Hoe relaties veranderen in de loop der tijd

Liefde heeft vele vormen, intensiteiten en manieren waarop het zichzelf laat zien. Dus hoe werkt het verstrijken van de tijd op liefde? Welk effect heeft het verstrijken van de jaren op relaties?
Hoe relaties veranderen in de loop der tijd
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 22 augustus, 2023

Liefde is, ondanks wat romantische komedies en volksverhalen ons blijven vertellen, niet altijd voor altijd. Niet alleen omdat sommige relaties doodgaan en eindigen, maar ook omdat het verstrijken van de tijd alles beïnvloedt, zowel fysiek als emotioneel. Het verandert liefde in een ander soort, niet de conventionele maar een volwassen soort liefde. Relaties veranderen inderdaad na verloop van tijd.

Betekent dit dat we veroordeeld zijn om niet meer hartstochtelijk lief te hebben en niet meer verliefd te zijn? Niet noodzakelijkerwijs. Liefde verandert na verloop van tijd en vergt inspanningen van beide partners in elke relatie.

Liefde maakt deel uit van de menselijke natuur. Het is complex en wordt op veel verschillende manieren ervaren. We gaan het hebben over hoe relaties na verloop van tijd veranderen in iets anders, maar iets dat daarom niet minder waardevol is.

Het is nuttig om dit proces te kennen omdat het je zal helpen bij het nemen van beslissingen, het leren over je eigen emoties en het afstemmen van je inspanningen in je eigen relaties.

Veranderen relaties in de loop van de tijd?

Het antwoord is ja. Zowel de individuele rijpingsfase als de sociale constructie waaraan relaties onderhevig zijn, verandert in de loop van de tijd. De liefdes in de adolescentie zijn bijvoorbeeld veel intenser en bevatten meer giftige componenten. Dat komt omdat er op die leeftijd een gebrek aan ervaring is en de wereld veel onherbergzamer lijkt.

Maar verliefd worden kan op elke leeftijd gebeuren, samen met seksuele aantrekkingskracht en volwassen liefde. Ongeacht wanneer een relatie begint, volgen de veranderingen die de relatie in de loop der tijd ondergaat in de meeste gevallen een vrij vastomlijnd patroon.

Stel vormt een hart met hun handen
Het verstrijken van de tijd beïnvloedt alle elementen van een relatie.

De fasen van een relatie

In de regel denkt men dat er drie fasen in relaties zijn. Dit zijn verliefdheid, romantische liefde en volwassen liefde. Er zijn nog andere classificaties, maar we gaan ons richten op deze. Dat is omdat het meer algemene informatie geeft, zodat meer van ons zichzelf erin terug zullen zien.

De verliefdheidsfase

Deze fase lijkt het meest op de relaties die worden afgebeeld in romans en films. Het is een periode die wordt gekenmerkt door de verheerlijking van de positieve eigenschappen van de partner, de aanwezigheid van passie en gevoelens zoals vlinders in de buik.

Voor degenen die seks hebben, is het ook een gepassioneerde tijd waarin hormonen zoals oxytocine, serotonine en endorfine aan de orde van de dag zijn. Zelfs als stellen geen seks hebben, voelen ze zich gepassioneerd.

Deze staat van euforie is echter niet draaglijk op de lange termijn. De fysieke en mentale activering is gewoon te veel. Daarom zal het verstrijken van de tijd ervoor zorgen dat de relatie van het stel zich in de richting van een kalmere staat beweegt, maar wel een die niet zonder liefde is.

Tweede fase: romantische liefde

In deze fase blijven passie en liefde bestaan, maar het is niet langer blindelings. Het stel begint aan een proces om elkaar te leren kennen, waarin hun deugden zich vermengen met hun fouten en de eerste problemen die opgelost moeten worden zich aandienen. Dit is het moment waarop acceptatie en conflictoplossende vaardigheden hun intrede doen.

Deze fase is van vitaal belang. Het is zelfs het punt waarop veel relaties eindigen, omdat hier de pijlers van communicatie, respect en tolerantie worden gebouwd. Het is ook de fase waarin de partners beslissen of hun verschillen hen al dan niet onverenigbaar maken.

Individuele onafhankelijkheid wordt ook belangrijk in deze fase, want in de vorige fase werden hun individuele behoeften tot op zekere hoogte over het hoofd gezien.

Derde fase: volwassen liefde

De derde fase is de meest besproken fase als het gaat om langdurige relaties, die van de volwassen liefde (Spaanse link). In deze fase is het stel sterker geworden en heeft het zijn eigen dynamiek en strategieën ontwikkeld om samen te leven en problemen op te lossen. Het is een vrijere vorm van liefde, gebaseerd op vertrouwen en, hoewel de passie en het seksuele verlangen minder zijn, zijn ze wel steviger.

De grootste problemen waar twee mensen in deze fase mee te maken krijgen, zijn eentonigheid, onopgeloste problemen en externe factoren, zoals onverwachte gebeurtenissen of veranderingen in het sociaaleconomische paradigma.

Vaak wordt deze liefde op twee manieren weergegeven. Het stel dat uit gewoonte samenwoont, terwijl ze elkaar haten of geen interesse in elkaar hebben, en het oude stel dat nog steeds hand in hand loopt. Dit laatste beeld willen we natuurlijk allemaal voor onszelf. Het echte geheim is om dag voor dag aan je relatie te werken, in plaats van de jaren voorbij te laten gaan.

Ouder stel op het strand
Volwassen liefde is gebaseerd op vertrouwen en respect.

Uitzonderingen en nieuwe koppelmodellen

De meeste theorieën die de liefde in universele normen proberen te passen, komen voort uit een wit heteroseksueel perspectief. Momenteel veranderen echter veel relaties. Er komen andere relatievormen en koppels die zichtbaar en genormaliseerd worden. Bijvoorbeeld polyamoreuze stellen, stellen die hebben besloten om niet samen te wonen, swingers, etc.

De enige variabele die actief en universeel blijft in de liefde, ongeacht het type, is respect. Het betekent accepteren dat een partner waardig en voldoende is en dat hun geluk altijd op de eerste plaats komt. We moeten inderdaad altijd houden van wie we willen houden, zolang het duurt, en op een vrije en bevrijdende manier.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Mora Montes, J. M. (2007). Comprensión del enamoramiento. Cauriensia.
  • CISNEROS ESQUIVEL, ADRIANA, & LÓPEZ NUÑEZ, MARIBEL. (2013). Tipología de violencia en relaciones entre enamoramiento de adolescentes y jóvenes universitarios.
  • Ledesma, A. C. (2018). Reflexiones entre el amor romántico, el amor maduro, la locura y el amor sin etiqueta en psicoterapia de pareja. Revista REDES, (37), 51-60.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.