Hoe te stoppen met jaloers zijn

Jaloezie is een natuurlijk onderdeel van mens zijn, maar hoe kun je voorkomen dat het je relatie met je dierbaren beheerst? Hier zijn enkele sleutels.
Hoe te stoppen met jaloers zijn
José Padilla

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog José Padilla.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 04 juli, 2023

Het is moeilijk om je eigen jaloezie te herkennen. Het is echter de eerste stap om geen jaloers persoon meer te zijn. Jaloezie is een destructief gevoel voor degenen die het ervaren. Het is ook schadelijk voor hun relaties.

Als je van nature jaloers bent, zul je waarschijnlijk niet accepteren dat je aan dit probleem lijdt. De uiterlijke tekenen zijn echter gemakkelijk te herkennen. Bijvoorbeeld boodschappen van je partner, een cultuur die jaloezie aanwakkert, waarschuwingen van je vrienden en familie, enzovoort. Jezelf bevrijden van jaloezie houdt niet alleen een gevecht tegen jezelf in.

Een groot deel van het probleem ligt in een gebrek aan vertrouwen, in jezelf of in anderen. Om jaloezie te overwinnen, moet je dus je waarden grondig herzien en werken aan bepaalde persoonlijke aspecten, zodat je het kunt overwinnen. In dit artikel geven we je enkele richtlijnen.

“Jaloezie ziet dingen altijd met een vergrootglas dat kleine dingen groot maakt, van dwergen reuzen, van vermoedens waarheden.”

Miguel de Cervantes

Het doel van jaloezie

Jaloezie heeft, net als elke andere emotie, een reden van bestaan. Het is zelfs volkomen logisch binnen de menselijke ethologie. We zijn tenslotte een sociale soort en we vormen sterke banden tussen gelijken. Jaloezie treedt op als je het gevoel hebt dat iemand van wie je houdt je in de steek zal laten, bijna altijd met de bedoeling om een nieuwe relatie aan te gaan.

Als we jaloers zijn, zet ons instinct ons ertoe aan om onze geliefden dicht bij ons te houden. Zo worden onze genen in stand gehouden (Engelse link) en neemt het voortbestaan van de sociale groep waartoe we behoren toe.

Het probleem hiermee is dat jaloezie een component van bezitsdrang heeft. En wanneer dit gevoel dat de ander van jou is de centrale as van je relatie wordt, wordt jaloezie schadelijk. Hoewel het een natuurlijke emotie is, rechtvaardigt dit geen gedrag dat een ander schaadt.

Het psychologische profiel van een jaloers persoon

Wat betekent het om een jaloers persoon te zijn? Waar ligt de grens tussen een natuurlijke emotie en schadelijke jaloezie? Als je jaloers bent, vertoon je de volgende gedragingen:

  • Je hebt vaak het gevoel dat je geliefde ontrouw is (in welke vorm dan ook).
  • Ondanks bewijs van het tegendeel, blijven je gevoelens van jaloezie aanhouden. Bovendien vind je details om ze in stand te houden.
  • Je vertoont controlerend gedrag. Bijvoorbeeld je mobiele telefoon checken, wederzijdse vrienden bekritiseren, enz.
  • Je ervaart angst en verdriet over het verlies van je geliefde.
  • Je voelt je onzeker over je eigen waarde. Je projecteert dit door je jaloezie.
  • Je ervaart vervormde gedachten en cognitieve vooroordelen die het idee bevorderen dat je verraden wordt.

Jaloezie: pathologische jaloezie

Weten hoe ver dit gedrag gaat is essentieel als je wilt stoppen met jaloers zijn. Misschien hoef je alleen maar na te denken en een aantal van je gewoonten te veranderen. Aan de andere kant heb je misschien professionele hulp nodig. Als dit het geval is, is je jaloezie pathologisch geworden. Het wordt als volgt geïdentificeerd:

  • Op cognitief niveau. Je irrationele gedachten worden waanvoorstellingen. Je maakt voortdurend vergelijkingen en ervaart intense emoties van angst, woede, angst en nervositeit. Bovendien ben je voortdurend alert. Je hebt ook een buitensporige angst om je partner te verliezen en een neiging tot impulsief gedrag (Spaanse link).
  • Op fysiologisch niveau. Je hebt last van slapeloosheid, hartkloppingen, maagklachten en andere lichamelijke symptomen van stress en angst.
  • Op gedragsniveau. Je vertoont controlerend gedrag. Je laat je partner bijvoorbeeld nooit alleen of verbiedt hem of haar om met anderen om te gaan. Je kunt zelfs je toevlucht nemen tot fysiek geweld (Spaanse link).

Hoe te stoppen met jaloers zijn?

We kunnen waarschijnlijk zeggen dat er geen 100 procent effectieve remedie is tegen jaloezie. Zoals we al eerder zeiden, is het inderdaad een natuurlijke emotie. Daarom moet je werken aan je gedrag en ideeën. Vergeet niet dat sociale steun echt belangrijk is als je wilt stoppen met jaloers zijn. Er zijn nog meer acties die je kunt uitvoeren.

1. Accepteer je emoties

Dit is de eerste stap, hoewel het niet gemakkelijk is. Het betekent niet alleen je eigen emoties accepteren, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor de schadelijke acties die je hebt uitgevoerd vanwege je jaloezie. Neem dus de tijd om na te denken en te verwerken wat je voelt.

2. Steun op anderen

Dit betekent niet dat degenen die hebben geleden onder jouw jaloezie medelijden met je moeten hebben. Het betekent je openstellen voor je dierbaren, jezelf kwetsbaar opstellen en duidelijk maken dat je je daden wilt veranderen en herstellen. Dit is ook een moeilijke stap, want het is niet gemakkelijk om je zwakheden te laten zien midden in een open conflict.

Probeer het juiste moment te vinden en de juiste woorden te gebruiken.

3. Luister

Luisteren is de volgende stap om te stoppen om een jaloers persoon meer te zijn. Anderen hebben het recht om zich te uiten en die informatie is echt nuttig voor jou om te veranderen. Accepteer hun woorden en hun emoties en start een constructieve en positieve dialoog.

Het opbouwen van gezonde relaties is een zaak van iedereen. Als jouw jaloezie de overhand neemt, zit niemand achter het stuur, zelfs jij niet.

4. Werk aan je eigenwaarde

Onthoud dat een deel van je jaloezie voortkomt uit je onzekerheid en gebrek aan eigenwaarde (Engelse link). Daarom zou een van je taken moeten zijn om dat deel van je identiteit te versterken. Je bent een geldig persoon, voldoende en liefde waardig. Als iemand je in de steek laat, betekent dat niet dat je minder waard bent, het is gewoon zo dat mensen soms niet bij elkaar passen.

5. Controleer je geloofssysteem

Als jaloezie je relaties beheerst, kan dat te maken hebben met je opvoeding en de cultuur (Engelse link) waarin je leeft. We leven immers in een maatschappij waarin relaties worden opgevat als bezittingen. Daarom is het op psychologisch niveau mogelijk dat je het gevoel hebt dat je ‘bestolen’ bent.

In een gezonde relatie gaat het echter niet om bezittingen, maar om grenzen en afspraken. Als je monogaam bent en een hechte relatie wilt, kun je het beste iemand zoeken die op dezelfde manier werkt. Dan is er geen sprake van ontrouw en het verbreken van afspraken die leiden tot het einde van de relatie, omdat jij diegene aan je zijde probeert te houden.

Om te stoppen met jaloers zijn, ga je naar een psycholoog

Tot slot is het de moeite waard om te wijzen op het nut van een bezoek aan een psycholoog om je te helpen jaloezie uit je relaties te bannen. In deze veilige ruimtes wordt op alle niveaus gewerkt, van cognitief tot gedragsmatig, om buitensporige en schadelijke gevoelens van jaloezie aan te pakken.

Als het om jaloezie gaat, kunnen stoornissen zoals depressie of angst ook de kop opsteken. Of jaloezie kan het gevolg zijn van klinische aandoeningen zoals persoonlijkheidsstoornissen of verslavingen.

Als je de beslissing hebt genomen om te veranderen, ben je misschien al verwikkeld in conflicten met je geliefden. Overweeg daarom om naar relatie- of gezinstherapie te gaan om je geluk weer op te bouwen. In feite is het mogelijk om alles te voelen wat je in je hebt zonder het geluk te verliezen van het samenzijn met de persoon van wie je het meest houdt.

Episoden van pathologische jaloezie zijn de episoden die de meeste aandacht nodig hebben.

Een studie gepubliceerd in Psychiatry  (Engelse link)waarschuwt dat deze op de lange termijn gevaarlijke risico’s met zich meebrengen voor het individu, de partner en de echte of ingebeelde rivaal. In bepaalde contexten kan het gebruik van antipsychotische medicijnen en interventies gericht op het verbeteren van het gevoel van eigenwaarde van beide partners worden overwogen.

Stoppen met jaloers zijn

Jaloezie is een normale emotionele reactie, tenminste als je er enige controle over hebt en als het de grens naar het irrationele niet heeft overschreden. Anders wordt het pathologische, misleidende en irrationele jaloezie. Hulp zoeken is altijd de beste manier van handelen, vooral als je merkt dat deze emotie aspecten van je dagelijks leven belemmert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.