Vijf merkwaardige feiten over de G-spot

Denk jij alles te weten over de G-spot? We presenteren verschillende curiositeiten en wat wetenschappers over hem weten.
Vijf merkwaardige feiten over de G-spot
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 19 januari, 2023

Miljoenen mannen en vrouwen over de hele wereld gaan er prat op dat ze de exacte locatie ervan kennen, maar slechts enkelen hebben hem ook echt gevonden. Inderdaad, de G-spot is ongetwijfeld een van de grootste raadsels van de afgelopen eeuwen, en een waarover wetenschappers nog steeds heftig discussiëren.

In de populaire cultuur is de G-spot een ongewone hoofdpersoon. Hij is de hoofdpersoon in duizenden boeken en komische monologen en wordt vaak genoemd in films en tv-shows. Maar bijna alles wat erover bekend is, is volledig verdraaid, iets wat je in dit artikel zult ontdekken.

Vijf merkwaardige feiten over de G-spot

De G-spot is genoemd naar Ernst Gräfenberg. Hij was een Duitse arts en wetenschapper die gespecialiseerd was in gynaecologie en verloskunde. Gräfenberg deed onderzoek naar de vrouwelijke erogene zones, gebaseerd op de bevindingen van andere onderzoekers vóór hem. In feite had Regnier de Graaf al in de 17e eeuw het bestaan van vrouwelijke ejaculatie en een erogene zone in de vaginawand beschreven.

De term G-spot werd voor het eerst populair door een artikel (Engelse link) dat in 1980 werd gepubliceerd. Daarin beschreef men een geval van vrouwelijke ejaculatie dat verband hield met de stimulatie van een gebied in de wand van de vagina. Sindsdien staat het gebied bekend als de G-spot. Het heeft gediend als inspiratiebron voor duizenden artikelen, boeken, essays en andere producties.

Het voorgaande dient om twee dingen duidelijk te maken. Ten eerste dat er altijd gespeculeerd is over het bestaan van een specifieke erogene zone in de vagina. Ten tweede is praten over de G-spot een commercieel fenomeen. Zeker, iedereen wil weten waar hij zit, hoe hij aanvoelt, en hoe je hem kunt vinden. Daarom is er zoveel materiaal in de vorm van video’s, artikelen, boeken, enz. over dit onderwerp.

Nu gaan we je vijf merkwaardige feiten geven over de G-spot. We hebben alleen door wetenschappers onderschreven informatie als referentiepunt genomen, ondanks het feit dat die in veel gevallen tegenstrijdig is.

Vrouw heeft een orgasme
De G-spot is nog steeds een mysterie, omdat er geen consensus bestaat onder deskundigen.

1. De G-spotis nog niet bewezen door de wetenschap

Het eerste merkwaardige feit over de G-spot moet het punt zijn dat hij misschien niet eens bestaat. Deskundigen en onderzoekers (Engelse link) zijn het er namelijk over eens dat er geen sluitend bewijs is voor de G-spot hypothese. In feite is er geen consensus over de plaats, grootte of textuur, dus het gebied blijft een mysterie (Engelse link) .

Gezien de meningen hierover hebben sommige specialisten (Engelse link) voorgesteld om de term G-spot af te schaffen en te vervangen door de term clitourethrovaginaal complex (CUV). Dit verwijst naar een functioneel, dynamisch en hormoonafhankelijk gebied dat de clitoris, urethra en vaginale wand omvat.

Het debat gaat echter door en elk jaar verschijnen er evenveel artikelen die het bestaan ervan verdedigen als verwerpen.

2. De stimulatie is deels psychologisch

Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat ongeveer 50 procent van de vrouwen niet gelooft in het bestaan van de G-spot. Degenen die dat wel doen, hebben een grotere perceptie van hun genitaliën, hebben vaker gemeenschap, en hebben een gezond idee van hun seksuele functie.

Deskundigen (Engelse link) hebben echter vastgesteld dat vrouwen die in het bestaan ervan geloven, paradoxaal genoeg vaak niet in staat zijn hem te lokaliseren wanneer ze dat willen.

In feite bestaat de hypothese dat de stimulatie die in de wanden van de vagina wordt opgewekt deels subjectief is. Dit betekent niet dat er geen erogene zones in deze wanden zijn, maar eerder dat de subjectieve component een belangrijke rol speelt. In feite is een zekere mate van opwinding, comfort en plezier essentieel om de G-spot te ‘vinden’ en te stimuleren.

3. Vrouwelijke ejaculatie is een echt verschijnsel

Hoewel men ejaculatie kan bereiken door clitorale stimulatie, associeert men vrouwelijke ejaculatie vaak met G-spot stimulatie. Het is duidelijk nog steeds een controversiële term, maar deskundigen (Engelse link) classificeren het als een echt verschijnsel. De samenstelling ervan verschilt van urine wat betreft de concentraties ureum en creatinine, dus het is beslist een andere stof.

Dat gezegd hebbende, is de specifieke functie van deze vloeistof niet bekend (het zaadvocht van de man heeft wel een functie). Omdat het een aanzienlijke concentratie PSA heeft, heeft het waarschijnlijk antibacteriële eigenschappen in de vrouwelijke plasbuis.

Ejaculatie zou afkomstig zijn van de paraurethrale klieren van Skene, voor het eerst beschreven door de Schotse gynaecoloog Alexander Skene.

4. Stimulatie kan verband houden met intensere orgasmen

We hebben al vastgesteld dat elk orgasme grotendeels afhangt van subjectieve of psychologische variabelen. Daaraan moeten we ook toevoegen dat ieders lichaam anders is, zodat het niet mogelijk is globale resultaten te generaliseren. Afgezien daarvan zijn er aanwijzingen dat stimulatie van de vaginale wanden kan leiden tot intensere orgasmes.

Zo bleek uit een studie (Engelse link), gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine in 2020, dat 62 procent van de vrouwen orgasmes via vaginale stimulatie prettiger vindt dan die via clitorale stimulatie. De laatste kan echter sneller worden opgewekt. Desondanks zijn sommige deskundigen(Engelse link) huiverig voor het gebruik van de labels, vaginaal orgasme, en clitoraal orgasme.

Vijf merkwaardige feiten over de G-spot
Vrouwen die geloven in het bestaan van de G-spot hebben moeite hem te lokaliseren.

5. De G-spot kan vergroot worden, maar het wordt afgeraden

Sinds enkele decennia wordt een procedure aangeboden om de G-spot te vergroten. Daarmee zou ook het plezier dat iemand voelt tijdens de stimulatie ervan vergroten. De vergroting is tijdelijk en bestaat uit het injecteren van collageen onder het oppervlak van het gebied waarin het zou bestaan.

Deskundigen (Engelse link) wijzen er echter op dat de ingreep niet wordt aanbevolen, deels omdat is vastgesteld dat het bestaan van de G-spot betwistbaar is.

De overweldigende publiciteit die aan dit gebied wordt gegeven heeft een buitensporige afhankelijkheid ervan gecreëerd. Veel stellen omzeilen inderdaad andere kanalen van stimulatie. Bovendien, als vrouwen geen genot bereiken in dit gebied, wordt hun intimiteit gereduceerd tot gevoelens van ontevredenheid, onzekerheid en angst.

Daarom zoeken ze procedures zoals de vergroting van de G-spot. Het grote nadeel daarvan is dat het complicaties kan opleveren zoals infecties, seksuele disfunctie, dyspareunie (pijn), en andere.

Uit deze merkwaardige feiten over de G-spot kunnen verschillende conclusies worden getrokken. De eerste is dat je je niet moet afsluiten voor stimulatie in dit gebied, noch dat je al je inspanningen erop moet concentreren. Voorspel en stimulatie in andere gebieden zijn even belangrijk of zelfs belangrijker om genot te bereiken. Anders kiezen is reductionistisch.

De tweede conclusie is dat men de sociale, culturele en mediadruk rond de G-spot terzijde moet schuiven. In feite kan het leiden tot gokken op ongezonde procedures, evenals het ervaren van seksuele disfunctie. Het belangrijkste is om je eigen lichaam te verkennen en die gebieden te stimuleren waar je meer opwinding vindt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Addiego, F., Belzer Jr, E. G., Comolli, J., Moger, W., Perry, J. D., & Whipple, B. Female ejaculation: A case study. Journal of Sex Research. 1981; 17(1): 13-21.
  • Aydın, S., Sönmez, F. C., Karasu, A. F. G., Gül, B., & Arıoğlu, Ç. Search for the G spot: microvessel and nerve mapping of the paraurethral anterior vaginal wall. International Urogynecology Journal. 2020; 31(12): 2565-2572.
  • Bachelet JT, Mojallal A, Boucher F. Chirurgie génitale féminine, les techniques d’amplification du point-G–État de la science [Female genital surgery, G-spot amplification techniques–state of the science]. Ann Chir Plast Esthet. 2014 Oct;59(5):344-7. French.
  • Kaya, A. E., & Çalışkan, E. Women self-reported G-spot existence and relation with sexual function and genital perception. Turkish Journal of Obstetrics and Gynecology. 2008; 15(3): 182.
  • Kilchevsky, A., Vardi, Y., Lowenstein, L., & Gruenwald, I. Is the female G‐spot truly a distinct anatomic entity?. The journal of sexual medicine. 2012; 9(3): 719-726.
  • Mollaioli, D., Sansone, A., Colonnello, E., Limoncin, E., Ciocca, G., Vignozzi, L., & Jannini, E. A. Do we still believe there is a G-spot?. Current Sexual Health Reports. 2021; 13(3): 97-105.
  • Puppo, V., & Puppo, G. Anatomy of sex: Revision of the new anatomical terms used for the clitoris and the female orgasm by sexologists. Clinical Anatomy. 2015; 28(3): 293-304.
  • Rodriguez, F. D., Camacho, A., Bordes, S. J., Gardner, B., Levin, R. J., & Tubbs, R. S. Female ejaculation: An update on anatomy, history, and controversies. Clinical Anatomy. 2021; 34(1): 103-107.
  • Shaeer, O., Skakke, D., Giraldi, A., Shaeer, E., & Shaeer, K. Female orgasm and overall sexual function and habits: a descriptive study of a cohort of US women. The journal of sexual medicine. 2020; 17(6): 1133-1143.
  • Vieira-Baptista, P., Lima-Silva, J., Preti, M., Xavier, J., Vendeira, P., & Stockdale, C. K. G-spot: fact or fiction?: a systematic review. Sexual Medicine. 2021; 9(5): 100435.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.