw wordt gekenmerkt door geheimzinnigheid en verzwijgen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Veelvuldig contact hebben met een persoon met wie ze niet bevriend zijn maar voor wie ze toch aantrekkingskracht voelen.
  • Zich bewust zijn van wat hun vroegere partners doen.
  • Gesprekken van seksuele aard met anderen voeren.
  • Opzettelijk niet vermelden dat ze een relatie hebben.
  • Telefoonnummers onder verschillende namen bewaren zodat hun partner het niet vermoedt.
  • Weinig belang hechten aan hun huidige relatie.
  • Denigrerend over hun partner spreken in gesprekken met de ander.

Zoals je ziet zijn dit kleine handelingen die, hoewel ze op zich geen seksuele handelingen of emotionele verbindingen vormen, toch wijzen op aantrekkingskracht of belangstelling. Daarom kan micro bedrog de aantrekkingskracht tot de ander vergroten en tot seksuele of emotionele ontrouw leiden.

Het is belangrijk dat de ‘bedrieger’ nadenkt over de betekenis van zijn handelingen met de ander. Als ze de situatie verder willen brengen, is het misschien beter dat ze de huidige toestand van hun relatie nog eens overdenken. Misschien willen ze analyseren of de aantrekkingskracht ontstaan is door problemen in hun relatie, of dat ze echt iets meer willen.

Vrouw negeert haar man
Micro-ontrouw betreft kleine handelingen naar andere mensen tot wie de dader zich aangetrokken voelt, die ze voor hun partner verbergen.

Hoe deze situatie in een relatie aan te pakken

Zoals we al eerder zeiden, moet je, als je in een relatie zit en je met dit soort gedrag bezighoudt, heel goed nadenken. Als het een probleem is dat te maken heeft met spanningen in je relatie, kun je er het beste over praten.

Aan de andere kant, als je je echt aangetrokken voelt tot de ander, is het misschien het beste om er een tijdje tussenuit te gaan. Om eens goed na te denken over wat je wilt. In beide situaties is open communicatie de gezondste weg.

Hetzelfde geldt voor het geval je ontdekt dat je partner aan het micro-ontrouw is. Je doel moet niet zijn om te beschuldigen en met de vinger te wijzen, maar om uit te drukken hoe je je over de ontdekking voelt. Je moet ook een kalme en ontvankelijke houding bewaren, zodat je partner zich eerlijk kan uitdrukken.

Een van de sleutels om dit soort problemen te vermijden is duidelijke afspraken en grenzen in je relatie vast te leggen. Met de komst van nieuwe technologieën en mogelijkheden voor interactie worden de grenzen tussen trouw en ontrouw steeds vager.

In plaats van ervan uit te gaan dat je partner wel zal weten dat iets je zal kwetsen, is het beter om vanaf het begin duidelijk te maken waar je grenzen liggen. Daarnaast moet je rekening houden met zijn of haar grenzen en daarop gebaseerde afspraken maken.

Tenslotte kun je relatietherapie overwegen om micro-ontrouw in je relatie aan te pakken. Een deskundige zal je helpen je problemen te evalueren en je helpen de relatie te versterken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Blow, A. J., & Hartnett, K. (2005). Infidelity in committed relationships II: A substantive review. Journal of marital and family therapy, 31(2), 217-233.
  • Schilling, M. Are you being unfaithful without even realising? Psychologist explains why MICRO-CHEATING is on the rise – and how to spot a cheater.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.