Je productiviteit verhogen met deze vijf trucs
Je productiviteit verhogen betekent niet dat je meer moet werken. Het is eigenlijk het tegenovergestelde. Productiever zijn betekent meer dingen in minder tijd doen. Het uiteindelijke doel is om volledig efficiënt je werk uit te voeren, zodat je meer vrije tijd hebt.
Werken is stressvol. Wanneer je gestrest raakt, ben je minder productief en word je sneller moe. Zoals je wel kunt raden, draagt dit niet bepaald bij aan een goed humeur. Misschien begin je de effecten ervan zelfs buiten het werk te merken. Jij probeert echter alleen maar rond te komen.
“Begin door te doen wat nodig is; doe dan wat mogelijk is; en voor je het weet doe je het onmogelijke. ‘
Je productiviteit verhogen gaat niet alleen over het verbeteren van je werkprestaties. Wat het echt betekent, is het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Het betekent dat je je door je baan niet uit het veld laat slaan. Het betekent goed voor jezelf zorgen en betere resultaten behalen. Goed nieuws! Er zijn trucs die je daarmee kunnen helpen. Wij zetten er vijf op een rijtje.
1. Je productiviteit verhogen aan het begin van de dag
Een productieve dag is een goede dag. Deze begint vorm te krijgen op het moment dat je wakker wordt. Het is daarom een goed idee om wat vroeger op te staan. Het geeft je extra tijd, zo hoef je je dag niet al haastend te beginnen.
Het is belangrijk dat het begin van je dag persoonlijk en motiverend is. Visualiseer hoe je dag eruit zal zien, in positieve termen. Praat tegen jezelf en laat je inspireren. Probeer geen werkdag te beginnen zonder een duidelijk plan te hebben van wat je gaat doen.
2. Je productiviteit verhogen: streef naar een nadruk en een focus
Concentratie is een fundamenteel onderdeel van het verhogen van je productiviteit. Het betekent focussen op iets specifieks. Je kunt dit makkelijker voor jezelf maken door een nadruk en een focus voor je taken vast te stellen. Het zal je helpen je eigen manier te vinden om iets te doen.
Het is een goed idee om thema’s rondom je taken te bedenken. Maandag zo-dag, dinsdag zus-dag, bijvoorbeeld. Ja, de beroemde to-do lijst werkt nog steeds. Deskundigen stellen voor dat je de minst motiverende of meest vervelende taken als eerste uitvoert. Vervolgens kun je je richten op de rest.
3. Stel de momenten vast waarop je piekt
We hebben allemaal verschillende emotionele en biologische cycli. Er zijn bepaalde momenten van de dag waarop je alerter en gemotiveerder bent. Observeer jezelf enkele dagen zodat je die momenten kunt identificeren. Je wilt weten wanneer je op je best presteert.
Door simpelweg te achterhalen wanneer je de meeste energie hebt, heb je al een grote stap gezet. Het volgende wat je te doen staat is je werk zo inplannen dat je de zwaarste taken voor die momenten bewaart. Dit is een van de meest effectieve trucs die je kunt gebruiken om je productiviteit te verhogen.
4. Je productiviteit verhogen: verdeel je tijd en je taken
Tijd en activiteiten zijn beide beter beheersbaar als je ze opsplitst. Verdeel ze zo veel als je kunt; het is een truc die altijd werkt. Kies specifieke tijden voor elke taak die je gaat doen. Maar laat ook wat tijd over voor onverwachte dingen en probeer je aan je schema te houden.
Zorg terwijl je dit doet dat je je werk analyseert. Achterhaal de best mogelijke manier om dingen onder te verdelen. Geef elke onderverdeling een tijd en houd je eraan. Het zal je helpen georganiseerder te zijn en je consistenter het gevoel geven dat je iets hebt verricht.
Het zorgt er ook voor dat je niet onderschat of overschat hoe lang je ergens mee bezig zult zijn. Door het op te delen in stappen, zul je je veel bewuster zijn van alles wat nodig is.
5. Mechaniseer en koppel los
Bij elk werk komen taken kijken die we op mechanische wijze uitvoeren. Vaak is dit niet iets waar je bij stilstaat, maar elke taak omvat ze absoluut. De uitdaging is om alle taken die je altijd precies op dezelfde manier uitvoert op een rijtje te zetten. Vervolgens kun je zien of er een manier is om ze te vereenvoudigen. Kijk of er een manier is om er meer dan één tegelijk te doen.
Er bestaat een app voor elke taak die je op mechanische wijze uitvoert. Verdiep je er eens in. Nu we het er toch over hebben, stel specifieke tijden vast gedurende de dag waarop je absoluut niet op sociale media of überhaupt op je telefoon mag. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen tot een derde van hun productieve tijd verliezen door doelloos op het internet te surfen.
Deze trucs zijn allemaal eenvoudig toe te passen. Ze helpen je om productiever te worden zonder grote veranderingen in je routine aan te hoeven brengen. Alles wat er uiteindelijk voor nodig is, is enige analyse, betere planning en nieuwe kleine gewoonten. Ze kunnen echt het verschil maken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Nagles N. Productividad: una propuesta desde la gestión del conocimiento. Revista Escuela de Administración de Negocios [Internet] 2006 [consultado 11 abr 2022]; (58): 87-105. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=20605807
- Marvel M, Núñez M, Rodríguez C. La productividad desde una perspectiva humana: Dimensiones y factores. Intangible Capital [Internet] 2011 [consultado 11 abr 2022];7(2): 549-584. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=54921605013