Jezelf voor schut zetten maakt je gelukkiger
Mensen die zichzelf erg serieus nemen zullen zichzelf voor schut zetten een angstaanjagende gedachte vinden. Het klopt inderdaad dat foutloos werken en sterk overkomen ons imago goed doet, vooral wanneer deze dingen er echt toe doen. Als we onszelf echter voor schut zetten, zelfs in zulke situaties, wil dat niet meteen zeggen dat het het einde van de wereld is.
Je voor schut voelen gezet gaat verder dan een gevoel van schaamte. Fouten of mislukkingen worden over het algemeen snel afgekeurd. Echter, degene die zich hierdoor zo belachelijk voelt hoort alleen maar het gelach van anderen om zijn fout.
Het is precies deze spot die het gevoel van schaamte alleen maar erger maakt. Daardoor bevinden ze zich in een situatie die ongemak of spanning kan veroorzaken.
Het is veelal de disproportie of de ongepaste aard van de gebeurtenis die het zo belachelijk maakt. Daarom is het erg makkelijk om onszelf voor schut te zetten in formele situaties. Deze situaties leggen ons meestal behoorlijk strenge, sociale protocollen op.
Daardoor kan het zo zijn dat we uiteindelijk een grens (of meerdere) overschrijden. Ondanks dat we ons hierdoor belachelijk voelen, valt hier niet aan te ontsnappen. We hebben het allemaal wel eens een keertje meegemaakt.
“Een dwaas denkt dat hij wijs is; een wijze man weet dat hij een dwaas is.”
Clowns en onszelf voor schut zetten
Clowns zijn personages die dommigheid een deel van hun komedie maken. Clowns staan voor alles dat als belachelijk wordt bestempeld. Ze kleden zich raar, veelal in een kleurrijk pak. Daarbij gebruiken ze ook nog enorme schoenen, rode neuzen en bizar uitziende schmink.
Het merendeel van een clowns routine bestaat uit struikelen en omvallen. Dit wordt vaak heel grappig gevonden omdat clowns altijd het slachtoffer zijn van hun eigen afleiding. Ze zijn gefocust op een ding voordat ze plotseling struikelen en vallen.
Een goede clownsact staat bol van de misverstanden. Bijvoorbeeld:
- Ze eten een stuk karton omdat ze denken dat het cake is
- Ze kussen iets ongepasts omdat ze denken dat ze eigenlijk een lief persoon voor zich hebben staan
- Hun missie loopt de soep in omdat ze geen instructies kunnen volgen.
De wereld van een clown zit vol dommigheid – maar ook vol onschuldig plezier!
Om jezelf lachen
Realistisch gezien zet je jezelf alleen voor schut wanneer je een fout maakt en dit te serieus opvat.
- Als iemand bijvoorbeeld niet kan dansen maar toch doet alsof, kunnen ze zichzelf voor schut zetten. Mensen zullen deze persoon dan ook waarschijnlijk uitlachen.
- In tegenstelling tot dit scenario kan iemand die weet dat hij niet goed kan dansen toch charmant overkomen. Hoe? Door plezier te hebben om zijn eigen beperkingen!
Dus wat is het verschil tussen de ene situatie en de ander? Een woord: zelfvertrouwen. Iemand met veel zelfvertrouwen is altijd in staat om om zichzelf te lachen. Dat komt doordat ze zichzelf accepteren zoals ze zijn. Ook kunnen ze hun eigen fouten accepteren.
Als iemand echter onzeker van zichzelf is, zal hij zich snel gekwetst of anderszins overstuur kunnen voelen als iemand de spot drijft met zijn mislukking.
Het is een grote fout om te geloven dat we alleen genegenheid en goedkeuring verdienen wanneer we iets goed doen, wanneer we geen fouten maken of wanneer we alleen maar precies de juiste dingen weten te zeggen. Dit leidt echter niet tot ware zelfwaardering; het leidt tot geveinsde zelfwaardering.
Jezelf voor schut zetten
We hebben allemaal verschillende kanten en onhandige gewoontes. Daar is niks mis mee. Het is zelfs heel normaal! Het vergt slechts een beetje afleiding of een klein misverstand om een fout te maken. In deze situaties beschikken we over slechts een tegengif: oprechtheid en bescheidenheid.
We kunnen niet van onszelf verwachten dat we altijd maar het juiste ding doen in elke situatie. Wat we wel kunnen doen is hard werken aan onze trots. Zo kunnen we een positief zelfbeeld opbouwen.
Hiervoor moeten we onze tekortkomingen, sterke punten, fouten en overwinningen allemaal accepteren. Op die manier zullen we onszelf op den duur niet meer willen verbergen. We hoeven niet meer te doen alsof, of alleen onze “goede kanten” laten zien aan anderen.
We kunnen onszelf ook laten wennen aan het voor schut zetten van onszelf. Trek eens een raar gezicht terwijl je voor de spiegel staat, of ga naar buiten zonder jezelf helemaal op te maken of mooi te kleden. Trek je simpele kleding aan en trek zo de aandacht naar je toe.
Misschien shockeer je ook nog iemand. Je zult echter doorkrijgen dat je nog steeds jezelf bent en wellicht zul je zelfs in staat zijn om samen met de rest om jezelf te lachen.
Het belangrijkste is dat je gelukkiger en meer ontspannen zult zijn wanneer je jezelf toestaat om zo nu en dan een beetje speels te zijn (zonder dat dit je dwars zit).
Niets voedt het gevoel van voldoening als een beetje spontaniteit. Niks geeft ons meer zelfvertrouwen dan wanneer we onszelf bevrijden van zorgen over wat iemand anders wel niet van ons denkt.