Liefde maakt ons intelligenter, volgens de neurowetenschap
Mensen zeggen vaak dat als iemand verliefd wordt, hij zijn verstand op de een of andere manier verliest. Nou, eigenlijk heeft de neurowetenschap bewezen dat het tegendeel waar is! Liefde maakt ons intelligenter!
Als iemand verliefd is, veranderen er verschillende dingen in zijn hersenen en fysiologie. Deze ervaring is heel bijzonder, juist daardoor.
Wie verliefd is, vooral in het begin van de relatie, voelt zich meer wakker en emotioneel verbonden met de wereld. Ook zijn ze empathischer en meelevender.
Feit is dat liefde ons betere mensen maakt. Maar daarnaast ontdekte de neurowetenschap dat liefde ons ook slimmer maakt. Waarom? De chemie van de liefde huist voornamelijk in de hersenen, en de transformatie die verliefdheid met zich meebrengt bereikt ook gebieden die cognitieve functies uitvoeren.
“De liefde voelen van mensen van wie we houden is een vuur dat ons leven voedt.”
Liefde maakt ons intelligenter
Om tot de conclusie te komen dat liefde ons slimmer maakt, scande een groep onderzoekers (Engelse link) van de Universiteit van Chicago de hersenen van verschillende mensen die verliefd waren. Uit deze beelden, samen met andere tests, bleek dat mensen die verliefd zijn ook sneller denken, ideeën en gedragingen van anderen duidelijker waarnemen, en ook creatiever zijn.
Om tot deze conclusies te komen gebruikten de onderzoekers elektroden. Ze plaatsten de elektroden op het hoofd van de deelnemers en lieten hen vervolgens een serie foto’s zien, waaronder een van hun partner. Bovendien vertelden ze hen ook verschillende namen, waaronder de naam van hun partner.
Vervolgens ontdekten de onderzoekers dat 12 hersengebieden werden geactiveerd als deze mensen hun geliefde zagen of hun naam hoorden.
Een van de gebieden die bijzonder intense activiteit vertoonden was de gyrus angularis, een van de gebieden die traditioneel geassocieerd worden met abstract denken en creativiteit. In feite stopte deze activiteit niet als de deelnemers foto’s van andere mensen zagen of andere namen hoorden.
“Je verstand verliezen”
De resultaten van het onderzoek waren behoorlijk overtuigend. Je “verliest je verstand” dus niet als je verliefd wordt. Sterker nog, liefde lijkt ons echt intelligenter te maken.
In dit verband vergelijken de onderzoekers van de studie de gyrus angularis met een kleine robot die een complex neuraal netwerk kan activeren, omdat dit gebied sterk verbonden is met andere hersengebieden.
De hoekige gyrus speelt een rol bij functies als cijfer- en taalverwerking, maar ook bij zeer complexe autobiografische gegevens. Dit betekent dat we naast liefde ook een speciaal vermogen krijgen om ons eigen gedrag beter te begrijpen. Dit gebeurt op een dieper niveau dan in normale situaties.
Door deze denk- en waarnemingsvergroting zijn mensen die verliefd zijn beter in staat het gedrag van anderen op een dieper niveau te begrijpen. Zo nemen ze de eigenschappen van andere mensen beter waar en herkennen ze hun gevoelens beter. Daarom hebben onderzoekers geconcludeerd dat houden van ons ook betere mensen maakt.
Voorbij de eerste verliefdheid
Het is duidelijk dat al deze hersenactivaties en -reacties intenser zijn tijdens de verliefdheidsfase. Een ander onderzoek vond echter dat dezelfde effecten ook later in de relatie konden worden waargenomen. Zolang de liefde aanwezig was, waren er zeer reële voordelen, zelfs als die liefde niet zo bruisend was als in het begin.
Een onderzoek van de Universiteit van Californië bevestigde dit. Dit keer bestudeerden de onderzoekers een aantal paren die gemiddeld 21,4 jaar bij elkaar waren. Wat deze paren gemeen hadden was dat ze allemaal beweerden nog steeds verliefd te zijn op hun respectievelijke partners.
De onderzoekers ontdekten dat hun hersenen vergelijkbaar reageerden met die van de hierboven genoemde stellen, die pas verliefd waren geworden.
Een bijzondere waarneming was een verhoogde hoeveelheid dopamine in hun hersenen. Dopamine is een neurotransmitter die gunstige effecten heeft op iemands stemming en ook cognitieve activiteit beïnvloedt. In principe helpt het bij het reguleren en moduleren van informatiestromen. In dit verband leidt een dopaminetekort tot problemen met geheugen, aandacht en probleemoplossing.
Op grond van al dit bewijsmateriaal kunnen we tot de conclusie komen dat liefde ons inderdaad intelligenter maakt. Die intelligentie geldt niet alleen voor strikt cognitieve zaken, maar omvat ook de bredere wereld van de emotionele intelligentie.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Lomar, J. (2017). La Inteligencia del Amor: Un viaje del temor al Amor. Borealis.