Iemand op de juiste manier prijzen en complimenten geven

De wetenschap beweert dat goede complimenten privé, direct en oprecht worden gegeven. Ze mogen nooit overdreven zijn.
Iemand op de juiste manier prijzen en complimenten geven
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe geef je iemand complimenten op de juiste manier? Soms zou je het kunnen overdrijven. Op andere momenten schiet je te kort en wordt de boodschap niet goed begrepen.

In feite is het prijzen van de kwaliteiten van een ander een moeilijke kunst die niet iedereen weet uit te voeren. Bovendien hebben velen van ons de pogingen van bepaalde mensen om ons te prijzen ervaren die niets anders hebben gedaan dan ons een ongemakkelijk gevoel te geven.

Bovendien is het gebruikelijk om complimenten te wantrouwen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat de mensen die je prijzen, waarschijnlijk tegen iedereen hetzelfde zeggen. Of je gelooft ze gewoon niet. Eigenlijk zijn we allemaal van nature sceptisch.

Bovendien zijn er helaas momenten waarop je je niet waardig voelt voor dit soort positieve bekrachtiging. Je moet echter zowel leren hoe je complimenten kunt accepteren als hoe je ze kunt geven. Lees verder om erachter te komen wat de wetenschap hierover te zeggen heeft

We hebben allemaal van tijd tot tijd complimenten nodig. Het is een manier om de inspanningen van een ander te erkennen en hun waarde te waarderen.

Complimenten geven

Sleutels om iemand correct complimenten te geven

Als het gaat om het correct prijzen van iemand, moet je het compliment zowel geloofwaardig als verrijkend maken voor de persoon in kwestie. Denk bijvoorbeeld aan hoe belangrijk dit type validatie is bij kinderen. Bedenk hoe, als je hem of haar constant en zonder betekenis prijst, het kind zal stoppen met proberen het te bereiken en het zijn waarde verliest.

Daarom is de eerste sleutel die je moet volgen eenvoudig. Je moet alleen een compliment geven als het gerechtvaardigd is. Het is niet nodig om over de top te gaan. Aan de andere kant moet je ook niet beknibbelen op lof. Als een vriend, werknemer, collega, partner of iemand anders lof verdient, laat het hen dan weten. Geef ze echte erkenning. Hier zijn een paar tips.

Complimenten zijn krachtig, misbruik ze niet

Zoals we eerder hebben vermeld, is minder meer als het gaat om complimenten. Een compliment is een sociaal hulpmiddel waarmee je dichter bij mensen kunt komen. Daarom zijn er mensen die, omdat ze willen dat er positief over hen wordt gedacht of het vertrouwen van iemand willen winnen, overdrijven met complimenten en lof.

Dit is nooit gepast. Sterker nog, het wekt wantrouwen op. Er zijn veel manieren om contact te maken met andere mensen, maar toevlucht nemen tot de strategie om willekeurig complimenten uit te delen zonder rijm of reden is nooit het juiste om te doen.

Houd lof privé

Om iemand correct te prijzen, moet je het privé doen. In feite mogen zowel positieve bekrachtigingen als kritiek nooit publiekelijk worden gemaakt in het bijzijn van anderen.

Het is ook belangrijk om het juiste moment te kiezen. Er zijn inderdaad bepaalde momenten die meer geschikt zijn dan andere voor dit soort gesprekken.

Ken de persoonlijkheid van wie je wilt prijzen

De Universiteiten van College Roosevelt en Utrecht (Nederland) hebben onderzoek gedaan (Engelse link) dat beweerde dat om iemand correct te prijzen, je de persoon moet kennen, zodat je weet hoe je het compliment moet geven.

De studie kwam tot deze conclusie door te constateren dat lof niet nuttig was in de gehele onderzochte steekproef (in dit geval middelbare scholieren). Het bleek dat het voor sommige studenten nuttig was en dat hun prestaties verbeterden. Bij andere studenten was er echter geen verandering.

Hieruit blijkt dat elk individu deze positieve gebaren op verschillende manieren verwerkt. Er zijn mensen die er niet veel belang aan hechten, terwijl anderen misschien denken dat ze ze niet verdienen. Om ervoor te zorgen dat het bericht correct wordt ontvangen, moet je daarom weten hoe je het zowel geloofwaardig als nuttig kunt maken.

Wees specifiek en direct

Vermijd trucs, uitgebreide zinnen en lange toespraken. Wees direct, oprecht en vertrouwelijk. Probeer een emotionele band te vormen om de ander niet alleen met de boodschap maar ook met je non-verbale communicatie te bereiken.

Wees positief en persoonlijk

“Ik bewonder je en ik ben zo trots op je,” “Ik vind je werk absoluut uitstekend,” “Ik was heel blij dat je dat deed”… Een andere sleutel tot het correct prijzen van iemand is om de eerste persoon te gebruiken en altijd te gebruiken positieve woorden, het vermijden van termen als “maar,” “nee,” “hoewel,” enz.

Moeder praat met haar dochtertje en symboliseert hoe je iemand op de juiste manier kunt prijzen

Jezelf complimenten geven is ook belangrijk

Er is een merkwaardig aspect als het gaat om lof, zoals de Universiteit van Bielefeld (Duitsland) ons vertelt. Ze deden onderzoek (Engelse link) dat aangaf dat we gemiddeld genomen eerder geneigd zijn kritiek te geloven dan lof van anderen. Daarom geloof je misschien niet altijd positieve opmerkingen van anderen, maar het is veel waarschijnlijker dat je gevoelig bent voor hun kritiek.

In werkelijkheid zou het passend en raadzaam zijn om meer ruimte te laten voor complimenten en lof in ons leven en deze te vieren. Omdat we allemaal deze complimenten waard zijn.

Waarom zou je eigenlijk niet beginnen met jezelf te prijzen? Het leren waarderen van uw vooruitgang, succes en deugden is inderdaad een manier om je waarden en zelfrespect te versterken. Daar is niets egoïstisch aan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Catania, A.. (2001). Positive psychology and positive reinforcement. American Psychologist. 56. 86-87. 10.1037/0003-066X.56.1.86.
  • Gleerum, Jap (2019) The effects of praise for effort versus praise for intelligence on vocational education students. Educational Psychology  An International Journal of Experimental Educational Psychology Volume 40, 2020 – Issue 10. https://doi.org/10.1080/01443410.2019.1625306
  • Meyer, W.-U. (1992). Paradoxical effects of praise and criticism on perceived ability. European Review of Social Psychology, 3, 259-283.
  • Krueger, J. I., Heck, P. R., Evans, A. M., & DiDonato, T. E. (2020). Social game theory: Preferences, perceptions, and choices. European Review of Social Psychology, 31, 322-353.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.