Is het genoeg om te weten wat je wilt?

Is het genoeg om te weten wat je wilt?

Laatste update: 16 april, 2018

Neem om te beginnen een ​​paar minuten de tijd om te reageren op deze twee vragen: 1) Ben je tevreden met je leven? 2) Voel je je tevreden met wat je hebt bereikt? Soms is het moeilijk om te weten wat je wilt. Misschien laat het non-stop tempo van je leven je geen ruimte om even na te denken over of je houdt van het leven dat je leidt. Je hebt geen moment om na te denken over of er doelen zijn die je graag zou willen bereiken. Of misschien heb je wel een aantal duidelijke doelstellingen, maar weet je niet hoe je moet beginnen op de weg die je naar ze toe leidt.

Als dit het geval is, als je specifieke doelen in gedachten hebt, geeft dit artikel je enkele zeer nuttige tips die je zullen helpen om ze te bereiken. Maar laten we eerst je leven onderzoeken. We bekijken de weg waarop je je bevindt en hoe je beslissingen neemt. Want weten wat je wilt, je gezond verstand gebruiken en je op de ‘juiste’ weg bevinden, is de basis om je doelen een samenhangende betekenis in je leven te geven.

Heb je een kompas dat jou op je weg leidt?

Of je nu wel of geen specifieke doelen hebt, probeer je in ieder geval te concentreren op een algemeen doel. Maak een kompas dat jou de weg wijst zodat je altijd weet waar je naartoe moet. Je kunt obstakels nog steeds niet helemaal vermijden, maar het zal je helpen om niet verdwaald of gedesoriënteerd te raken.

Je weg kan veel bochten hebben. Er zijn hoogtepunten, er zijn dieptepunten en er zijn obstakels en stormen die je moet weerstaan. Het belangrijkste is dat je weet dat je op de ‘juiste’ weg bent. Hoe je vooruitgaat, zal bovendien benadrukken wat waardevol voor je is en wat essentieel is voor het verrijken van je leven.

Vrouw vertrouwt op haar kompas

Hoe weet je of je op de juiste weg bent?

Voel je je vaak onzeker over of je wel de juiste beslissing neemt of weet je niet of wat je doet het beste is? Dit is normaal. Onzekerheid maakt deel uit van het risico dat gepaard gaat met veel van de beslissingen die we nemen.

Er is niemand ter wereld die je zeker kan vertellen dat je op de goede weg bent. Gelukkig is er meer dan één goede weg. Er zijn zelfs verschillende manieren om dezelfde plek te bereiken. In ieder geval is het een goed voorteken dat jij degene bent die jouw richting kiest.

Het is niet moeilijk om te weten wat je wilt en om je eigen weg te vinden, maar je bent er misschien niet aan gewend. Vaak genoeg laat je je leiden door andere mensen. Misschien doe je dit omdat het makkelijker is, of omdat je bang bent dat je niet de resultaten krijgt die je verwacht. Soms vertrouw je andere mensen meer dan jezelf. Maar niemand weet beter dan jij wat het beste is voor jou.

Luister naar je emoties, ze zullen je informatie geven over wat je nodig hebt. Dit zal je helpen om je eigen conclusies te trekken, waardoor je een staat van autonomie kunt bereiken. Autonomie heeft een verenigende functie in het morele regelsysteem, zoals beschreven door Villegas (2011).

Kies je met je verstand of met je hart?

Zodra je hebt geleerd om naar je emoties te luisteren, gebruik dan je rede om de signalen te volgen die ze je geven. Het is een kwestie van het vinden van de balans tussen de informatiebronnen die we hebben (emoties) en hoe we met ze te werk gaan (rede en intuïtie). Dit zal je helpen om je kansen op succes te vergroten.

In deze balans speelt motivatie een belangrijke rol. Zoals M. Grad (2015) zegt, zul je niet geloven dat je in staat bent om het te doen totdat je het doet. Aan de andere kant is het natuurlijk ook goed om je doelen te analyseren om te zien of ze wel realistisch zijn.

“Volg je hart, maar neem je brein mee.”

-Alfred Adler-

Is het genoeg om te weten wat je wilt?

Nu besef je hoe belangrijk het is om over het algemeen je eigen weg te volgen. Waarschijnlijk heb je inmiddels ook al wat praktischere doelen die je zou willen bereiken. Praktisch, maar tegelijkertijd kom je dichter bij een gevoel van welzijn en voldoening. Deze doelstellingen kunnen zeer divers zijn: meer willen bewegen, een taal leren, je kamer of je huis organiseren, elke dag mediteren, enz.

Toch is het niet genoeg om alleen te weten wat je wilt. Stoppen bij het algemene idee is nutteloos. ‘Ik wil meer bewegen’ wordt pas echt een doel dat je kunt bereiken als je gemotiveerd raakt en als je begint te plannen. Dit is waar Dr. Diaz het over heeft in zijn artikel ‘Nadenken over de toekomst gedurende de levenscyclus’.

Man schrijft zijn doelen op papier

Op deze manier zul je door middel van concrete doelstellingen vorm kunnen geven aan het algemene doel waar we het eerder over hadden. Toja en Bravi (2015) leggen uit dat in plaats van te zeggen ‘Ik ga meer bewegen’, het beter is om specifieker te zijn. ‘Ik zal elke dag tien sets buikspieroefeningen doen.’ Op die manier heb je niet langer slechts een abstracte affirmatie, maar heb je iets concreets dat je kunt doen. Zoals je kunt zien, is het niet genoeg om alleen te weten wat je wilt.

“Het stellen van doelen verkleint de afstand die zich tussen jou en hen bevindt.”

-Anxo Perez-

Hoe kun je je doelen bereiken?

Soms hebben we doelen die absoluut niet makkelijk zijn om te bereiken. Een marathon willen lopen bijvoorbeeld. De gedachte alleen al kan overweldigend zijn en dus stel je het maar uit. Het is dan ook belangrijk om je doelen op te delen. Bepaal bijvoorbeeld dat je vanaf nu een half uur per dag gaat trainen. Het gaat erom dat je begint met haalbare doelen. Zodra je die hebt bereikt, ga je door naar de moeilijkere.

Het is ook handig om een ​​specifiek tijdstip in te stellen voor het uitvoeren van je doelstellingen. Misschien doe je het als je ‘s ochtends wakker wordt of ‘s avonds thuiskomt. Dit is een heel belangrijk punt, want als je geen concreet plan hebt voor wanneer je actie onderneemt, heb je er misschien wel nooit tijd voor.

Volgens Perez (2014) is een van de belangrijkste strategieën om doelen te bereiken het bepalen van een “zero tolerance” -doel. Dit is niet je primaire doel, het is veel eenvoudiger. Maar het is eenvoudig met een reden. Je moet je er namelijk aan houden, zonder uitzonderingen, zodat je de consistentie niet verliest.

Als het bijvoorbeeld je doel is om een half uur per dag te trainen, maar dit toch wel erg moeilijk voor je is, kan jouw zero tolerance-doel vijf minuten per dag zijn. Vijf minuten gaat toch wel lukken! Dit zal je helpen om consistent te blijven.

Wat heb je nodig om van planning naar actie over te stappen?

Als je eenmaal weet wat je wilt, als je hebt geluisterd naar je emoties en je doelen hebt gepland, dan is de volgende stap om actie te ondernemen. Wil je succesvol zijn in het bereiken van je doelen, dan raden we je aan om al deze tips te volgen. Boven alles is optimisme de sleutel. Als je in een betere toekomst gelooft, kun je je doelen met meer doorzettingsvermogen nastreven.

Tot slot, belangrijker dan weten wat je wilt, is dat je duidelijk voor ogen hebt waarom je deze doelen wilt bereiken. Hierover nadenken zal je kracht geven en het zal je inspanningen betekenis geven. Geef niet op, voor je het weet heb je je doelen bereikt.

“Denk aan je dromen en vecht voor ze. Je moet weten wat je wilt van het leven. Er is maar één ding dat je droom onmogelijk maakt: faalangst.”

-Paulo Coelho-

Bibliografie:

-Grad, M. (2015). La princesa que creía en los cuentos de hadas. Barcelona: Ediciones Obelisco.

-Pérez, A. (2014). Los 88 peldaños del éxito. Barcelona: Alienta Editorial.

-Toja, O. y Bravi, S. (2015). Actitud positiva para perezosas. Barcelona: Editorial Planeta.

-Villegas, M. (2011). El error de Prometeo: Psico (pato) logía del desarrollo moral. Barcelona: Herder.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.