Kan samen een reisje maken een relatie redden?

Als communicatie en intimiteit in een relatie mislukken, kan een verandering van omgeving helpen. Dat gezegd hebbende, is het niet altijd genoeg. Ontdek wanneer samen een reisje maken kan helpen om een relatie te redden.
Kan samen een reisje maken een relatie redden?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 16 mei, 2023

Alle relaties maken moeilijke tijden door. Soms stroomt de communicatie niet, gaat de emotionele intimiteit geleidelijk verloren, en hebben beide partners ernstige twijfels. Op deze momenten kan het ontsnappen aan de routine en het plannen van een uitje een oplossing lijken. Maar kan een reisje samen echt een relatie redden?

Interessant genoeg is het een optie waar veel mensen zich toe wenden. Bovendien zijn er sommigen die beweren dat het goede resultaten biedt. Aan de andere kant is het misschien niet meer dan een tijdelijke remedie. Het kan de situatie zelfs verergeren. Het hangt allemaal af van een reeks variabelen die we hieronder uitleggen.

Op reis gaan kan je relatie redden

Het idee dat een uitje heilzaam is, is niet naïef of vergezocht. Sterker nog, sommige onderzoeken (Engelse link) ondersteunen deze hypothese. Meer specifiek vonden ze dat gedeelde reizen de tevredenheid verhogen, de kans op scheiding of scheiding verkleinen, de communicatie verbeteren, en helpen om de ruimte van intimiteit te vergroten. Dit gebeurt door de volgende factoren:

  • Gedeelde vrije tijd tussen partners is gecorreleerd met hun welzijn en tevredenheid. Ongetwijfeld biedt een uitje hun de mogelijkheid om meer tijd te besteden aan gezamenlijke activiteiten.
  • In het dagelijks leven wordt de tijd die partners aan hun relatie en gezinsleven kunnen besteden vaak steeds kleiner, vanwege werk en persoonlijke verplichtingen. Tijdens een reis kunnen ze echter genieten van meer tijd samen. Hierdoor kunnen ze de emotionele intimiteit herstellen.
  • Onderzoek (Engelse link) suggereert ook dat reizen positieve emoties oplevert. Het plannen en uitvoeren van een reis genereert gevoelens van hoop, vreugde, enthousiasme en welzijn. Dit beïnvloedt natuurlijk de manier waarop we met anderen omgaan. Als we meer ontspannen zijn, zijn we ook toleranter en vriendelijker en meer bereid om samen te werken en te onderhandelen.
  • Op reis gaan is ook een uitstekende gelegenheid om de communicatie te verbeteren. Dit is vooral het geval bij stellen waar de communicatie normaal gesproken hapert. In feite wordt door het verlaten van huis en het veranderen van hun routines de, vaak nogal negatieve, dagelijkse dynamiek waarin ze zijn ondergedompeld getransformeerd. Op de nieuwe bestemming komen communicatiestromen en positieve uitwisselingen inderdaad vaker voor.
Stel gaat op reis
De mate waarin reizen een relatie ten goede kan komen is afhankelijk van de mate van conflict.

De noodzaak van alternatieve maatregelen

Ondanks de bovengenoemde voordelen is op reis gaan misschien niet het antwoord op een kritieke situatie. Bovendien mag niet worden vergeten dat de voordelen wel eens tijdelijk zouden kunnen zijn. Bij thuiskomst zouden de communicatieproblemen, de stress en het gebrek aan betrokkenheid er dus nog steeds zijn.

Aan de andere kant kan een gezamenlijk uitje dienen om de banden te versterken bij paren waarvan de relatie al werkt of die alleen oppervlakkige, specifieke of kleine problemen hebben. Maar, als je door een diepe crisis gaat, zullen de moeilijkheden zich niet vanzelf oplossen . Sterker nog, ze kunnen zelfs toenemen.

Aan de ene kant kan de reis een fantasie zijn die de problemen van het stel op magische wijze lijkt te hebben verdampt. Maar als ze terugkeren naar hun dagelijks leven, moeten ze nog steeds met elkaar praten, onderhandelen, beslissingen nemen en hun gezamenlijke plannen weer uitvoeren, en alle moeilijkheden die er in dit opzicht eerder waren, zullen intact blijven.

Bovendien, als het stel ernstige problemen heeft, kan het samen op een nieuwe bestemming gegooid worden, zonder de mogelijkheid om afstand te nemen, verwijten, wrok en gevoelens van ontevredenheid oproepen.

Reizen kunnen relaties redden

In de regel verdwijnt een relatiecrisis niet met een reis naar een nieuwe locatie. Ook is vooraf veel bezinning nodig. Als je in deze situatie verkeert, volgen hier enkele richtlijnen:

  • Welke moeilijkheden zijn er in jullie relatie? Wat gebeurt er nu dat voorheen niet gebeurde? Misschien zijn het constante conflicten, onverschilligheid, een gebrek aan hoop, of een andere fundamentele component. Volgens de driehoekstheorie van de liefde van Robert Sternberg zijn er verschillende soorten relaties met hun eigen kenmerken. Je mist bijvoorbeeld misschien passie, intimiteit of betrokkenheid in je relatie.
  • Hoe voel je je dan? Wat heb je nodig van je relatie? Een goed uitgangspunt is om jezelf te gaan analyseren, in plaats van je te richten op het zoeken naar de gebreken of mislukkingen van je partner. Je moet jezelf onderzoeken en leren kennen, en je emoties en behoeften in kaart brengen als je ze later wilt kunnen uiten.
  • Wat kun je doen om te verbeteren? Wat kun jij bijdragen aan de relatie? Neem in dit opzicht verantwoordelijkheid, accepteer je eigen fouten of verbeterpunten, en zet je in om eraan te werken. Misschien heb je ontdekt dat je assertiever, geduldiger of empathischer moet zijn tegenover je partner, en leren hoe je dat moet doen zou het verschil maken.
Stel maakt een reis
Elke reis die je als stel onderneemt, met als doel een relatie te redden, vereist extra werk als je de band wilt herstellen.

Gezamenlijke oplossingen

Alleen als je allebei je eigen interne situaties analyseert, kun je die delen en gezamenlijke oplossingen zoeken. Deze variëren van het aanbrengen van een paar eenvoudige veranderingen, zoals het hebben van een maandelijkse afspraak, tot het nemen van het besluit om professionele hulp te zoeken. Hoe dan ook, je moet over de situatie nadenken. En een reis kan daar het ideale moment voor zijn.

Bedenk tenslotte dat dit het doel is van je reis, dus je moet wat ruimte vinden voor introspectie. Een verandering van omgeving en het ontbreken van verplichtingen zullen je helpen je geest te richten op de behoeften van je relatie.

Aan de andere kant wil je misschien apart reizen of dit proces vanuit huis uitvoeren. Onthoud alleen dat een reis uiteindelijk je relatie niet zal redden als je er niet het extra werk in stopt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.